Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ΗΠΑ ναρκοθετούν τον OPEC και «πλημμυρίζουν» την αγορά με πετρέλαιο: Έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στην ιστορία

Οι ΗΠΑ ναρκοθετούν τον OPEC και «πλημμυρίζουν» την αγορά με πετρέλαιο: Έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στην ιστορία
Η ισχυρή παραγωγή από τους Αμερικανούς παραγωγούς αντισταθμίζει τις περικοπές παραγωγής του OPEC+ φέτος, οι οποίες είχαν ως στόχο να στηρίξουν τις καταρρέουσες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Σχετικά Άρθρα
Τις προσπάθειες του OPEC για στήριξη της τιμής πετρελαίου «ναρκοθετούν» οι ΗΠΑ πλημμυρίζοντας την αγορά με πετρέλαιο.
Σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights, οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην ιστορία, καθώς η παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται σε ιστορικά επίπεδα. Η παραγωγή αργού και συμπυκνωμάτων έφθασε σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αυτό το τρίμηνο, στα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό αποτελεί μέρος ενός ρεκόρ 21,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για τη συνολική παραγωγή υγρών στις ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία, αλλά η ποσότητα πετρελαίου (αργό πετρέλαιο, διυλισμένα προϊόντα και υγρά φυσικού αερίου) που εξάγουν είναι κοντά στη συνολική παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας», επεσήμανε ο Jim Burkhard από την S&P Global Commodity Insights.
«Αν ανατρέξουμε στο 2008 -όταν η παραγωγή των ΗΠΑ βρισκόταν σε χαμηλό 62 ετών και οι εξαγωγές ήταν μηδενικές- πρόκειται για μια αξιοσημείωτη στροφή» επισημαίνει ο ίδιος.
Η άνοδος συνάδει με μια ευρύτερη αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, η οποία επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ξεχωριστά στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη έδειξαν ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.
Τα προηγούμενα υψηλά όλων των εποχών ήταν 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο και 13,1 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς πριν η πανδημία COVID-19 επιβραδύνει την οικονομία.
Η ισχυρή παραγωγή από τους παραγωγούς των ΗΠΑ αντιστάθμισε τις περικοπές παραγωγής του OPEC+ φέτος, οι οποίες προορίζονταν να στηρίξουν τις καταρρέουσες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Μεταξύ των ραγδαίων εκροών εκτός OPEC και των αυτοεπιβαλλόμενων ορίων του Οργανισμού, η S&P βλέπει την αγορά πετρελαίου να οδεύει προς μια «νέα ισορροπία» το επόμενο έτος με τις τιμές του βαρελιού Brent να κυμαίνονται μεταξύ 75 και 100 δολαρίων το 2024.
«Η διαχείριση της προσφοράς του OPEC+ εμποδίζει τις τιμές να πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώτατο όριο, τουλάχιστον για σημαντικό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Burkhard. «Ταυτόχρονα, οι τιμές παραμένουν αρκετά υψηλές ώστε να υποστηρίζουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εκτός του OPEC+, γεγονός που με τη σειρά του αποτρέπει τις τιμές από το να εκτιναχθούν πολύ ψηλά».
Η αύξηση της προσφοράς εκτός του OPEC+ θα ανέλθει σε 2,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2024, ξεπερνώντας την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.
Η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ έχει διαβρώσει το μερίδιο του OPEC στην παγκόσμια αγορά και ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ενέργειας έχουν προβλέψει ότι η Σαουδική Αραβία θα πλημμυρίσει την αγορά με αργό για να κερδίσει ξανά μερίδιο. «Εάν οι τιμές παραμείνουν αρκετά υψηλές ώστε να διατηρηθεί η ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός του OPEC+, τότε αυξάνεται η πίεση στον OPEC+ να μειώσει περισσότερο. Τις περισσότερες φορές αναλαμβάνεται δράση για τη στήριξη των τιμών, αλλά η ιστορία δείχνει ότι μερικές φορές ο περιορισμός της προσφοράς και το χαμένο μερίδιο αγοράς γίνεται ένα αυξανόμενο βάρος», δήλωσε ο Burkhard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης