Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο προφήτης της αγοράς, Gary Shilling, προειδοποιεί για το «ράλι των πάντων»: Εγκαταλείψτε τις μετοχές

Ο προφήτης της αγοράς, Gary Shilling, προειδοποιεί για το «ράλι των πάντων»: Εγκαταλείψτε τις μετοχές
Ο Gary Shilling έχει προειδοποιήσει ότι ο S&P 500 μπορεί να καταρρεύσει κατά σχεδόν 40% και ότι η ύφεση είναι κοντά
Οι μετοχές, τα ομόλογα, τα ακίνητα, τα κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν άνοδο το 2023. Ωστόσο, ένας θρυλικός προφήτης της αγοράς προειδοποιεί ότι το «ράλι των πάντων» θα έχει οδυνηρή κατάληξη.
«Η ακραία πρόσφατη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία είναι επίσης βέβαιο ότι θα τελειώσει με μεγάλη πτώση των τιμών και τεράστιες απώλειες από τους κερδοσκόπους», έγραψε ο Gary Shilling στο ενημερωτικό δελτίο Insight για τον Ιανουάριο. «Τα σημάδια ότι το τέλος είναι κοντά πολλαπλασιάζονται».
Ο πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch, ο οποίος έφυγε για να ιδρύσει την εταιρεία οικονομικών συμβουλών και παροχής επενδυτικών συμβουλών A. Gary Shilling & Co το 1978, επισήμανε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα από το κραχ των dotcom και τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αμφισβήτησε επίσης την πρόσφατη ανάκαμψη των τίτλων εμπορικών ακινήτων, καθώς πιστεύει ότι η πιστωτική κρίση στους χώρους γραφείων σημαίνει ότι «ο τομέας αυτός είναι καταδικασμένος, με εκτεταμένες συνέπειες».
Ο Shilling σημείωσε ότι οι μικροεπενδυτές τείνουν να είναι οι πιο αισιόδοξοι όταν οι αγορές κορυφώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως υποφέρουν περισσότερο όταν οι τιμές πέφτουν: «Ο αχαλίνωτος ενθουσιασμός τους... είναι αναμφίβολα προάγγελος σοβαρής τιμωρίας». Ο ίδιος σημείωσε επίσης τον κίνδυνο ότι η κατάκτηση του πληθωρισμού μπορεί να απαιτήσει την αύξηση της ανεργίας, παρόλο που η αύξηση των τιμών έχει ψυχρανθεί σημαντικά τους τελευταίους 18 μήνες χωρίς σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.
Ο γκουρού των αγορών, γνωστός για τις πολυάριθμες σωστές προβλέψεις του τα τελευταία 40 χρόνια, εξέφρασε τη λύπη του για το σημερινό επίπεδο υπερβολής και κερδοσκοπίας.
«Τα τρεντς στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ανεξέλεγκτα», δήλωσε ο Shilling. «Ορισμένα θα συνεχίσουν να εξαφανίζονται χωρίς ίχνος, εκτός από τεράστιες απώλειες για τους αφελείς, υπερβολικά ενθουσιώδεις επενδυτές. Άλλα πιθανόν να επιβιώσουν έπειτα από βασανιστική ενοποίηση του κλάδου και απώλειες. Το άνθος φαίνεται να έχει φύγει από το τριαντάφυλλο όλων αυτών, ακόμη και με τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις για πολλές από αυτές».
Ο κατάλογος των αμφίβολων τάσεων του Shilling περιλάμβανε τα ηλεκτρικά οχήματα, την πράσινη ενέργεια, τις ESG και τις κοινωνικές επενδύσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, τις δαπάνες για το σπίτι, τις μετοχές «Magnificent Seven» και το ράλι των πάντων. Ο ίδιος συνέκρινε την Tesla, την Nvidia και τους άλλους πέντε τεχνολογικούς τιτάνες που οδήγησαν τη χρηματιστηριακή αγορά υψηλότερα πέρυσι με το Nifty Fifty τη δεκαετία του 1970. Αυτή το γκρουπ μετοχών -όπου περιλαμβάνονταν η Kodak, η Polaroid και η Xerox- κατέρρευσε όταν η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930 έπληξε το διάστημα 1973-1975, και αρκετά από τα μέλη της δεν ανέκαμψαν ποτέ.
Ο βετεράνος προφήτης των αγορών επέμεινε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πουλήσουν μετοχές και να ποντάρουν κατά κερδοσκοπικών assets όπως οι SPACs και τα κρυπτονομίσματα. Προειδοποίησε σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο ότι ο S&P 500 πιθανότατα θα καταρρεύσει στις 2.900 μονάδες περίπου -μια πτώση σχεδόν 40% από το σημερινό επίπεδο των 4.770 μονάδων του δείκτη- και ότι σύντομα θα επέλθει ύφεση.
Ο Shilling προέβλεψε και επωφελήθηκε από την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στα μέσα της δεκαετίας του 2000, κερδίζοντας περίπου 20 φορές τα χρήματά του με τη βοήθεια του διαχειριστή hedge fund John Paulson, δήλωσε τον Νοέμβριο. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι ο οικονομολόγος έχει προειδοποιήσει για συντριβή των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων εδώ και αρκετά χρόνια - και ενώ και οι δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κατέρρευσαν το 2022, πραγματοποίησαν μεγάλη επιστροφή πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης