Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Γάζα θα γίνει ο τάφος του Ισραήλ: Η παρακμή της ηγεμονίας των ΗΠΑ και το νέο περιβάλλον μετά την ουκρανική ήττα

H Γάζα θα γίνει ο τάφος του Ισραήλ: Η παρακμή της ηγεμονίας των ΗΠΑ και το νέο περιβάλλον μετά την ουκρανική ήττα
O αναβαθμισμένος ρόλος της Ρωσίας, η υπερδύναμη Κίνα και το πυρηνικό Ιράν
Αυστηρά μιλώντας, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα δεν αποτελεί μια τραγωδία, αλλά μάλλον ένα φρικτό ατύχημα.
Πολλοί πόλεμοι περιμένουν χρόνια να ξεσπάσουν μέχρι να μην μπορούν να σταματήσουν.
Αυτές είναι οι τραγωδίες.
Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν τα σχέδια για την επίθεση της Hamas της 7ης Οκτωβρίου ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς και επείγουσες προειδοποιήσεις από αξιωματικούς των κατώτερων κλιμακίων λίγο πριν από το γεγονός.
Αλλά η ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία τους κώφευσε.
Αυτό ταιριάζει σε ένα ιστορικό μοτίβο.
Ο Stalin είχε πληροφορηθεί τα σχέδια για την Επιχείρηση Barbarossa του Hitler από τον κατάσκοπό του Victor Sorge.
Η αμερικανική ναυτική υπηρεσία πληροφοριών είχε προειδοποιήσεις για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και το FBI είχε τα κομμάτια του παζλ της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν τα κατάφερε...
Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν ανταμείβονται για έγκαιρες προειδοποιήσεις, αλλά για την εξυπηρέτηση της πολιτικής ατζέντας των αφεντικών τους, και οι θρυλικοί κατάσκοποι του Ισραήλ αποδείχτηκαν ότι δεν διαφέρουν καθόλου από τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες.
World War II: Operation Barbarossa - The Atlantic
Πιστεύοντας ότι 40 εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις από το Κατάρ και άλλες οικονομικές παραχωρήσεις θα κρατούσαν τη Hamas ήσυχη, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει οτιδήποτε άλλο.
H πολεμική αντιπαράθεση
Απλώς δεν υπάρχει πολεμική αντιπαράθεση με την κλασική έννοια μεταξύ 300.000 τακτικών στρατιωτών από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και 30.000 έως 40.000 ελαφρά οπλισμένων ανταρτών δυνάμεων της Hamas, περισσότερο από ό,τι υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ του ISIS και του αμερικανικού στρατού και των συμμάχων του.
Το εάν η Hamas θα εξολοθρευτεί πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό από τη Γάζα εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο το Ισραήλ μπορεί να αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις για να μετριάσει τις επιχειρήσεις του.
Το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό σε καμία περίπτωση.
Ό,τι κι αν συμβεί, τα περισσότερα από τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας θα περάσουν τα επόμενα δύο χρόνια σε καταυλισμούς, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα αναζητά τι να κάνει μαζί τους.
Οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι παρόμοιες με εκείνες των περισσότερων από 200.000 Εβραίων προσφύγων που έζησαν σε παραγκουπόλεις έως και δύο χρόνια αφότου εκδιώχθηκαν από τις αραβικές χώρες μετά τον πόλεμο του 1948.
Israel-Hamas latest: 'Fierce battles' in Gaza - as airstrikes hit refugee  camps; Biden bypasses Congress to sell weapons to Israel | World News | Sky  News
Ο υπαρξιακός κίνδυνος

Παρ' όλες τις φρικαλεότητες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, δεν συνιστούσαν υπαρξιακή κρίση για μια χώρα με τον πιο ισχυρό στρατό της περιοχής και μια εξαιρετική ικανότητα εθνικής αλληλεγγύης απέναντι στην εξωτερική απειλή.
Ο υπαρξιακός κίνδυνος για το Ισραήλ δεν προέρχεται από τα νότια σύνορά του, αλλά μάλλον—όπως στο Ιερεμίας 1:13-14—από τον μακρινό βορρά, συγκεκριμένα την Ουκρανία.
Η κυβέρνηση Biden φανταζόταν προηγουμένως ότι θα μπορούσε να επιτύχει την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία μέσω των οικονομικών κυρώσεων.
Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών ρευμάτων παρέκαμψε τις αμερικανικές κυρώσεις, αφήνοντας τη Ρωσία με ελάχιστα μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο και σταθερή προμήθεια εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα, απευθείας και μέσω ενδιάμεσων όπως η Τουρκία, το Καζακστάν, η Γεωργία και η Αρμενία.

H μεγαλύτερη γκάφα στην Ιστορία…

Αντί να καταρρεύσει κατά 50% όπως προέβλεψε ο Πρόεδρος Biden, η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 3% το 2023 αφού συρρικνώθηκε μόλις κατά 2,1% το 2022.
Ο Putin είχε ποσοστό αποδοχής 80% από τον Οκτώβριο του 2023.
Η ομάδα Biden στο Λευκό Οίκο είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Η στρατηγική θέση της Αμερικής πρόκειται να υποστεί ένα πλήγμα αντίστοιχο, και ίσως πιο καταστροφικό από την κατάρρευση του Βιετνάμ το 1975.
Με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 30 εκατομμυρίων έναντι του πληθυσμού των 147 εκατομμυρίων της Ρωσίας, η Ουκρανία δεν μπορεί να βάλει αρκετούς άνδρες στο πεδίο για να κρατήσει τη γραμμή ενάντια σε έναν ρωσικό στρατό με παρόμοια τεχνολογία και πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός.
Η Δύση δεν μπορεί να παράγει αρκετά βλήματα πυροβολικού, έτσι η Ουκρανία εκτοξεύει εκατοντάδες βλήματα καθημερινά ενώ η Ρωσία…χιλιάδες.
Και οι δύο πλευρές έχουν χάσει 70.000 έως 100.000 και τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερους τραυματίες, αλλά η Ρωσία έχει πολλαπλάσιες εφεδρείες.
Κανένα από τα… Wunderwaffen της Δύσης δεν έχει κάνει τη διαφορά, και οι Ρώσοι έχουν μερικά δικά τους δυνατά όπλα, καθώς και ξεκάθαρη αεροπορική υπεροχή.
Η προσπάθεια να μετακινηθούν τα σύνορα του ΝΑΤΟ στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας μπορεί να ήταν η πιο ανόητη πράξη στο θλιβερό δράμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και η δήλωση του Προέδρου Biden στις 26 Μαρτίου 2022 ότι δεν επιτρέπεται στον Putin να παραμείνει στην εξουσία μπορεί να είναι το πιο κενόδοξο καύχημα ποτέ από Αμερικανό ηγέτη.
Με λίγες εξαιρέσεις, το κατεστημένο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχει στοιχηματίσει την αξιοπιστία του στην έκβαση αυτού του πολέμου.
Παρόλο που μερικοί στελέχη του κατεστημένου, όπως ο Richard Haass, μιλούν για «επαναπροσδιορισμό της επιτυχίας στην Ουκρανία», δηλαδή, κήρυξη νίκης και… επιστροφή στο σπίτι, το μεγαλύτερο μέρος του κατεστημένου παραμένει εις την αυτή θέση...
Saudi Arabia's diplomatic ambitions have been hit by Gaza war. But not for  long
Κάνοντας εχθρούς

Η ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον μοιάζει με τη Βιέννη την άνοιξη του 1914, όπως απεικονίζεται από τον Robert Musil στο διάσημο μυθιστόρημά του «Ο Ανθρωπος Χωρίς Ιδιότητες - The Man Without Qualities» (1930): Ο αναγνώστης, αλλά κανένας από τους πρωταγωνιστές, δεν γνωρίζει ότι ο κόσμος των ψευδαισθήσεών τους πρόκειται να καταρρεύσει κατακλυσμιαία σε ένα φρικτό τέλος .
Το αμερικανικό κατεστημένο αρνείται να το αποδεχθεί αυτό, αλλά η Ρωσία το γνωρίζει, όπως και η Κίνα, τα κράτη του περσικού Κόλπου και όλοι οι άλλοι.
Η αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων μετά την κατάρρευση της Ουκρανίας θα είναι τόσο δραματική που όλοι οι παίκτες σε αυτό το παγκόσμιο παιχνίδι είναι προσεκτικοί σχετικά με το επόμενο βήμα τους.
Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα διερευνούν τις αμερικανικές αδυναμίες με τρόπους που παραμένουν πολύ κάτω από το όριο του casus belli, δοκιμάζοντας τις αμερικανικές απαντήσεις.

Οι παράπλευρές απώλειες για το Ισραήλ…

Το Ισραήλ θα υποστεί παράπλευρες ζημιές.
Χρειάζεται αμερικανικά όπλα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά, ειδικά με τα αποθέματα πυρομαχικών που εξαντλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Εξαρτάται επίσης από το veto της Αμερικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δεν βοηθά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Biden εξαιτίας της φιλοπαλαιστινιακής συμπάθειας της προοδευτικής βάσης της, κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει το Ισραήλ από τις στρατιωτικές ενέργειες που απαιτούνται για την εξάλειψη της Hamas.
Αν και η αμερικανική συμμαχία είναι απαραίτητη για το Ισραήλ βραχυπρόθεσμα, η πτώση της αμερικανικής ισχύος θα συμβάλει στη στρατηγική περικύκλωση του Ισραήλ με την πάροδο του χρόνου.
Israel receives 230 planes, 20 ships loaded with US arms amid Gaza war –  Defense Here
Οι επιλογές της Ρωσίας

Ο αείμνηστος Henry Kissinger ρωτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου, στην τελευταία του δημοσιευμένη συνέντευξη: «Υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία να δείξει μεγαλύτερη ανάμειξη στη Μέση Ανατολή;» Απάντησε: «Πριν από τον ουκρανικό πόλεμο, η Ρωσία ήταν γενικά υπέρ του Ισραήλ στην αντιπαράθεση με τους Άραβες. Εάν η Ρωσία επέμβει τώρα, έχει δύο επιλογές: Να συμμετάσχει στο πλευρό των Αράβων ή να εμφανιστεί ως μεσολαβητής στην κρίση – κάτι που θα ήταν περίεργο υπό το πρίσμα του ουκρανικού πολέμου».
Από τότε που η Ρωσία παρενέβη στον συριακό εμφύλιο πόλεμο το 2015 για να αποτρέψει τη σουνιτική Jihad εναντίον της κυβέρνησης Assad να εισχωρήσει στον ρωσικό Καύκασο, το Ισραήλ και η Ρωσία διατήρησαν σωστές αν όχι εγκάρδιες σχέσεις στο συριακό θέατρο.
Οι Ρώσοι στάθηκαν δίπλα ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πέταξε χιλιάδες εξόδους εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία. Αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια του Ισραήλ στη βόρεια πλευρά του, όπου αντιμετωπίζει μια δύναμη της Hezbollah τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Hamas, οπλισμένη με ίσως 150.000 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πολλών σύγχρονων μοντέλων που μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγουν την ισραηλινή άμυνα.
Τώρα η στροφή της Ρωσίας προς το Ιράν προκαλεί σοβαρή ανησυχία.
Στα τέλη Νοεμβρίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε» μια συμφωνία για την αγορά ρωσικών μαχητικών SU-35 από τη Ρωσία, ένα αεροσκάφος περίπου συγκρίσιμο με τα F-15 που πετούσαν οι Ισραηλινοί.
Δεν είναι γνωστό εάν οι Ρώσοι θα πουλήσουν πλήρως εξοπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και πυραύλους αέρος-αέρος ή μια λιγότερο ισχυρή έκδοση για εξαγωγή. Προφανώς, αυτό είναι θέμα προς διαπραγμάτευση.
Οι Ρώσοι παίζουν σκάκι ενώ οι Αμερικάνοι παίζουν Monopoly και η προφανής ρωσική κίνηση ως απάντηση σε μία αμερικανική προσπάθεια να ελέγξουν το κέντρο του ταμπλό στην Ουκρανία είναι να διαμορφώσουν συμμαχία με το Ιράν.
Escalating tensions between Israel and Hezbollah grow fears of wider  outbreak of war | PBS NewsHour
Η ετοιμότητα της Ρωσίας…

Εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα γίνει αποδιοπομπαίος τράγος σε σχέση με τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα εν γένει και θα χρησιμοποιήσει το ιρανικό ζήτημα για να στριμώξει τις ΗΠΑ.
Αυτός είναι πράγματι ένας σοβαρός κίνδυνος, γιατί η διάδοση των πυρηνικών είναι το μόνο μέσο με το οποίο παράνομα καθεστώτα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τις μεγάλες δυνάμεις.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει ζητήματα όχι απλής σκοπιμότητας, αλλά ύπαρξης, και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει περιθώρια ελιγμών εάν η Δύση επιδιώξει να την «τιμωρήσει» για τις ενέργειές της στη Γεωργία.
Μια ειρωνεία της παρούσας κρίσης είναι ότι οι νεοσυντηρητικοί της Ουάσιγκτον, απαιτώντας μια σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας, κατά τα φαινόμενα έχουν βλάψει τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ πιο βαθιά από οποιονδήποτε από τους επικριτές του στην αμερικανική πολιτική.
Οι νεοσυντηρητικοί δεν είναι κατά κανόνα Εβραίοι, αλλά πολλοί από αυτούς είναι Εβραίοι που ενδιαφέρονται βαθιά για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Εάν η Αμερική μετατρέψει τη Ρωσία σε στρατηγικό αντίπαλο, η πιθανότητα επιβίωσης του Ισραήλ θα μειωθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς.
Η επίσημη επίσκεψη του Putin στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ολοκληρώθηκε με στρατιωτικά αεροσκάφη να φέρουν τα ρωσικά χρώματα, δεν ήταν «τίποτα λιγότερο από την επιστροφή του Putin στην παγκόσμια σκηνή», έγραψε η γερμανική Die Welt στις 12 Δεκεμβρίου.
Αργότερα την ίδια εβδομάδα, ο Putin δέχθηκε ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχοι στη Μόσχα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-30_164029.png
Εικόνα
Τα μαχαίρια έξω


Το Ιράν προφανώς αποφάσισε να σταματήσει την παρούσα σύγκρουση στη Γάζα, αντί (όπως πολλοί φοβήθηκαν) να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στο βορρά.
Αλλά διερευνά τις δυνατότητές του όπως η… γάτα τα ποντίκια, δοκιμάζοντας τις δυτικές απαντήσεις.
Η Hezbollah εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες σε ισραηλινές θέσεις τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με 4.000 ρουκέτες κατά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.
Οι Houthi της Υεμένης εκτόξευσαν πυραύλους κατά πλοίων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων, εκτρέποντας ουσιαστικά την εμπορευματική κίνηση από την Ερυθρά Θάλασσα.
Στις 18 Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε έναν συνασπισμό δέκα χωρών (με την κραυγαλέα απουσία των κρατών του Κόλπου) προκειμένου να προστατευτούν οι θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή.
Στην Ασία, εν τω μεταξύ, το ναυτικό της Κίνας στις 10 Δεκεμβρίου διοργάνωσε μια μικρή αντιπαράθεση με ιαπωνικά σκάφη κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου.
Κινεζικά πλοία παρενόχλησαν φιλιππινέζικα πλοία με κανόνια νερού καθώς προσπαθούσαν να ανεφοδιάσουν τις φιλιππινέζικες δυνάμεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

H εμπλοκή της Κίνας…

Αυτές είναι έρευνες και όχι προετοιμασίες για πόλεμο. Η ανάγνωση που άντλησε η Κίνα από τη σύνοδο κορυφής του Xi Jinping στα μέσα Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Biden είναι ότι η Αμερική φοβάται από την προοπτική στρατιωτικής εμπλοκής με την Κίνα.
Το κύριο αίτημα των Αμερικανών στο Σαν Φρανσίσκο ήταν η αποκατάσταση της ανοιχτής γραμμής μεταξύ των δύο στρατιωτικών, την οποία η Κίνα ανέστειλε μετά την επίσκεψη της τότε Προέδρου της Βουλής, Nancy Pelosy στην Ταϊβάν.
Η Κίνα απέσπασε επίσης μια σαφή δήλωση από τον Λευκό Οίκο ότι «προφανώς δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ βρίσκεται σε απόσταση 1.000 μιλίων περίπου από την ακτή της Κίνας. «Οι επίγειες πυραυλικές δυνάμεις [της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού] συμπληρώνουν τις δυνατότητες κρούσης ακριβείας στον αέρα και τη θάλασσα των δυνάμεων PLAAF και PLAN», ανέφερε το Πεντάγωνο στις 29 Νοεμβρίου 2022.
«Η PLARF συνεχίζει να αυξάνει το απόθεμά της σε DF-26 IRBM, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ανταλλάσσουν γρήγορα συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές.
Είναι επίσης ικανά για χερσαίες επιθέσεις ακριβείας και πλήγματα κατά πλοίων στον Δυτικό Ειρηνικό, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από την ηπειρωτική Κίνα».
Όπως το λόμπι των θωρηκτών της δεκαετίας του 1930, το Πεντάγωνο κατασκεύασε το λάθος είδος στόλου: Πάρα πολλά αεροπλανοφόρα, τώρα τόσο ευάλωτα όσο τα θωρηκτά το 1940, και όχι αρκετά υποβρύχια - κάτι που εξηγεί γιατί η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται σε φτηνές, γρήγορες επιδιορθώσεις—περισσότερες οβίδες 155 χιλιοστών και ρουκέτες HIMARS για την Ταϊβάν, για παράδειγμα.

To αστείο του Henry Kissinger

Μια ουκρανική ήττα με τη μορφή σημαντικής απώλειας εδάφους και μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός θα θύμιζε στον υπόλοιπο κόσμο το αστείο του Kissinger ότι είναι επικίνδυνο να είσαι εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μοιραίο να είσαι φίλος τους.
Το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια λιγότερο συνεργάσιμη Ρωσία που θα έχει κοινά συμφέροντα με το Ιράν, μια Κίνα που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αντιαποικιακή δυσαρέσκεια στον Παγκόσμιο Νότο εναντίον του Ισραήλ, ένα πιο διεκδικητικό και καλύτερα οπλισμένο Ιράν και μια κακή αμερικανική γεωπολιτική δέσμευση στη Δυτική Ασία.
Τα άμεσα προβλήματά της είναι λιγότερο σοβαρά από ό,τι φαίνονται: Εκτός από το Κατάρ και πιθανώς ορισμένα μέρη του τουρκικού πολιτικού συστήματος, ο υπόλοιπος κόσμος είναι χαρούμενος που βλέπει το Ισραήλ να καταστρέφει τη Hamas.
Η σουνιτική Jihad στην οποία η Hamas δηλώνει πίστη είναι ένα επίμονο πρόβλημα ασφάλειας τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα
Το Ιράν έχει οπλίσει και χρηματοδοτήσει τη Hamas, αλλά δεν θέλει μια σουνιτική οντότητα να αναδειχθεί ως η κύρια αντιπολίτευση στο Ισραήλ.
Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του Ισραήλ, ωστόσο, είναι χειρότερα από ό,τι φαίνονται και θα έρθουν στην επιφάνεια όταν η σκόνη κατακαθίσει στην Ουκρανία.
Maine bars Trump from state primary ballot
H εκλογή του Trump

Το πιο πιθανό γεγονός να μετριάσει τη στρατηγική δυσάρεστη κατάσταση του Ισραήλ θα ήταν η εκλογή του Donald Trump για δεύτερη θητεία το 2024. Σε αντίθεση με τους νεοσυντηρητικούς και τους φιλελεύθερους που είναι υπεύθυνοι επί του παρόντος, ο Trump δεν ενδιαφέρεται για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία και δεν έχει λόγο να διαιωνίσει τις γκάφες των άλλων.
Έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει μείωση των απωλειών της Αμερικής.
Είναι πιθανό να διατηρήσει ισχυρή αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ζημιά στη θέση της Αμερικής στο εξωτερικό μέσω της αποφυγής συγκρούσεων με τη Ρωσία και την Κίνα. Σε αντίθεση με την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Joe Biden, ο Τrump δεν ενδιαφέρεται ιδιατερα για το πώς οι άλλες χώρες διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους.
Ο αναγκαστικός αμερικανικός απομονωτισμός θα αφήσει το Ισραήλ των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων μέσα σε μια θάλασσα πλέον των 120 εκατομμυρίων οργισμένων Αράβων…
Δεν χρειαζεται κάποιος να έχει μεγάλη φαντασία για το καταστροφικό για το Ισραήλ αποτέλεσμα..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης