Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς η Κίνα διαχειρίζεται το νόμισμά της και γιατί αυτό έχει σημασία - Θα μπορέσει το γιουάν να αντικαταστήσει το δολάριο;

Πώς η Κίνα διαχειρίζεται το νόμισμά της και γιατί αυτό έχει σημασία - Θα μπορέσει το γιουάν να αντικαταστήσει το δολάριο;
Το κινεζικό νόμισμα χρησιμοποιήθηκε για το 4,6% των πληρωμών, αποτέλεσμα μιας πολυετούς ανόδου και του μεγαλύτερου μεριδίου του από τότε που το Swift άρχισε να συγκεντρώνει τα δεδομένα το 2010
Σχετικά Άρθρα
Η προσέγγιση της Κίνας σε ό,τι αφορά νόμισμά της αποτελεί ένα μείγμα τολμηρών φιλοδοξιών και φόβου για την ενίσχυση του δολαρίου.
Το γιουάν έχει απολέσει το 3% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2023 ενώ τα πήγαινε ακόμη χειρότερα πριν το δολάριο υποχωρήσει έναντι των περισσότερων νομισμάτων τον Νοέμβριο.
Επί του παρόντος, το κινεζικό νόμισμα τύγχανε διαπραγμάτευσης σε χαμηλά 16ετίας έναντι του δολαρίου τον Σεπτέμβριο, με το αμερικανικό νόμισμα τώρα να ισοδυναμεί με περίπου 7,11 γιουάν.
Κανονικά ένα αδύναμο νόμισμα είναι καλά νέα για μια οικονομία που μερικές φορές ονομάζεται εργοστάσιο του κόσμου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Η Κίνα το 2022 εξήγαγε αγαθά και υπηρεσίες αξίας 3,7 τρισεκ. δολ., περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Το ασθενέστερο γιουάν καθιστά τα κινεζικά προϊόντα φθηνότερα στον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που αυξάνει τη ζήτησή τους.
Αλλά αυτό είναι μόνο η μισή ιστορία.
Το νόμισμα της Κίνας έχει μεγάλη πολιτική όσο και οικονομική σημασία.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Κίνα χειραγωγό νομισμάτων το 2019, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Η Χώρα του Δράκου εδώ και χρόνια είχε τη φιλοδοξία να προωθήσει τη διεθνή χρήση του νομίσματός της, παρουσιάζοντας μια μακροπρόθεσμη πρόκληση για την κυριαρχία του δολαρίου.
Επίσης, από πολλούς το γιουάν αποτελεί εγγύηση αλλά και ένδειξη εμπιστοσύνης στην οικονομία της Κίνας, η οποία υποφέρει από μια ετοιμοθάνατη αγορά ακινήτων, επιβράδυνση της μεταποίησης και απροθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν μεγάλα ποσά.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσυρθεί από τα χρηματιστήρια της χώρας και οι μικροεπενδυτές είναι νευρικοί.
«Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ότι η αδυναμία του νομίσματος θα επιδεινώσει το αρνητικό κλίμα στις τάξεις των ξένων και των εγχώριων επενδυτών» δήλωσε ο Alvin Tan, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην Ασία στην RBC Capital Markets.
Όλα αυτά σημαίνουν πως το γιουάν θα παραμείνει στο προσκήνιο το επόμενο έτος.

Οδηγός για το γιουάν

Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς διαχειρίζεται η Κίνα τη συναλλαγματική της ισοτιμία.
Στην πραγματικότητα, το γιουάν είναι δύο νομίσματα.
Το Πεκίνο λειτουργεί ένα νομισματικό σύστημα που συνδυάζει ένα γιουάν που αφορά την ηπειρωτική χώρα και μια πιο ελεύθερα διαπραγματεύσιμη υπεράκτια έκδοση.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιτρέπει να υπαγορεύεται η αξία του χερσαίου γιουάν από τις δυνάμεις της αγοράς — εντός ορίων.
Κάθε πρωί, το China Foreign Exchange Trade System, μια μονάδα της κεντρικής τράπεζας, δημοσιεύει μια ισοτιμία αναφοράς για το γιουάν έναντι διαφόρων νομισμάτων, αν και η ισοτιμία του δολαρίου τραβάει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια, επιτρέπεται η διαπραγμάτευση με εύρος διακύμανσης +/-2% από αυτό το επίπεδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το υπεράκτιο γιουάν τυγχάνει διαπραγμάτευσης χωρίς περιορισμούς.
Το χάσμα μεταξύ των δύο συναλλαγματικών ισοτιμιών προσφέρει ένα σημάδι του για το πόσο μακριά η αντίληψη της αγοράς για την οικονομία της Κίνας -και την αξία των περιουσιακών της στοιχείων- αποκλίνει από την επίσημη άποψη.
Τον Οκτώβριο, η διαφορά μεταξύ του υπεράκτιου και του χερσαίου γιουάν αυξήθηκε λόγω της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και των αυξανόμενων ανησυχιών για την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
«Ενώ το νόμισμα έχει σταθεροποιηθεί, το χάσμα από μόνο του είναι ένδειξη ότι η αγορά εξακολουθεί να μην είναι κακή.
Ωστόσο δεν είμαι πολύ σίγουρος για το νόμισμα και κατ' επέκταση για την οικονομία» δήλωσε ο Sim Moh Siong, αναλυτής νομισμάτων στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης.

Η κεντρική τράπεζα έχει πολλά εργαλεία

Η κεντρική τράπεζα (PBOC) έχει λάβει πολλά μέτρα για να στηρίξει την αξία του γιουάν φέτος, συμπεριλαμβανομένης ρύθμισης η οποία επιβάλλει στις τράπεζες να διατηρούν λιγότερο ξένο νόμισμα στα αποθεματικά τους - κάτι που καθιστά δυσκολότερη την αγορά δολαρίων.
Ένα από τα πιο βασικά εργαλεία πολιτικής της PBOC είναι το πώς ορίζει την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς του χερσαίου γιουάν έναντι του δολαρίου, γνωστή ως καθορισμός.
Από τα τέλη Ιουνίου έως τον Νοέμβριο, ο καθορισμός ορίστηκε σταθερά σε υψηλότερο επιτόκιο γιουάν από ό,τι περίμεναν οι συμμετέχοντες στην αγορά.
Αυτό έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει το νόμισμα να πέσει σε νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου φέτος, δήλωσε ο Ju Wang, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος και επιτοκίων της «Μεγάλης Κίνας» στην BNP Paribas.
Το νόμισμα επέδειξε τη μεγαλύτερή του αδυναμία φέτος τον Σεπτέμβριο, όταν ένα δολάριο ισοδυναμούσε με περίπου 7,36 υπεράκτια γιουάν.
Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί κάτι που αποκαλεί διακριτικό αντικυκλικό παράγοντα, έναν αριθμό που «προσθέτει» ή «αφαιρεί», κατά το δοκούν, για να απωθήσει τις μεγάλες κινήσεις στην αγορά.
Η PBOC δεν έχει απαντήσει για το αν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο φέτος, ωστόσο, μετά από μια μακρά περίοδο ισχυρότερων από το αναμενόμενο διορθώσεις, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το έκανε.
Οι κινεζικές αρχές ακολουθούν μια λιγότερο επίσημη προσέγγιση στην υπεράκτια αγορά.
Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση και οι κρατικές επιχειρήσεις εκδίδουν ομόλογα σε γιουάν στο Χονγκ Κονγκ, που απορροφούν ρευστότητα, ενώ μερικές φορές οι κρατικές τράπεζες παρεμβαίνουν στην αγορά για να μειώσουν την προσφορά υπεράκτιων γιουάν και έτσι υποστηρίζουν το νόμισμα.

Έχει και μεγαλύτερα ψάρια για τηγάνισμα

Ο ευκολότερος τρόπος για τις κεντρικές τράπεζες να ενισχύσουν την αξία των νομισμάτων τους είναι να αυξήσουν τα επιτόκια, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε μεγαλύτερη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε μια χώρα, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη ζήτηση για το νόμισμα.
Αλλά η PBOC μείωσε τα επιτόκια φέτος σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κινεζική οικονομία.
Αυτό έχει επιδεινώσει τον αντίκτυπο της ιστορικής αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ προσφέρουν τώρα πολύ υψηλότερες αποδόσεις από εκείνα της Κίνας, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντικό λόγο για την κακή απόδοση του γιουάν έναντι του δολαρίου φέτος.
Αλλά η πίεση μειώνεται.
Τον Νοέμβριο, οι ξένοι επενδυτές άντλησαν ξανά ομόλογα σε γιουάν, εν μέρει λόγω των προσδοκιών για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις.
Ως αποτέλεσμα το δολάριο έχει αποδυναμωθεί.
Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία επιτρέπει πλέον στην αγορά να επηρεάζει περισσότερο το νόμισμα, όπερ σημαίνει ημερήσιες παρεμβάσεις βάσει των προσδοκιών της αγοράς.
Ωστόσο, μια πιο κλειστή προσέγγιση από την κεντρική τράπεζα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αδυναμία στο γιουάν, είπε ο δήλωσε ο Kreg Chan, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Nomura.

Η Κίνα έχει τολμηρές φιλοδοξίες για το γιουάν

Το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα…
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, περίπου το 90% των συναλλαγών σε συνάλλαγμα διακανονίζονται με δολάρια.
Αυτό δίνει στις ΗΠΑ ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, που μερικές φορές αναφέρεται ως το «υπερβολικό προνόμιο».
Η Κίνα έχει λαμβάνει μέτρα για να διαβρώσει αυτό το πλεονέκτημα, προσπαθώντας να προωθήσει τη χρήση του γιουάν σε όλο τον κόσμο.
Οι ξένες τράπεζες δέχονται ήδη καταθέσεις σε offshore γιουάν και οι πελάτες τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα σε γιουάν εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.
Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping φλερτάρει τις κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή και τις πιέζει να δεχτούν πληρωμές σε γιουάν για την αγορά πετρελαίου.
Η Ρωσία δέχεται ήδη γιουάν για ορισμένες από τις αποστολές πετρελαίου της.
Στα τέλη Νοεμβρίου το γιουάν ήταν το τέταρτο πιο χρησιμοποιημένο νόμισμα πληρωμών στον κόσμο σε όρους αξίας, ξεπερνώντας το γιεν Ιαπωνίας για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Swift.
Το κινεζικό νόμισμα χρησιμοποιήθηκε για το 4,6% των πληρωμών, αποτέλεσμα μιας πολυετούς ανόδου και του μεγαλύτερου μεριδίου του από τότε που το Swift άρχισε να συγκεντρώνει τα δεδομένα το 2010.
Αλλά θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να απειληθεί το δολάριο.
Το δολάριο χρησιμοποιήθηκε για το 47% των παγκόσμιων πληρωμών τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης