Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Όλα… λάθος – Το 2023 διέψευσε τους «γκουρού» της Wall Street, με ζημιές όποιος τους ακολούθησε

Όλα… λάθος – Το 2023 διέψευσε τους «γκουρού» της Wall Street, με ζημιές όποιος τους ακολούθησε
Όλοι, ανεξαιρέτως έβλεπαν sell off σε μετοχές και ομόλογα και σύστηναν αγορά κινεζικών μετοχών
Σε όλη τη Wall Street, σε γραφεία μετοχών και ομολόγων, σε μεγάλες εταιρείες και εξειδικευμένα desk, η διάθεση ήταν ζοφερή.
Ήταν το τέλος του 2022 και όλοι, φαινόταν, σχεδίαζαν τις στρατηγικές με βάση την εκτίμηση για ύφεση, την οποία ήταν πεπεισμένοι ότι ερχόταν.
Στη Morgan Stanley, ο Mike Wilson, ο κορυφαίος αναλυτής μετοχών που ήταν και ο αγαπημένος της αγοράς, προέβλεψε ότι ο δείκτης S&P 500 επρόκειτο να πέσει.
Λίγα τετράγωνα μακριά στην Bank of America (BofA), η Meghan Swiber και οι συνάδελφοί της έλεγαν στους πελάτες να προετοιμαστούν για μια βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.
Και στην Goldman Sachs, οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Kamakshya Trivedi, μιλούσαν για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η οικονομία εκεί τελικά απαλλάχθηκε από τα lockdown για τον Covid.
Όλοι, ανεξαιρέτως έβλεπαν sell off σε μετοχές και ομόλογα και σύστηναν αγορά κινεζικών μετοχών.
Αυτή ήταν η συναινετική άποψη στη Wall Street, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όλα λάθος…

Και, για άλλη μια φορά, η συναίνεση ήταν λανθασμένη.
Ό,τι επρόκειτο να ανέβει υποχώρησε και ό,τι έπρεπε να κατέβει ανέβηκε — και πολύ μάλιστα.
Ο S&P 500 σκαρφάλωσε περισσότερο από 20% και ο Nasdaq 100 εκτινάχθηκε πάνω από 50%, τη μεγαλύτερη άνοδο ετησίως από την εποχή της έκρηξης των dot-com.
Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι οικονομικές δυνάμεις απελευθερώθηκαν από την πανδημία -πρωτίστως, η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση που τροφοδότησε τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό- και εξακολουθούν να μπερδεύουν τους καλύτερους και λαμπρότερους στα οικονομικά.
Και φέρνει τους αναλυτές υψηλού προφίλ στη Wall Street σε μια πολύ άβολη θέση με επενδυτές σε όλο τον κόσμο που πληρώνουν για τις απόψεις και τις συμβουλές τους.
«Ποτέ δεν είδα τη συναίνεση τόσο λανθασμένη όσο ήταν το 2023», δήλωσε ο Andrew Pease, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Russell Investments, η οποία εποπτεύει περίπου 290 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
«Κάηκαν όλοι…».

Το μεγάλο λάθος

Οι διαχειριστές χρημάτων σε δείκτες όπως ο Russell ήταν πιο αποτελεσματικοί φέτος, δημιουργώντας αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα που είναι ελαφρώς υψηλότερες κατά μέσο όρο από τα κέρδη στους δείκτες αναφοράς.
Αλλά ο Pease δεν τα πήγε πολύ καλύτερα με τις προβλέψεις του από τα αστέρια της Wall Street. Η ρίζα του λάθους του ήταν η ίδια με το δικό τους: μια αίσθηση ότι οι ΗΠΑ - και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου - επρόκειτο να βυθιστούν σε ύφεση.
Αυτό ήταν αρκετά λογικό.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) βρισκόταν στη μέση της πιο επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών και οι δαπάνες των καταναλωτών και των εταιρειών φαινόταν βέβαιο ότι θα λυγίσουν.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για αυτό.
Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε φέτος καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε.
Σε αυτό το μείγμα υπήρξαν και μερικές καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη - το καυτό νέο πράγμα στον κόσμο της τεχνολογίας - και έγινε το τέλειο κοκτέιλ για μια ανοδική αγορά μετοχών.

Η πορεία του 2023

Η χρονιά ξεκίνησε με πάταγο.
Ο S&P 500 σημείωσε άλμα 6% μόνο τον Ιανουάριο.
Στα μέσα του έτους, ανέβηκε κατά 16% και στη συνέχεια, όταν η επιβράδυνση του πληθωρισμού πυροδότησε νέες εικασίες ότι η Fed θα άρχιζε σύντομα να αντιστρέφει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, το ράλι επιταχύνθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο, ωθώντας τον S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό ρεκόρ.
Μέσα από όλα αυτά, ο Wilson, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, δεν συγκινήθηκε.
Είχε προβλέψει σωστά την καταστροφή στο χρηματιστήριο του 2022 που λίγοι άλλοι είδαν να έρχεται – μια σύσταση που τον βοήθησε να γίνει ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής για δύο συνεχόμενα χρόνια στις έρευνες θεσμικών επενδυτών – και εμμένει σε αυτή την απαισιόδοξη άποψη.
Στις αρχές του 2023, είπε, οι μετοχές θα έπεφταν τόσο απότομα που, ακόμη και με μια ανάκαμψη στο δεύτερο ημίχρονο, θα κατέληγαν ουσιαστικά αμετάβλητες.
Ξαφνικά πολλοί συμφωνούσαν.
Το sell off του περασμένου έτους, που πυροδοτήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων, τρόμαξε τους αναλυτές.
Στις αρχές του ίδιου Δεκεμβρίου, προέβλεπαν ότι οι τιμές των μετοχών θα έπεφταν ξανά το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των ερωτηθέντων από το Bloomberg.
Αυτό το είδος πτωτικής συναίνεσης δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον 23 χρόνια.
Ακόμη και ο Marko Kolanovic, ο στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan που είχε επιμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022 ότι οι μετοχές βρίσκονταν στο κατώφλι της ανάκαμψης, είχε συμφωνήσει.
Όταν όμως ο Wilson, ήταν πεπεισμένος ότι μια κατάρρευση των εταιρικών κερδών τύπου 2008 ήταν στον ορίζοντα, πολλοί επηρεάστηκαν.
Ενώ οι traders στοιχημάτιζαν ότι η μείωση του πληθωρισμού θα ήταν καλό για τις μετοχές, η Wilson προειδοποίησε για το αντίθετο - λέγοντας ότι θα διαβρώσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών ακριβώς καθώς επιβραδύνθηκε η οικονομία.
Τον Ιανουάριο, είπε ότι ακόμη και η συναίνεση της Wall Street ήταν πολύ αισιόδοξη και προέβλεψε ότι ο S&P θα μπορούσε να υποχωρήσει περισσότερο από 20%.
Ένα μήνα αργότερα, προειδοποίησε τους πελάτες ότι η δυναμική κινδύνου-ανταμοιβής της αγοράς «είναι τόσο μικρή όσο ήταν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της bear market».
Και τον Μάιο, με τον S&P να αυξάνεται σχεδόν κατά 10% σε ετήσια βάση, προέτρεψε τους επενδυτές να μην εξαπατηθούν: «Αυτό κάνουν οι bear markets: έχουν σχεδιαστεί για να σας κοροϊδεύουν, να σας μπερδεύουν, να σας κάνουν να κάνετε πράγματα που δεν κάνετε θέλω να κάνω".

Η αγορά των ομολόγων

Παρόμοια συναίνεση είχε επικρατήσει μεταξύ των αναλυτών των ομολόγων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν το 2022 καθώς η Fed έβαλε τέλος στην πολιτική σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, αυξάνοντας το κόστος των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.
Όλα συνέβαιναν τόσο γρήγορα που οι περισσότεροι πίστευαν ότι κάτι έμελλε να σπάσει στην οικονομία, οδηγώντας την σε ύφεση.
Και όταν συνέβη, τα ομόλογα θα ανέβαιναν καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και η Fed ήρθε ανοίγοντας ξανά το νομισματικό κύκλωμα.
Έτσι, η Swiber και οι συνάδελφοί της στην ομάδα στρατηγικής επιτοκίων της BofA -όπως και η συντριπτική πλειονότητα των προβλέψεων- προέβλεψαν σταθερά κέρδη για τους επενδυτές ομολόγων που μόλις είχαν υποστεί τη χειρότερη ετήσια ζημιά τους εδώ και δεκαετίες.
Η τράπεζα ήταν μεταξύ μιας χούφτας εταιρειών που ζητούσαν να πέσει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς στο 3,25% μέχρι το τέλος του 2023.

Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ

Για μια στιγμή, φαινόταν ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί.
Κάτι πράγματι έσπασε: η Silicon Valley Bank και μερικές άλλες περιφερειακές τράπεζες κατέρρευσαν τον Μάρτιο αφού υπέστησαν τεράστιες απώλειες σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος - συνέπεια των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed - και οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια κλιμακούμενη κρίση που θα έδιωχνε την οικονομία.
Οι μετοχές υποχώρησαν και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο, οδηγώντας την απόδοση 10 ετών στον στόχο της BofA.
«Η σκέψη ήταν ότι αυτός θα ήταν ένας ουράνιος άνεμος σε αυτήν την άποψη για μια πιο σκληρή προσγείωση», είπε ο Swiber.
Όμως ο πανικός δεν κράτησε πολύ.
Η Fed κατάφερε να συγκρατήσει γρήγορα την κρίση και οι αποδόσεις συνέχισαν τη σταθερή τους άνοδο το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε εκ νέου.
Η ανάκαμψη των ομολόγων στα τέλη του έτους ώθησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 3,8%, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Η Swiber είπε ότι η χρονιά ήταν δύσκολη, όχι μόνο για εκείνη αλλά «για τους αναλυτές σε όλο τον κόσμο».

Η αναγνώριση των λαθών

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική αγορά μετοχών συνέχισε να αψηφά τους αναλυτές.
Μέχρι τον Ιούλιο, ο Wilson της Morgan Stanley αναγνώρισε ότι είχε παραμείνει απαισιόδοξος για πάρα πολύ καιρό, λέγοντας ότι «κάναμε λάθος» που δεν καταλάβαμε ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών θα ανέβαιναν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρούσε και οι εταιρείες μείωσαν το κόστος.
Ακόμα κι έτσι, ήταν ακόμα απαισιόδοξος για τα εταιρικά κέρδη και αργότερα είπε ότι ένα ράλι μετοχών το τέταρτο τρίμηνο ήταν απίθανο.
Όταν η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, προκάλεσε ένα έξαλλο ράλι τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα.
Η άνοδος επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι τελικά τελείωσαν την νομισματική σύσφιξη, ωθώντας την αγορά να αναμένει αρκετές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.
Οι αγορές έκαναν επανειλημμένα λάθος αναμένοντας μια τέτοια απότομη αλλαγή τα τελευταία δύο χρόνια, και θα μπορούσαν να το κάνουν ξανά.
Για κάποιους από την πλευρά των πωλήσεων της Wall Street, υπάρχουν αμφιβολίες.
Στην TD Securities, ο Gennadiy Goldberg, τώρα επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ, είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του «έκαναν κάποιον απολογισμό» καθώς η χρονιά έκλεισε.
Τι έμαθαν; Ότι η οικονομία είναι πολύ ισχυρότερη και πολύ καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσει τα υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πίστευε.
Και όμως, παραμένει πεπεισμένος ότι πλησιάζει μια ύφεση.
Θα χτυπήσει το 2024, λέει, και όταν συμβεί, τα ομόλογα θα αυξηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης