Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο στρατηγικός αναλυτής με την πιο ακριβή πρόβλεψη για τη Wall Street το 2023 - Οι εκτιμήσεις του για το 2024

Ο στρατηγικός αναλυτής με την πιο ακριβή πρόβλεψη για τη Wall Street το 2023 - Οι εκτιμήσεις του για το 2024

Ο Tom Lee της Fundstrat είχε τις πιο ακριβείς χρηματιστηριακές προβλέψεις για το 2023, ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι ήταν αρνητικοί

Σχετικά Άρθρα
Προς έκπληξη πολλών, ο Tom Lee της Fundstrat πριν από ένα έτος, προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα εκτινασσόταν πάνω από 20% το 2023 και θα έκλεινε το έτος στις 4.750 μονάδες. Οι επενδυτές έγλειφαν ακόμη τις πληγές τους από μια βίαιη bear market που διήρκεσε σχεδόν όλο το 2022 και υπήρχαν λίγες ενδείξεις που υποδήλωναν ότι επίκειται μια ισχυρή ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς.
«Η αμερικανική οικονομία εντυπωσιακά ανθεκτική μπροστά στον ταχύ κύκλο αυξήσεων της Fed. Η πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει μια αναπόφευκτη ύφεση, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να σπάσει κάτι. Αλλά αν η παραπάνω εκτίμηση [πτώση του πληθωρισμού, τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων] είναι σωστή, η "ήπια προσγείωση" έχει τις περισσότερες πιθανότητες», ανέφερε ο Lee στο outlook για τη χρηματιστηριακή αγορά του 2023. Κι αυτό ακριβώς συνέβη, με τις εκτιμήσεις για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας να αυξάνονται, καθώς η Fed τερμάτισε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της χάρη στην πτώση του πληθωρισμού.
Ο S&P 500 εκτινάχθηκε κατά 25% το 2023 στο σημερινό του επίπεδο, περίπου στις 4.785 μονάδες, όπου βρίσκεται σε απόσταση 1% από τον αρχικό στόχο τιμών του Lee για το 2023. Στην πραγματικότητα, η πρόβλεψή του ήταν η πιο κοντινή στην πρόβλεψη του S&P 500 μεταξύ των στρατηγικών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Οι εκτιμήσεις για το 2024

Ο Lee, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους «ταύρους» στη Wall Street πέρυσι, αναμένει και πάλι μια σταθερή χρονιά για τη χρηματιστηριακή αγορά, με στόχο την τιμή του S&P 500 στις 5.200 μονάδες για το τέλος του 2024, που αντιπροσωπεύει δυνητική άνοδο 9% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ακολουθούν οι προβλέψεις του Lee για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τo outlook για το το 2024...

Ο βασικός οδηγός

Η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 θα είναι ο βασικός μοχλός για περαιτέρω κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές, είπε. Η Fed έχει σηματοδοτήσει ότι η επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια είναι πιο πιθανό να είναι μια μείωση παρά μια αύξηση, και η αγορά αναμένει τουλάχιστον πέντε μειώσεις των 25 μονάδων βάσης το επόμενο έτος.
Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να μειώνονται από την πρόσφατη κορύφωσή τους, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, γεγονός που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της αγοράς κατοικίας. Και αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, επιτρέποντας χαλαρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, τότε τα πραγματικά εισοδήματα των καταναλωτών θα πρέπει να αυξηθούν, δίνοντάς τους ισχυρότερη αγοραστική δύναμη.

Εταιρικά κέρδη

Ο Lee αναμένει ότι ο S&P 500 θα επιτύχει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 11% το 2024 στα 240 δολάρια και αύξηση κατά 8% στα 260 δολάρια το 2025, κυρίως λόγω της κυκλικής ανάκαμψης των κερδών.
«Οι εταιρικές επενδύσεις μειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών σημαίνει ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν», είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να ανακάμψει στην Ευρώπη και την Ασία, συμβάλλοντας στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Επίσης, η άνοδος των εταιρικών κερδών το 2024 θα πρέπει να οδηγήσει ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και αύξηση της παραγωγικότητας.

Αποτιμήσεις μετοχών

«Βλέπουμε την τιμή προς κέρδη να διευρύνεται το 2024 προς το 20πλάσιο. Ενώ πολλοί υποστηρίζουν τη συμπίεση των αποτιμήσεων, από το 1937, ο υψηλότερος [λόγος] τιμής προς κέρδη πραγματοποιείται όταν οι αποδόσεις [είναι μεταξύ] 3,5% έως 5,5%. Όταν οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 4% έως 5%, η τιμή προς κέρδη είναι πάνω από 18πλάσια στο 65% των περιπτώσεων», εξήγησε ο Lee.
Ο στόχος τιμής του S&P 500 για το 2024 (5.200) προκύπτει από την εφαρμογή ενός πολλαπλασιαστή κερδών 20x στην πρόβλεψή του για το 2025 (260 δολάρια ανά μετοχή).

Καλύτερες ιδέες

Η κορυφαία ιδέα του Lee για το 2024 είναι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες πιστεύει ότι θα μπορούσαν να παίξουν το παιχνίδι της αναπλήρωσης της ευρύτερης αγοράς το επόμενο έτος και να εκτιναχθούν πάνω από 50%. Ο ίδιος προτιμά επίσης τις μετοχές στους τομείς των χρηματοοικονομικών, των βιομηχανικών και της τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης