Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το outlook του Siegel για το 2024: Εκτόξευση μετοχών, μείωση επιτοκίων - Οι ΗΠΑ θα γλυτώσουν την ύφεση

Το outlook του Siegel για το 2024: Εκτόξευση μετοχών, μείωση επιτοκίων - Οι ΗΠΑ θα γλυτώσουν την ύφεση
Ο Siegel «βλέπει» πέντε ή έξι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2024
Σχετικά Άρθρα
Εκτόξευση των μετοχών και των τιμών κατοικιών, αποφυγή της ύφεση και μείωση των επιτοκίων, προβλέπει για το 2024 ο Jeremy Siegel.
«Ο Dow μόλις εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό» δήλωσε ο συνταξιούχος καθηγητής οικονομικών, γνωστός ως «Μάγος του Wharton», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο VettaFi's 2024 Market Outlook Symposium. «Ο S&P θα ακολουθήσει πολύ σύντομα», προέβλεψε, σύμφωνα με ανάρτηση στον ιστότοπο της VettaFi.
Ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι 23% φέτος και διαπραγματεύεται στις 4.720 μονάδες (σύμφωνα με το κλείσιμο της Πέμπτης) μόλις 2% κάτω από το ιστορικό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4.819 μονάδων τον Ιανουάριο του 2022. Τα κέρδη του οδηγήθηκαν φέτος από τη «Μεγαλοπρεπή Επτάδα» μια ομάδα μετοχών της Μεγάλης Τεχνολογίας που περιλαμβάνει την Tesla και τη Nvidia. Αλλά ο Siegel προέβλεψε ότι η αγορά θα δει μια αντιστροφή το 2024, με τις μετοχές αξίας και τις μικρές μετοχές να αυξάνονται κατά 10% έως 15% και να υπερτερούν των μεγάλων μετοχών ανάπτυξης.
Η συνολική αγορά φαίνεται επίσης πιο υγιής για τον ίδιο, τώρα που η φρενίτιδα γύρω από τα κρυπτονομίσματα και τις «διάσημες» μετοχές έχει ξεθωριάσει.
«Η εικασία ότι τα αγαπημένα προϊόντα της πανδημίας, όπως η Peloton, κάποια από την τρέλα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, κάποια από την τρέλα στην αγορά NFT, έχει χαθεί», είπε ο ίδιος. «Οι ποιοτικές μετοχές ανάπτυξης επανήλθαν, η Googles, η Nvidia, η Tesla, η Amazon» συμπλήρωσε.

Η αγορά κατοικίας

Ο ανώτερος οικονομολόγος του παρόχου ETF WisdomTree εξέδωσε επίσης ένα αισιόδοξο outlook για την αγορά κατοικίας. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά δύο δεκαετιών ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed για να συντρίψει τον αυξημένο πληθωρισμό. Αυτό έχει ουσιαστικά παγώσει την αγορά, καθώς οι υποψήφιοι πωλητές που έχουν κλειδώσει φτηνά στεγαστικά δάνεια διστάζουν να βάλουν τα σπίτια τους στη λίστα, ενώ οι αγοραστές διστάζουν να πληρώσουν το υψηλότερο δολάριο και να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερες μηνιαίες πληρωμές από αυτές που ήθελαν.
«Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 4% ή 5% το 2024», δήλωσε ο Siegel, πιθανότατα επειδή αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν, μειώνοντας τα επιτόκια των υποθηκών και απελευθερώνοντας μετρητά για να δαπανηθούν για σπίτια.

Τα επιτόκια

«Νομίζω ότι μπορεί να έχουμε πέντε ή έξι μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Siegel σχετικά με το outlook για το επόμενο έτος, βασίζοντας την πρόβλεψή του στην επιβράδυνση του πληθωρισμού και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες. Το σχόλιό του υποδηλώνει ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της από προς τα πάνω.
Ο Siegel εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για το πώς η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται σταθερά παρά τις αυξήσεις της Fed και δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα μπορούσε να ξεφύγει εντελώς από μια ύφεση.
«Οι ενδείξεις για μια ήπια προσγείωση σίγουρα αυξάνονται και θα έλεγα ότι είναι πιθανότητες τώρα για το 2024», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης