Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Ο δείκτης φόβου της Wall Street υποχωρεί σε χαμηλό 4 ετών - Σημάδι υπερβολικής αισιοδοξίας

tags :
UBS: Ο δείκτης φόβου της Wall Street υποχωρεί σε χαμηλό 4 ετών - Σημάδι υπερβολικής αισιοδοξίας
Η υποχώρηση του δείκτη φόβου είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά εφησυχασμένοι για την οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Σε χαμηλό τεσσάρων ετών έχει βυθιστεί ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» της Wall Street. Κι αυτό -σύμφωνα με τη UBS- είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές στο χρηματιστήριο έχουν αποκτήσει υπερβολική αισιοδοξία.
Η ελβετική τράπεζα ανέφερε σε ένα ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι ο πτωτικός δείκτης VIX, ο οποίος μετρά τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς παρακολουθώντας τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης S&P 500, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές έχουν εφησυχάσει για την οικονομία.
«Προς το παρόν, οι αγορές κινούνται με βάση αυτό το βέλτιστο αποτέλεσμα», επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές, αναφερόμενοι στο σενάριο όπου οι ΗΠΑ αποφεύγουν την ύφεση αλλά η Fed εξακολουθεί να αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια το 2024.
«Ο δείκτης VIX της σιωπηρής αστάθειας της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ, ένα δημοφιλές μέτρο φόβου στις αγορές, είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά – υποδεικνύοντας έναν βαθμό υπερβολικής αισιοδοξίας, κατά την άποψή μας», πρόσθεσαν.
Ο VIX έχει υποχωρήσει 28% αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που σημαίνει ότι πλησιάζει στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2019. Ο S&P 500 έχει σκαρφαλώσει 8% την ίδια περίοδο, τροφοδοτούμενος υψηλότερα από τη χαλάρωση του πληθωρισμού και την ανθεκτική ανάπτυξη.
Η UBS προειδοποίησε ότι η πτώση της αστάθειας είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως ότι το 2024 θα επιφέρει ένα αποτέλεσμα «Goldilocks» όπου ο πληθωρισμός θα μειωθεί, η Fed θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού και η οικονομία είναι σε θέση να αποφύγει μια πολυαναμενόμενη ύφεση.
«Τα οικονομικά δεδομένα θα πρέπει να ακολουθήσουν μια λεπτή γραμμή τους επόμενους μήνες για να διατηρήσουν το πρόσφατο ράλι», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές. «Ενώ αναμένουμε ότι οι μετοχές θα διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη και θα κινηθούν μέτρια υψηλότερα το 2024, οι αγορές μετοχών ήδη τιμολογούν πολλά καλά νέα».
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε επιστροφή σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μεταβλητότητας».
Η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση του 2024 σε περίπου 4.700 μονάδες – μόλις 1% υψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματευόταν ως το καμπανάκι κλεισίματος της Τρίτης.
Η πρόβλεψη της UBS για περιορισμένη ανοδική πορεία την καθιστά σημαντικά πιο πτωτική από ό,τι μεγάλο μέρος της Wall Street, με κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές, όπως ο Savita Subramanian της Bank of America και ο Binky Chadha της Deutsche Bank, να προβλέπουν ότι ο δείκτης αναφοράς θα βρυχηθεί σε υψηλά ρεκόρ το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης