Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση από Societe Generale: Αναμείνατε βαθιά διόρθωση και ύφεση - Ποια φούσκα σοκ σκάει με πάταγο το 2024

Προειδοποίηση από Societe Generale: Αναμείνατε βαθιά διόρθωση και ύφεση - Ποια φούσκα σοκ σκάει με πάταγο το 2024
Long στα εμπορεύματα, short στα ομόλογα κάθε είδους… συστήνει η γαλλική τράπεζα
Μια φούσκα σοκ που θα σκάσει το 2024 εντόπισε ο οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Societe General, Albert Edwards.
Κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό, όπως υποστηρίζει, η ύφεση που όλοι περίμεναν στις ΗΠΑ τελικά δεν συνέβη…
Επίσης, καμία ανάκαμψη δεν υπήρξε στην Κίνα, καταπώς ανέμεναν πολλοί.
Το δε ChatGPT και η τεχνητή νοημοσύνη «έσωσε» τις τεχνολογικές μετοχές από τις αυξανόμενα yields και τα φτωχά κέρδη, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον Edwards, παρότι μπορεί να συνεχιστεί, δεν ποντάρει σε αυτό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι αποδόσεις του τεχνολογικού κλάδου ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων τις οποίες πραγματοποίησαν οι λεγόμενοι «Magnificent» 7 (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia και Tesla) δηλώνoντας τουλάχιστον έκπληκτος από το ότι ο τεχνολογικός κλάδος συγκεντρώνει το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Και ενώ οι τεχνολογικές μετοχές παρουσίαζαν μικρό μόνο premium έναντι της αγοράς στα τέλη του 2018, με τα P/E γύρω στο 15x, σήμερα ο τεχνολογικός κλάδος εμφανίζει P/E 27, έναντι του 20 της συνολικής αγοράς.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο premium που έχει καταγραφεί ποτέ, εάν εξαιρεθεί η περίοδος της φούσκας του Nasdaq, γράφει ο Edwards.
Capture-4559.jpg
Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι μια μεγάλη διόρθωση έρχεται και πιθανώς μια ύφεση.

Μετοχές 

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, σύμφωνα με τον Edwards, εάν αυτή η φούσκα σκάσει, θα στείλει το χρηματιστήριο στα τάρταρα - θα υπάρξει μεγάλη διόρθωση, όπως λέει.
Αυτή η διόρθωση θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη bear market, την οποία θα ακολουθήσει μια πραγματική ύφεση

Ομόλογα: Bull Market

Αυτό το κυκλικό ράλι δεν είναι καθόλου υπερβολικό ακόμα, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με τις καλές στιγμές (θετικά συσχετισμένες με τις μετοχές) που… βλέπουμε να επιστρέφουν.
Τα ομόλογα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις μετοχές για μεγάλο μέρος του 2023, αλλά πρόσφατα οι τιμές τους άρχισαν να αυξάνονται παράλληλα με τις μετοχές, όπως συνέβη την εποχή του QE.
Το πρόσφατο ράλι θεωρείται από πολλούς επιστροφή στην προ Covid εποχή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, οι χαμηλές αποδόσεις δεν θα διαρκέσουν πολύ καθώς αυτή τη φορά θα είναι απλώς κυκλικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης