Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η Fed ίσως χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα, για να μην απογοητεύσει τις αγορές

Citigroup: Η Fed ίσως χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα, για να μην απογοητεύσει τις αγορές
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι ενδέχεται να μην προβλέπουν μειώσεις τον Μάρτιο
Το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι της Federal Reserve σχολίασαν ότι η αγορά αντέδρασε υπερβολικά στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Fed, οι οποίες προκάλεσαν ένα τεράστιο ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Citi, σύμφωνα με το Reuters, οι οποίοι σημειώνουν όττι ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν νωρίτερα οι μειώσεις επιτοκίων, για να μην διαψευστούν οι προσδοκίες. 
Παρά το γεγονός ότι η FOMC υπέδειξε μεσοσταθμικά περικοπές 75 μονάδων βάσης (μ.β.) για το 2024, η αγορά τιμολογεί μια πιο ουσιαστική μείωση της τάξης των 150 μ.β. περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος της ρητορικής της Fed φαίνεται να είναι περιορισμένος, ιδίως μετά τις παρατηρήσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell.
Ακόμη και πριν από μια ιδιαίτερα ήπια συνέντευξη Τύπου, όπου ο Powell εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί χωρίς να προκληθεί σημαντική διαταραχή, η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει σημαντικές περικοπές για το 2024.
Η Citi αναφέρει ότι η εστίαση του Powell φαίνεται να είναι στην αποφυγή διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με στόχο τη διατήρηση ή ενδεχομένως την επέκταση των ήδη τιμολογημένων περικοπών στην καμπύλη αποδόσεων.

Θα μειωθούν τα επιτόκια τον Μάρτιο;

Ενώ άλλοι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται ανήσυχοι με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς, η δυσφορία τους μπορεί να προέρχεται από μια απόκλιση στις προσδοκίες.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι ενδέχεται να μην προβλέπουν μειώσεις τον Μάρτιο, σε αντίθεση με την τιμολόγηση της αγοράς για μείωση κατά 20 μ.β..
"Οι αξιωματούχοι της Fed προσάρμοσαν γρήγορα και επιθετικά τη ρητορική τους για τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και έθεσαν στο τραπέζι τις βραχυπρόθεσμες περικοπές. Δεδομένου ότι δεν είναι πρόθυμοι να περιορίσουν σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, θα είναι δύσκολο να τιμολογηθούν οι περικοπές, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νωρίτερες περικοπές, ώστε να μην ανατραπεί η αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης