Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ σε Λατινική Αμερική: Μειώστε την εγκληματικότητα αν θέλετε να πετύχετε οικονομική ανάπτυξη

ΔΝΤ σε Λατινική Αμερική: Μειώστε την εγκληματικότητα αν θέλετε να πετύχετε οικονομική ανάπτυξη
Ανάλυση των οικονομολόγων (Rafael Machado Parente, Rodrigo Valdes) του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, θέτει τη μείωση της εγκληματικότητας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση, η περιοχή ευθύνεται για σχεδόν τα μισά από τα θύματα ανθρωποκτονιών από πρόθεση στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Το μέσο ποσοστό ανθρωποκτονιών στην περιοχή είναι 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό των άλλων αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων οικονομιών και διπλάσιο από την υποσαχάρια Αφρική. Η Κεντρική Αμερική ξεχωρίζει ως η πιο βίαιη περιοχή, με την ανασφάλεια να έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.
«Η εγκληματικότητα επηρεάζει άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και επιβάλλει μεγάλο κοινωνικό κόστος. Επειδή υπάρχει μια λεπτή αλληλεπίδραση μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και του εγκλήματος, ο προσδιορισμός των αιτιακών αποτελεσμάτων δεν είναι εύκολος. Περισσότερη οικονομική δραστηριότητα θα μειώσει την εγκληματικότητα, αλλά η λιγότερη εγκληματικότητα, με τη σειρά της, θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Ένας άλλος παράγοντας, όπως η ισχύς του κράτους δικαίου, θα επηρεάσει επίσης και τα δύο.
Η πρόσφατη μελέτη μας δείχνει ότι οι αυξήσεις στα ποσοστά ανθρωποκτονιών μειώνουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη. Στη Λατινική Αμερική, μια αύξηση 30% στα ποσοστά ανθρωποκτονιών εκτιμάται ότι θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 0,14%. (...)
crime-blog-chart1-v2.png
Η μελέτη μας, υπογραμμίζει τα διάφορα κανάλια μέσω των οποίων η ανασφάλεια επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το έγκλημα εμποδίζει τη συσσώρευση κεφαλαίου, αποτρέποντας πιθανώς τους επενδυτές που φοβούνται την κλοπή και τη βία και μειώνει την παραγωγικότητα, καθώς εκτρέπει τους πόρους προς λιγότερο παραγωγικές επενδύσεις, όπως η ασφάλεια του σπιτιού.
Τα οφέλη από τη μείωση της βίας μπορεί να είναι σημαντικά. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση του επιπέδου εγκληματικότητας στη Λατινική Αμερική θα αύξανε την ετήσια οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κατά 0,5%, περίπου το ένα τρίτο της ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής μεταξύ 2017-2019. (...)
Οι κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική διαθέτουν ήδη σημαντικό μέρος των πόρων τους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υψηλότερες δαπάνες σημειώνονται σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας -όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Τζαμάικα. (...)
Αν και αυτές οι σημαντικές δαπάνες μπορεί να είναι απαραίτητες για τον μετριασμό και την αποτροπή του εγκλήματος, υποδηλώνει επίσης ότι η εφαρμογή αποτελεσματικότερων στρατηγικών θα μπορούσε να απελευθερώσει σημαντικούς πόρους για άλλες προτεραιότητες δαπανών
Το έγκλημα είναι ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα με εκτεταμένες συνέπειες και ποικίλες αλληλένδετες ρίζες. Εάν οι κυβερνήσεις της περιοχής ήταν σε θέση να δώσουν προτεραιότητα σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμηση του εγκλήματος, αυτές όχι μόνο θα ενίσχυαν τη δημόσια ασφάλεια αλλά και θα βελτίωναν το οικονομικό δυναμικό της περιοχής».
crime-blog-chart2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης