Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ανάπτυξη +2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 για την Ελλάδα – Σύσταση να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Scope: Ανάπτυξη +2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 για την Ελλάδα – Σύσταση να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Στο μέτωπο του χρέους ο Scope εκτιμά ότι θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια
Στο 2,2% θα είναι ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 και στο 2,3% το 2025, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Scope, ο οποίος στο outlook του 2024, εξαίρει την επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με αυτή της ευρωζώνης, για ανάπτυξη 1,1% το επόμενο έτος, μετά από 0,7% για τη ζώνη του ευρώ φέτος.
Όπως επισημαίνει η Scope η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (IG) από την Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι συνεχίζει να αφήνει πίσω της τις κρίσεις της τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ αφαιρεί τους κινδύνους για την επιλεξιμότητα της στις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και ως εξασφάλιση για πράξεις επαναγοράς.
Στο μέτωπο της ανεργίας, η Scope εκτιμά ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα μειωθεί στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.
Οι επενδύσεις θα ενισχυθούν, βοηθούμενες από τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ που έφθασαν πρόσφατα στο ανώτατο σημείο του 4%, ακόμη και αν αυτά παραμείνουν στα υψηλότερα επίπεδα για ένα μεγάλο μέρος του 2024.
Στο μέτωπο του χρέους ο Scope εκτιμά ότι θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις πληθωρισμού, αλλά και επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων.
Μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για την οικονομία λόγω των εκθέσεων από τον τουρισμό και τη γεωργία, καταλήγει η Scope.
Capture_75.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης