Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το δολάριο προσέκρουσε στο «παγόβουνο» των BRICS - Πλήγμα για τις ΗΠΑ το αντινόμισμα του νέου κινήματος των Αδεσμεύτων

Το δολάριο προσέκρουσε στο «παγόβουνο» των BRICS - Πλήγμα για τις ΗΠΑ το αντινόμισμα του νέου κινήματος των Αδεσμεύτων
Οι BRICS θα προσθέσουν και άλλα «γράμματα» στον τίτλο τους...
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα δολαριακά αποθέματα των ανά τον κόσμο κεντρικών τραπεζών σημειώνουν πτώση 6,5%...
Είναι πλέον περισσότερο από εμφανές πως εντείνεται η τάση απομάκρυνσης από το αμερικανικό νόμισμα, με τα κράτη μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) να ηγούνται της μεγάλης φυγής…
Ταυτόχρονα, οι μετοχές των κεντρικών τραπεζών της Κίνας και της Ιαπωνίας παρουσιάζουν τη σημαντικότερη άνοδο μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.
Είναι δε ενδιαφέρον ότι το ευρώ είναι ελαφρώς πίσω στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.
Εάν οι χώρες BRICS σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο, πιθανότατα θα υπάρξει μια οικονομική καταστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπερπληθωρισμό να προκαλεί όλεθρο σε όλους τους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.
Ωστόσο, η απώλεια του δολαρίου ως παγκόσμιου συναλλακτικού μέσου δεν είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για την αμερικανική ηγεμονία.
Οι ισχυρότεροι δεσμοί οι οποίοι αναπτύσσονται μεταξύ των BRICS και των αναδυόμενων χωρών είναι ιδιαίτερα ουσιαστικής σημασίας.
Ο Xn Iraki, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Επιχειρήσεων και Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι, έγραψε στην εφημερίδα China Daily:
«Τα BRICS βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά τους παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς, με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία από πιο προηγμένες και επίσης την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τις εξαγωγές τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής προτείνει στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών ανταλλαγών, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Μόλις ξεκινήσει αυτό το επίπεδο συνεργασίας, ο λεγόμενος Παγκόσμιος Νότος θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη χρηματοοικονομική και γεωπολιτική κλίμακα.
Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική αλλαγή, αλλά μια αλλαγή ταυτότητας για τα φτωχότερα έθνη που πριν δεν είχαν σχεδόν καμία εξουσία ή επιρροή.
Αυτή είναι η μεγάλη έκκληση για ένταξη στους BRICS.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν συγκρίσιμο σημείο μόχλευσης.

Τι αντιπροσωπεύουν

Τα BRICS αντιπροσωπεύουν το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ (και το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού), ενώ οι G7 μόλις το 30%.
Επίσης, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να είναι υπό ένταξη στην ομάδα, η παραγωγή πετρελαίου στη Γη θα βρεθεί στα χέρια των BRICS.
Όλοι μαζί σκοπεύουν να ενσαρκώσουν ένα είδος νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων, για να επεκτείνουν την επιρροή τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ δείχνουν ότι το μερίδιο των BRICS στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ανθίζει: μετά την πρόσφατη επέκταση αυξήθηκε από 19% σε 41%.
Από την άλλη, το δολάριο, το οποίο οπλοποιείται όλο και περισσότερο μέσω της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε Ρωσία, Βενεζουέλα, Ιράν και πολλές άλλες χώρες, θα δεχτεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα εάν προκύψει το αντινόμισμα των BRICS.
Στην Αμερική, το ολοένα και πιο επαχθές χρέος αλλά και τα δυσθεώρητα ελλείμματα που διογκώνονται χάριν των πολέμων και προγραμμάτων που δεν ωφελούν άμεσα τον αμερικανικό λαό αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα εσωτερικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον αξιοσέβαστο αναλυτή Kenneth Rapoza, οι επιπτώσεις για το δολάριο θα είναι δραματικές.
«Το άμεσο και ιδιαίτερα δραματικό αποτέλεσμα θα είναι ένα ανεπανάληπτο sell off στα αμερικανικά ομόλογα.
Δεν ξέρω πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει αυτό το sell off, αλλά σίγουρα οι τιμές τους θα σημείωναν ελεύθερη πτώση καθώς οι επενδυτές πωλούν, και όταν οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, τα επιτόκια αυξάνονται.
Τα υψηλά επιτόκια δεν είναι καλά για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές των ΗΠΑ» σημειώνει ο διακεκριμένος αναλυτής.

Ζοφερό μέλλον…

Οι 40 και πλέον χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους BRICS και οι 16 που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για ένταξη καθιστούν το μέλλον της αμερικανικής ηγεμονίας ζοφερό.
Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και πρώην αντιπρόεδρος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης, Βραζιλιάνος οικονομολόγος Paulo Nogueira Batista Jr, δήλωσε στη Modern Diplomacy: «Η πιθανότητα να παρουσιαστεί ένα κοινό νόμισμα BRICS στη σύνοδο κορυφής του επόμενου έτους στη Ρωσία είναι πολύ ισχυρή».
Μόλις συμβεί αυτό, το μόνο που θα εμποδίζει τα έθνη των BRICS να εξολοθρεύσουν το δολάριο είναι «η ανάπτυξη ενός πολυμερούς συστήματος διακανονισμών έτσι ώστε οι χρηματοοικονομικές ροές να κατευθύνονται σε βιομηχανίες προτεραιότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες». (Alexei Kuznetsov)

Μια τελευταία σημείωση…

Ο Ken Rapoza αναφέρθηκε επίσης στη γεωπολιτική πλευρά ενός νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολάριο.
Όπως υποψιάζεται, «η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έκανε ό,τι μπορούσε, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της Κοινότητας Πληροφοριών, για να διαταράξει οποιαδήποτε κυβέρνηση, να δυσφημήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ακόμα και να επιβάλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε κυβέρνηση για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένων των λόγων που θα εφεύρουν εάν ένιωθε ότι το δολάριο επρόκειτο να πάει, ας πούμε, στο 70% των παγκόσμιων συναλλαγών».
Έτσι, για τους περισσότερους από εσάς που διαβάζετε αυτό, ξέρω ότι η ερώτηση που σχηματίζεται στο μυαλό σας είναι η εξής: «Αυτό δεν κάνουν ήδη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι σε πολλά έθνη;».
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέουν εδώ και δεκαετίες, πρόσω ολοταχώς, σε μια μη βιώσιμη πορεία.
Ο κόσμος δεν έχει κουραστεί μόνο από την πολεμοχαρή ηγεμονία τους, αλλά και από το μονόπλευρο σύστημα του υπερκαπιταλισμού.
Η Αμερική έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος από κάθε πόρο στον πλανήτη τα τελευταία 70 χρόνια.
Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές πειρατές πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια αλλαγή παραδείγματος τώρα φαίνεται απλώς ληξιπρόθεσμη.
Νομίζω ότι το λάθος του Τιτανικού των ΗΠΑ είναι πως χτύπησαν το ανίκητο παγόβουνο των BRICS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης