Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από την Κίνα έως τον OPEC - Τα μεγαλύτερα... μπαλαντέρ που θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν τις αγορές πετρελαίου το 2024

Από την Κίνα έως τον OPEC - Τα μεγαλύτερα... μπαλαντέρ που θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν τις αγορές πετρελαίου το 2024
Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου δεν αναμένεται να εκτοξευθεί το 2024 όπως το 2023
Οι τιμές του αργού πετρελαίου παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις το 2023, προτού κλείσουν το έτος με πτώση 10%, και το 2024 θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια.
Οι βασικές δυνάμεις που καθοδηγούν τις αγορές πετρελαίου επεφύλασσαν μεγάλες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και αποτελούν σημαντικές πηγές αβεβαιότητας για το νέο έτος.
Επικαλούμενο τους αναλυτές, το Business Insider παρουσιάζει τι θα μπορούσε να ταράξει την αγορά πετρελαίου, από τον εξασθενημένο έλεγχο του OPEC επί των τιμών έως την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.

OPEC+

Το καρτέλ απέτυχε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου μειώνοντας την παραγωγή, εν μέρει επειδή χώρες εκτός OPEC, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Γουιάνα, συνέχισαν να γεμίζουν το κενό. Και οι νέες υποσχέσεις του OPEC+ για παράταση των μειώσεων έως τις αρχές του 2024 πέφτουν στο κενό.
"Δεν θέλω να πω ότι τους τελείωσαν τα πυρομαχικά, αλλά... τους τελείωσαν τα πυρομαχικά", δήλωσε στο Business Insider η Rebecca Babin, ανώτερη χρηματιστής μετοχών της CIBC Private Wealth.
Οι αναλυτές λένε ότι αμφισβητείται η ικανότητά του να συνεργάζεται και να διαχειρίζεται την αγορά. Η τελευταία συνεδρίαση του OPEC τον Νοέμβριο ήταν χαοτική, με τα μέλη να δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε περικοπές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αγκόλα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ομάδα.
"Νομίζω ότι ο κύριος κίνδυνος για την αγορά είναι η συνοχή του OPEC ή ενδεχομένως και η έλλειψή της", δήλωσε ο Hunter Kornfeind, αναλυτής πετρελαίου της Rapidan Energy.

Σαουδική Αραβία

Ο de facto ηγέτης του OPEC παρεμβαίνει παραδοσιακά για να αποκαταστήσει την τάξη στην πετρελαϊκή ομάδα και τη συνολική αγορά. Ένας ειδικός σε θέματα ενέργειας προειδοποίησε νωρίτερα ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να διεξάγει πόλεμο μεριδίων αγοράς με τις ΗΠΑ το επόμενο έτος για να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.
Αλλά το Ριάντ έχει άλλες προτεραιότητες που μπορεί να το εμποδίσουν να αυξήσει την προσφορά για να μειώσει τις τιμές και τα κέρδη, αναγκάζοντας άλλους παραγωγούς να εγκαταλείψουν την αγορά.
Η Σαουδική Αραβία έχει πολλά τεράστια έργα υποδομής που θα ξεκινήσουν στο τέλος αυτής της δεκαετίας, επισήμανε ο Homayoun Falakshahi, αναλυτής πετρελαίου της εταιρείας ερευνών Kpler.
Το βασίλειο φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ασιατικούς Αγώνες το 2029, την Παγκόσμια Έκθεση το 2030 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2034, τα οποία θα απαιτήσουν πολλά χρήματα και ο προϋπολογισμός της χώρας εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Κίνα

Ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έχει ταρακουνηθεί από την κατάρρευση των ακινήτων, την κρίση χρέους και την ανιαρή ανάπτυξη που προέρχεται από το COVID, τα οποία έχουν αμβλύνει τη ζήτηση.
Ο Babin δήλωσε πρόσφατα ότι οι αμφιβολίες σχετικά με την οικονομία της Κίνας θα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της αγοράς πετρελαίου το 2024, ακολουθούμενη από τον φόβο ότι η αμερικανική παραγωγή θα συνεχίσει να υπεραποδίδει.
Παρόλα αυτά, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στην Κίνα, καθώς τα νέα διυλιστήρια αυξάνουν τη δραστηριότητά τους, δήλωσε ο Falakshahi στο Business Insider.
"Όλα αυτά σημαίνουν ότι εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η κινεζική ζήτηση για αργό θα αυξηθεί σε ετήσια βάση, αλλά δεν θα είναι τεράστια", πρόσθεσε.

Προσφορά στις ΗΠΑ

Το 2023, η ανοδική παραγωγή των ΗΠΑ αιφνιδίασε τις αγορές, βοηθώντας τα κράτη που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ να πάρουν μερίδιο αγοράς από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Αλλά οι αναλυτές δεν βλέπουν αυτές τις εκπλήξεις να επαναλαμβάνονται το επόμενο έτος.
"Αναμένουμε ότι [η αμερικανική παραγωγή] θα επιβραδυνθεί, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους", δήλωσε ο Falakshahi. "Και αυτό συνδέεται πραγματικά με τη χαμηλότερη δραστηριότητα στις ΗΠΑ".
Πολλά από αυτά που οδήγησαν στην έκρηξη του πετρελαίου στις ΗΠΑ φέτος ήταν μια ισχυρή αύξηση της αποδοτικότητας, η οποία θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί.
Η Kpler αναμένει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στα 13,14 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από το υψηλό ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων που καταγράφηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Εν τω μεταξύ, η Rapidan βλέπει την παραγωγή του 2024 στα 13,3-13,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και ο Babin από την CIBC δήλωσε ότι αναμένει μόνο μικρές αλλαγές.
"Δεν φοβάμαι αυτό το νούμερο για να επαναλάβω το 2023", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης