Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το outlook των ελληνικών τραπεζών για το 2024 – Τop pick παγκοσμίως η Alpha Bank

Morgan Stanley: Το outlook των ελληνικών τραπεζών για το 2024 – Τop pick παγκοσμίως η Alpha Bank
Oι ελληνικές τράπεζες ήταν στα βασικά θέματα για το 2023 και θα φαίνεται ότι θα παραμείνουν και για το 2024
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος και προτίμησης αποτέλεσαν για τους επενδυτές οι ελληνικές τράπεζες το 2023, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, όπως επισημαίνει με πρόσφατη ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.
Οι λόγοι; Σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου Nida Iqbal, αυτό οφείλεται:
1)Στις ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας: Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα στο 2,3-2,4% το 2024-2025 και υπεραπόδοση έναντι της ζώνης του ευρώ.
2) Στη δυναμική της πιστωτικής επέκτασης, που αναμένεται να συνεχιστεί χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, την ανάκαμψη των επενδύσεων και τις ισχυρές μακροοικονομικές σχέσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών δανείων κατά 6%, κατά μέσο όρο, την περίοδο 2023-2025.
3) Στην ανάπτυξη των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), που αναμένεται να επιβραδύνει το 2024 καθώς ξεκινά ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, αλλά η βάση είναι υψηλότερη, δεδομένης της επέκτασης του σταθερού περιθωρίου λόγω των χαμηλών beta στις καταθέσεις.
4) Στα NPEs που κινούνται σε μονοψήφια επίπεδα και η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική.
Εύλογα λοιπόν, χάρη και στα ελκυστικά θεμελιώδη και τις αποτιμήσεις, δίνεται σύσταση Overweight.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στόχους, για την Alpha Bank δίνεται τα 1,99 ευρώ, τα 7,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 4,16 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και το 1,95 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Top pick

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Morgan Stanley ξεχωρίζει την Alpha Bank, την οποία κατατάσσει στα top pick παγκοσμίως μαζί με τις: Banco Bradesco, Bank of Ningbo, CaixaBank, China Minsheng, CTBC Financial, ICICI Bank, ING Groep, JPMorgan Chase, Lloyds Banking, Μ&Τ Bank, Nu Holdings, Region Financial Corp, Sumitomo Mitui και Wells Fargo.
Όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή με όρους P/TBV τυγχάνει διαπραγμάτευσης το 2025 στο 0,5x
Ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται (ROTE) σε 10,4%.
«Λαμβάνουμε επίσης υπόψη σε αυτό το διαρθρωτικό χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισης κινδύνου που έχει δημιουργήσει η Alpha Bank, το οποίο αναμένεται να μετριάσει τη συσσώρευση των NPEs στο μέλλον.
Πιστεύουμε ότι η τράπεζα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα περιθώρια κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον μειώσεων των επιτοκίων και είναι η κορυφαία επιλογή μας στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Παραμένουμε επίσης υπερεπενδεδυμένοι (overweight) στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, λόγω της αμυντικής καταθετικής τους βάσης, ενώ για τη μετοχή της Eurobank είμαστε ουδέτεροι» επισημαίνει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης