Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Γιατί το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι κοντά

ING: Γιατί το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι κοντά
Η αφαίρεση της φράσης «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, εξηγεί η ING
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια πολιτικής, αλλά άλλαξε ελαφρώς τη ρητορική της. Η δήλωση πολιτικής σηματοδοτεί ότι το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων είναι κοντά, σχολιάζει η ING, μετά και την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ.
Η αφαίρεση της φράσης «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, εξηγεί.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η δήλωση ότι «τα επιτόκια θα τεθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί» εξακολουθεί να βρίσκεται στην επίσημη ανακοίνωση, και αυτό υποδηλώνει ότι η μετατόπιση της είναι ακόμη πολύ μικρή.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης μια πολύ σταδιακή κατάργηση των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτων Αγορών (PEPP) το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ήταν η χρονική στιγμή και όχι η ίδια η απόφαση PEPP που προκάλεσε ελαφρά έκπληξη.

Η αντίληψη της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Παρά το θλιβερό ιστορικό τους, οι προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ θα διαδραματίσουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο τους επόμενους μήνες όταν αποφασίζουν εάν θα ξεκινήσουν ή όχι τη μείωση των επιτοκίων, αναφέρει η ING.
Οι σημερινές προβλέψεις δείχνουν δομικό πληθωρισμό στο 5,4% το 2023, 2,7% το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026. Είδαμε μια αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2023 και το 2024.
Οι υποκείμενες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ωστόσο, αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω σε 5% το 2023, 2,7% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,1% το 2026.
Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 0,6% το 2023, 0,8% και 2. 1,5% τόσο το 2025 όσο και το 2026. Αυτές οι προβλέψεις δικαιολογούν το τέλος του τρέχοντος κύκλου αύξησης των επιτοκίων – αλλά σίγουρα δεν δικαιολογούν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, αναφέρει η ING.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ισοζύγιο κινδύνου για τον πληθωρισμό.

Τα σχόλια της Lagarde κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde –που ακόμα εμφανώς αναρρώνει από τη βρογχίτιδα που προκλήθηκε από τον Covid– απώθησε την πρόσφατη τιμολόγηση της αγοράς για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων το 2024.
«Δεν πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε την επιφυλακή μας», δήλωσε, προσθέτοντας αργότερα «σίγουρα δεν συζήτησαν σήμερα τις μειώσεις επιτοκίων».
Γιατί; Στα μοντέλα της ίδιας της ΕΚΤ, η πρόσφατη τιμολόγηση της αγοράς (με συνολική πτώση των επιτοκίων) ήρθε μετά την καταληκτική ημερομηνία των πρόσφατων προβλέψεων και επί του παρόντος θα απέδιδε υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Έτσι, αν μη τι άλλο, η ειρωνεία είναι ότι η πρόσφατη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα ανάγκαζε στην πραγματικότητα την ΕΚΤ να καθυστερήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τυχόν μειώσεις επιτοκίων, εξηγεί η ING.
Η Lagarde τόνισε επίσης τη σημασία του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια δεν είχε ακόμη μειωθεί και θα επηρεαστεί έντονα από τις μισθολογικές εξελίξεις του επόμενου έτους.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν θα επιβεβαίωνε την προηγούμενη δήλωσή της ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα, το ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο.
Το αν αυτό ήταν σκόπιμα ή όχι παραμένει ασαφές.
Όταν ρωτήθηκε για την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για έξι μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, η Lagarde απέφυγε την ερώτηση.

Μετριοπαθής στάση, αλλά όχι μείωση των επιτοκίων ακόμη

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ σηματοδοτεί το τέλος του τρέχοντος κύκλου αύξησης των επιτοκίων και ήταν το πρώτο ενδεικτικό.
Μετά τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο, θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι το τέλος ενός κύκλου σύσφιξης δεν οδηγεί άμεσα σε έναν κύκλο μειώσεων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ING εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο δρόμος της ΕΚΤ προς τις μειώσεις των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι οι αγορές τιμολόγησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να διαπιστώσει πώς η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει για μια πλήρη στροφή στα επιτόκια πολιτικής μόνο βάσει μερικών πιο αδύναμων από το αναμενόμενο στοιχείων πληθωρισμού χωρίς ο δομικός πληθωρισμός να πέσει κάτω από το 2%.
Τα λάθη προβλέψεων της ΕΚΤ του παρελθόντος είναι πιθανώς ένα σχεδόν αυτόματα ενσωματωμένο φρένο για πρόωρες και μεγάλου μεγέθους μειώσεις επιτοκίων.
Η ING πιστεύει ότι θα χρειαζόταν μια πιο έντονη οικονομική ύφεση ή/και ο πληθωρισμός που θα μειωνόταν σταθερά κάτω από το 2% για να δούμε την κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης.
Εκτιμά, δε, ότι θα θελήσει πρώτα να δει τον επόμενο γύρο της Έρευνας για τον Τραπεζικό Δανεισμό και τους διακανονισμούς μισθών το πρώτο τρίμηνο του 2024 προτού καν συζητήσει για μειώσεις επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης