Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως σε αποδόσεις το ελληνικό χρηματιστήριο – Τι συνέβη το 2023

Deutsche Bank: Στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως σε αποδόσεις το ελληνικό χρηματιστήριο – Τι συνέβη το 2023
Την ανασκόπηση του έτους στις αγορές κάνει η Deutsche Bank
Μπορεί τον Δεκέμβριο το ελληνικό χρηματιστήριο να είχε μέτριες επιδόσεις, όμως στο έτος ο γενικός δείκτης βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως, σε όρους δολαρίου, και στην τρίτη σε όρους ευρώ.
Αυτό καθιστά το ΧΑ στην πρώτη τριάδα των αποδόσεων το 2023, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
1_504.JPG
Ανασκόπηση έτους

1ο τρίμηνο

Με την έναρξη του Ιανουαρίου, οι ανησυχίες για ύφεση ήταν εμφανείς μετά τις απώλειες του 2022.
Στην πραγματικότητα, την πρώτη εβδομάδα του 2023, ο δείκτης υπηρεσιών ISM για τον Δεκέμβριο έφτασε στο 49,2 στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020 που τόσο οι υπηρεσίες ISM όσο και ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν κάτω από το όριο του 50.
Αλλά μετά από αυτή τη σύντομη ταλάντευση, η εικόνα της οικονομίας άρχισε να φαίνεται πολύ πιο υποσχόμενη.
Για παράδειγμα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά -24,8% τον Ιανουάριο και στη συνέχεια άλλο -18,6% τον Φεβρουάριο, γεγονός που σηματοδότησε μεγάλη ανακούφιση μετά τις υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στα τέλη του 2022.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η χαλάρωση των περιορισμών Covid οδήγησε σε αυξανόμενη αισιοδοξία για την οικονομική της απόδοση.
Και στις ΗΠΑ, η αρχική ανάγνωση για τις θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο έδειξε τους μισθούς των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων κατά +517 χιλιάδες, με την ανεργία να υποχωρεί στο χαμηλό 53 ετών του 3,4%.
Όμως, με την ανάπτυξη να είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο, ο Φεβρουάριος είχε για άλλη μια φορά αυξανόμενους φόβους για πιο επίμονο πληθωρισμό.
Αυτό συνέβη ιδιαίτερα μετά την αναθεώρηση των δεδομένων του πληθωρισμού των ΗΠΑ από τα τέλη του 2022 προς τα πάνω, με το ετήσιο επιτόκιο του βασικού ΔΤΚ για τον Δεκέμβριο να αυξάνεται από 3,14% σε 4,25% ως αποτέλεσμα.
Με τη σειρά του, αυτό σήμαινε ότι γινόταν όλο και μεγαλύτερη συζήτηση για ένα σενάριο «ήπιας προσγείωσης».
Σε αντίθεση με τις σκληρές ή ήπιες προσγειώσεις, αυτό το σενάριο είχε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός ενώ η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Στις αρχές Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Fed Powell είπε στην εξαμηνιαία κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι «θα ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων», κάτι που άνοιξε ρητά την πόρτα σε μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης ξανά.
Λίγο αργότερα, στις 8 Μαρτίου, οι αποδόσεις του 2ετούς ομολόγου έκλεισαν σε υψηλό μετά το 2007 5,07%, και οι προσδοκίες για το τελικό επιτόκιο της Fed διαμορφώθηκαν σε νέο υψηλό για τον κύκλο του 5,69%.
Ωστόσο, όλα άλλαξαν γρήγορα με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία δημιούργησε φόβους για ευρύτερη μετάδοση σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Για παράδειγμα, στις 13 Μαρτίου, οι αποδόσεις των ομολόγων 2ετών σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το 1982, ξεπερνώντας τις ημερήσιες κινήσεις κατά τη διάρκεια του GFC, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και τη Μαύρη Δευτέρα του 1987.
Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η Credit Suisse τέθηκε υπό τον έλεγχο των επενδυτών και είδε μεγάλες εκροές καταθέσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με μια αγορά από την UBS που περιλάμβανε εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση.
Αυτό οδήγησε σε σημαντικές κινήσεις ομολόγων και στην Ευρώπη, και στις 15 Μαρτίου, καθώς αυξήθηκε η ανησυχία για την Credit Suisse, η απόδοση στα 2ετή γερμανικά ομόλογα σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την επανένωση το 1990.
Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες των ΗΠΑ είδαν τεράστια υποαπόδοση και ο δείκτης KBW Bank υποχώρησε κατά -24,9% τον Μάρτιο σε όρους συνολικής απόδοσης.
Και γενικότερα, ο δείκτης MOVE μεταβλητότητας των αμερικανικών ομολόγων ανήλθε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στην κορύφωση του GFC το 2008.

2ο τρίμηνο

Αυτή η ανησυχία παρέμεινε για μερικές εβδομάδες και την 1η Μαΐου, η First Republic Bank έκλεισε και η JPMorgan απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της.
Αλλά μέχρι τον Ιούνιο, οι αγορές είχαν ηρεμήσει ως επί το πλείστον και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX βρισκόταν σε χαμηλό μετά την πανδημία.
Διαφορετικά, στο 2ο τρίμηνο, μια μεγάλη ιστορία ήταν ο αυξανόμενος ενθουσιασμός σχετικά με τις δυνατότητες για την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα αφού η Nvidia αύξησε τις προοπτικές της πολύ πάνω από τις προσδοκίες χάρη στη ζήτηση για επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό σήμαινε ότι οι Magnificent 7 είχαν από τις κορυφαίες επιδόσεις σε μετοχές το 2023, με συνολική απόδοση +107% στο σύνολο του έτους.
Η ίδια η Nvidia σημείωσε την ισχυρότερη απόδοση σε ολόκληρο τον S&P 500, με άνοδο +239% στη διάρκεια του έτους, ενώ η Meta σημείωσε επίσης πολύ ισχυρή άνοδο +194%.
Αυτή η ομάδα μετοχών βοήθησε τον S&P 500 να σημειώσει άνοδο +26,3% το 2023, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος οφείλεται σε μια σχετικά μικρή ομάδα μετοχών.
Πράγματι, ο ισοσταθμισμένος S&P 500 σημείωσε άνοδο μόνο +13,9% κατά τη διάρκεια του έτους, που είναι η μεγαλύτερη υποαπόδοση για την ισοσταθμισμένη έκδοση σε σύγκριση με τον S&P 500 από το 1998 κατά τη διάρκεια της φούσκας dot com.
Παράλληλα, από τον Απρίλιο υπήρξε άλλος ένας γύρος ανησυχιών για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ καθώς πλησίαζε η τελευταία προθεσμία.
Υπήρξε μια σαφής αντίδραση της αγοράς ως απάντηση, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιοσημείωτης διεύρυνσης των περιθωρίων CDS για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων που έληξαν γύρω στην ημερομηνία X στις αρχές Ιουνίου διαπραγματεύονταν για λίγο με σημαντικό premium, δείχνοντας πώς οι επενδυτές απαιτούσαν επιπλέον αποζημίωση για να διατηρούν αυτούς τους λογαριασμούς σε κίνδυνο αθέτησης.
Ωστόσο, τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία στις 27 Μαΐου και υπεγράφη σε νόμο από τον Πρόεδρο Biden στις 3 Ιουνίου.
Η συνέχιση των θετικών οικονομικών ειδήσεων σήμαινε ότι οι κεντρικές τράπεζες διατήρησαν την εστίασή τους στον επίμονο πληθωρισμό, σε αντίθεση με τις εικασίες για παύση μετά την περιφερειακή τραπεζική αναταραχή.
Για παράδειγμα, η Fed αποφάσισε εκ νέου αύξηση τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ οι εκτιμήσεις σηματοδοτούσαν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων για το 2023.
Αυτό συνέβη καθώς τα δεδομένα παρέμειναν πολύ θετικά.
Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, η Fed ανέβηκε για άλλη μια φορά, αυξάοντας τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών.

3ο τρίμηνο

Αυτή η προοπτική των επιτοκίων να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οδήγησε σε σημαντική πώληση ομολόγων το τρίτο τρίμηνο.
Πράγματι, η γραφική παράσταση του Σεπτεμβρίου της Fed έφτασε στο υψηλότερο σημείο της μέχρι τώρα, στο 5,1%, υποδηλώνοντας ότι υπήρχε βιασύνη να στραφούμε προς τις μειώσεις επιτοκίων.
Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούσαν να υπάρχουν και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 20 δολάρια/βαρέλι σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο συνολικά.
Και καθώς αυτό συνέβαινε, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν ολοένα και περισσότερο στα δημοσιονομικά ελλείμματα, κυρίως μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Fitch Ratings από AAA σε AA+.
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η απόδοση 10ετών ομόλογων στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 5% εντός της ημέρας για πρώτη φορά από το 2007.
Οι μετοχές συνέχισαν επίσης να αγωνίζονται και μέχρι τον Οκτώβριο, ο S&P 500 είχε δει 3 διαδοχικές μηνιαίες πτώσεις για πρώτη φορά από την πανδημική αναταραχή Μαρτίου 2020.
Το τοπίο φαινόταν αρκετά δύσκολο και τα δεδομένα είχαν αποδυναμωθεί σημαντικά και στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα, οι σύνθετοι PMI για τη ζώνη του ευρώ ήταν σταθερά σε έδαφος συρρίκνωσης και την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου ανακαλύψαμε επίσης ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ είχε συρρικνωθεί -0,1% το τρίτο τρίμηνο.
Τα γεωπολιτικά ζητήματα βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο περίπου αυτή την περίοδο, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο.
Από την άποψη της αγοράς, το αρχικό ερώτημα ήταν εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη κλιμάκωση και οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά +7,5% την εβδομάδα αμέσως μετά την επίθεση.
Οι επενδυτές κινήθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία ασφάλειας ως απάντηση, και ο Οκτώβριος σημείωσε επίσης άνοδο +7,3% στις τιμές του χρυσού.
Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, ο δείκτης TA-35 σημείωσε πτώση -10,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020.

4ο τρίμηνο

Αλλά γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, η αφήγηση της αγοράς άρχισε να αλλάζει γρήγορα.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται σε αρκετές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό, οι οποίες οδήγησαν σε αυξανόμενες ελπίδες ότι τελικά θα επανέλθει στα επίπεδα-στόχους.
Οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν επίσης να ακούγονται πιο ήπιες και η πλοκή της Fed τον Δεκέμβριο εξέπληξε τους επενδυτές αφού σήμανε μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το 2024.
Για τις αγορές, αυτό οδήγησε σε σημαντική αισιοδοξία ότι προβλεπόταν μια ήπια προσγείωση, όπου ο πληθωρισμός θα επέστρεφε στα επίπεδα-στόχους χωρίς να σημειωθεί ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα επέτρεπε στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια.
Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα σημαντικό ράλι πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων και ο Νοέμβριος σηματοδότησε τον καλύτερο μήνα για το παγκόσμιο σύνολο ομολόγων του Bloomberg από τον Δεκέμβριο του 2008 στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με απόδοση +5,0%.
Αυτό ακολουθήθηκε τον Δεκέμβριο από άνοδο +4,2% και σήμαινε ότι ο δείκτης έκλεισε το έτος με άνοδο +5,7% σε όρους συνολικής απόδοσης.
Αυτή ήταν μια μεγάλη ανάκαμψη από την εικόνα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν φαινόταν ότι τα ομόλογα είχαν ρότα για τρίτη συνεχόμενη ετήσια πτώση.
Εν τω μεταξύ, για τις μετοχές, υπήρξε επίσης ένα πολύ δυνατό ράλι στο τέλος του έτους και ο S&P 500 σημείωσε την ταχύτερη άνοδό του από τότε που ανέκαμψε μετά την αρχική πώληση του Covid.
Αυτό περιελάμβανε κέρδος +9,1% τον Νοέμβριο σε όρους συνολικών αποδόσεων, το οποίο στη συνέχεια ακολούθησε άνοδο +4,5% τον Δεκέμβριο, γεγονός που άφησε τον δείκτη σε άνοδο +26,3% για το έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης