Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Μην «ποντάρετε» σε μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο του 2024

BlackRock: Μην «ποντάρετε» σε μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο του 2024
Ο πρόεδρος της Fed φάνηκε να σηματοδοτεί ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως οι αγορές
Σχετικά Άρθρα
Το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο του 2024, αποκλείει ο γκουρού των ομολόγων στη BlackRock. Ειδικότερα, ο Rick Rieder υποστηρίζει ότι η Fed αποκλείεται να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο, παρά την ευφορία που επικράτησε στην επενδυτική κοινότητα μετά τα σχόλια του προέδρου Jerome Powell την περασμένη εβδομάδα.
Ο Powell φάνηκε να σηματοδοτεί ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως οι αγορές. Οι traders προβλέπουν τώρα ότι η Fed θα αρχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο και θα μειώσουν τα επιτόκια πέντε φορές συνολικά το 2024, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.
Ο Powell δήλωσε: «Το ερώτημα του πότε θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να περιορίζουμε το μέγεθος της περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται... αρχίζει να γίνεται αντιληπτό και είναι σαφώς ένα θέμα συζήτησης στον κόσμο και επίσης ένα θέμα συζήτησης για εμάς στη σημερινή μας συνάντηση».
«Νομίζω ότι αυτό που ήταν το πιο ενδιαφέρον σχετικά με τον Powell ήταν ότι δεν υπήρξε καμία υποχώρηση όσον αφορά τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, κάτι που ήταν σε αρκετά έντονη αντίθεση με το σημείο στο οποίο βρίσκονταν πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς καμία αναφορά στην επιθετική καταπολέμηση του πληθωρισμού» ο Rieder στο Bloomberg TV.
«Αλλά στη συνέχεια οι αγορές το εξέλαβαν ήπια, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τον Μάρτιο, κάτι που εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι νωρίς», πρόσθεσε ο Rieder.
Η άποψη του Rieder έρχεται σε σύγκρουση με το πιο αισιόδοξο outlook μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, όπως η Goldman Sachs, οι αναλυτές της οποίας αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για το 2024 για τον S&P 500 τη Δευτέρα. Αλλά τα σχόλια του επικεφαλής της BlackRock για τα ομόλογα έγιναν σε μια ημέρα όπου οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν περίπου 4 μονάδες βάσης, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές άρχισαν να αναθεωρούν την προφανή ήπια στάση του Powell.
«Δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος Powell ήθελε να είναι τόσο επιθετικός όσον αφορά την έναρξη των περικοπών τόσο γρήγορα, οπότε νομίζω ότι η σημερινή περικοπή έχει κάποιο νόημα για μένα», δήλωσε ο Rieder στο Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης