Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το infographic του παγκόσμιου κρατικού χρέους και οι «πρωταθλήτριες» ΗΠΑ

Το infographic του παγκόσμιου κρατικού χρέους και οι «πρωταθλήτριες» ΗΠΑ
Το γράφιμα του «Visual Capitalist», με τα στοιχεία/προβλέψεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το 2023
Σχετικά Άρθρα
Το παγκόσμιο χρέος των κρατών προβλέπεται να φτάσει τα 97,1 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2023, σημειώνοντας αύξηση 40% από το 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κυβερνήσεις εισήγαγαν σαρωτικά οικονομικά μέτρα για να στηρίξουν την αγορά εργασίας και να αποτρέψουν ένα κύμα χρεοκοπιών. Ωστόσο, απόρροια των μέτρων ήταν η εκτόξευση του χρέους, ειδικά σε μία περίοδο που τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλά δεκαετιών.
Στο παρακάτω infographic, ο Visual Capitalist αποτυπώνει το παγκόσμιο χρέος ανά χώρα το 2023, με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Με 33,2 τρισεκ. δολάρια, οι ΗΠΑ αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου κρατικού χρέους. Δεδομένου του αυξανόμενου φορτίου χρέους, το κόστος εξυπηρέτησης αντιπροσωπεύει πλέον το 20% των κρατικών δαπανών. Προβλέπεται ότι θα φτάσει το 1 τρισεκ. δολάρια μέχρι το 2028, ξεπερνώντας το σύνολο των δαπανών για την άμυνα.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Ιαπωνία, έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ, στο 255%. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το εθνικό της χρέος έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 100% του ΑΕΠ του, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.
Το 2023, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει υψηλά κόστη δανεισμού, με το 40% των εσόδων να προορίζεται για την αποπληρωμή του χρέους. Έχει το υψηλότερο χρέος στην ήπειρο.
Όπως η Αίγυπτος, αρκετές αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν πιέσεις. Ο Λίβανος βρισκόταν σε χρεοκοπία από το 2020 και η Γκάνα αθέτησε τις πληρωμές στο μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού της χρέους το 2022 εν μέσω μιας ολοένα και βαθύτερης οικονομικής κρίσης.
2023-12-17_13-04-49.jpg
Η Βόρεια Αμερική έχει το υψηλότερο χρέος/ΑΕΠ σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Ακριβώς όπως το χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί, το ίδιο συμβαίνει και με το χρέος του Καναδά -κατατάσσεται ως το 10ο υψηλότερο παγκοσμίως σε ανεξόφλητο δημόσιο χρέος.
Σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τα επίπεδα χρέους κυμαίνονται κοντά στη Βόρεια Αμερική.
Στο 3,3% του παγκόσμιου συνόλου, η Νότια Αμερική έχει χρέος 3,2 τρισεκ. δολαρίων. Καθώς ο πληθωρισμός έχει πτωτική τάση, μερικές κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια. Συνολικά, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους αναμένεται να παραμείνουν υψηλά σε όλη την περιοχή.
Τα επίπεδα του χρέους έχουν επίσης αυξηθεί ραγδαία στην Αφρική, με κατά μέσο όρο το 40% του δημόσιου χρέους να τηρείται σε ξένα νομίσματα -αφήνοντάς το εκτεθειμένο στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Μια άλλη πρόκληση είναι ότι τα επιτόκια είναι επίσης υψηλότερα σε ολόκληρη την περιοχή σε σύγκριση με τις προηγμένες οικονομίες, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
2023-12-17_13-06-33.jpg
Μέχρι το 2028, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 100% του παγκοσμίου ΑΕΠ, αγγίζοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης