Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η Fed θα μειώσει 4 φορές τα επιτόκια εντός του 2024, κατά 1% συνολικά

BofA: Η Fed θα μειώσει 4 φορές τα επιτόκια εντός του 2024, κατά 1% συνολικά
Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αναμένει η Bank of America
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αναμένεται να προχωρήσεις σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024, κατά 25 μ.β. κάθε φορά, εκτιμά σε ανάλυσή της η Bank of America (BofA).
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.
Η τράπεζα αναθέωρησε το ύψος των μειώσεων των επιτοκίων από 75 μονάδες βάσης σε 100 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, «βλέπει» μειώσεις στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, στο 1,2% σε τριμηναία βάση κατά μέσο όρο.
«Τα εισερχόμενα στοιχεία σηματοδοτούν ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να απολαμβάνει ταυτόχρονα τόσο μια ήπια ανάπτυξη όσο και αποπληθωρισμό», σχολιάζει η BofA.
Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται σε 5,25%-5,50% αυτή τη στιγμή, με τις αγορές να προεξοφλούν επιτόκια στο 4,48% τον Δεκέμβριο του 2024.

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και η Deutsche Bank.
Συγεκκριμένα, η επικείμενη ύφεση της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με μειώσεις έως και 175 μονάδες βάσης στο εύρος επιτοκίων το 2024, εκτιμά ο Brett Ryan, οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Ο Brett Ryan προέβλεψε συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το α' και β' τρίμηνο του επόμενου έτους, που θα συνδυαστεί με μία αύξηση της ανεργίας στο 4,6% έως τον Ιούνιο (από 3,9% επί του παρόντος).
Η Deutsche Bank αναμένει μια αρχική περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο του 2024, ακολουθούμενη από πρόσθετες περικοπές κατά 125 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του έτους.
«Βλέπουμε την οικονομία να προσγειώνεται ήπια το πρώτο εξάμηνο του έτους, μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πιο επιθετικές περικοπές από τα μέσα του έτους», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, αναμένει η οικονομική αδυναμία να «απαλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις».
Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται μέχρι στιγμής πως γλιτώνει την ύφεση, ακόμη και όταν η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης