Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Έτος ευρωπαϊκής απογοήτευσης το 2024, η νέα κανονικότητα δείχνει… ύφεση – Τι προβλέπει για την Ελλάδα

Deutsche Bank: Έτος ευρωπαϊκής απογοήτευσης το 2024, η νέα κανονικότητα δείχνει… ύφεση – Τι προβλέπει για την Ελλάδα
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να κλείσει το 2023 σε ύφεση, αναφέρει η Deutsche Bank
Σχετικά Άρθρα
Τα τελευταία δύο χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας αλυσίδας αναπόφευκτων γεγονότων.
Δύο μεγάλα αρνητικά σοκ προσφοράς, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ώθησαν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Ο εξαιρετικά χαλαρός προσανατολισμός της νομισματικής πολιτικής τερματίστηκε γρήγορα.
Από την άλλη, λέει η Deutsche Bank, η μετάδοση της νομισματικής σύσφιξης ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, και η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να κλείσει το 2023 σε ύφεση.
Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η ύφεση πρέπει να είναι ήπια και να περάσει γρήγορα.
Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να συσσωρεύουν εργατικό δυναμικό εν μέσω ελλείψεων δεξιοτήτων, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το σοκ στην απασχόληση.
Οι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα είναι υγιείς.
Ο αποπληθωρισμός θα μεταφραστεί σε αύξηση του πραγματικού εισοδήματος – και ο αποπληθωρισμός έχει επιταχυνθεί.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το 2024, «θα χαρακτηρίζαμε την οικονομία της ζώνης του ευρώ ως μεταβατικό αλλά ακόμη δεν διαπιστώνεται κάποιο νέο σημείο ισορροπίας.
Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι και πάλι θετική μέχρι τα μέσα του έτους, ο πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσει στα επίπεδα που ορίζει ο στόχος πιο γρήγορα από ό,τι αναμένει η ΕΚΤ και η νομισματική πολιτική πιθανότατα θα αρχίσει να χαλαρώνει γρήγορα - πριν από τα μέσα του επόμενου έτους».
Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου, της γεωπολιτικής και της κλιματικής αλλαγής παραμένουν αβέβαιες και απαιτούνται περαιτέρω απαντήσεις.
Θα πρέπει να βρεθούν πόροι.
Πιθανότατα δεν θα αρχίσουμε να κατανοούμε τη «νέα κανονικότητα» της Ευρώπης μέχρι το 2025, δηλαδή μετά τις εκλογές του επόμενου έτους.

Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 2,2 το 2023, 1,2% το 2024 και 2% το 2025.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να ψυχρανθεί, στο 2,4% το 2024 και στο 2% το 2025.
Το έλλειμμα θα κυμανθεί στο -1% το 2024 και το 2025, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σε ανησυχητικό επίπεδο, στο -6,0% και -5,0% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.
Καταγραφή_166.JPG
Γερμανία

Σε αυτό το πλαίσιο, το 2024 προβλέπεται να είναι έτος απογοήτευσης για τη Γερμανία – γεγονός το οποίο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το εξωτερικό περιβάλλον καθώς και η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική είναι ιδανικό περιβάλλον για ισχυρούς αντίθετους ανέμους.
Το συναίσθημα πιθανότατα θα παρασυρθεί χαμηλότερα από τα ολοένα και πιο εμφανή διαρθρωτικά προβλήματα και τους περιορισμούς για την αντιμετώπισή τους σε εύθετο χρόνο.
Τα διαρθρωτικά εμπόδια επισημαίνονται από πρόσφατη πρόβλεψη του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ότι η δυνητική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,4% ετησίως. τα επόμενα 10 χρόνια.
Το 2024 η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι πιθανότατα η μοναδική συνιστώσα της ζήτησης που θα παρουσιάζει σαφή βελτίωση, δεδομένων των πραγματικών κερδών.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι και πάλι θετικός από την άνοιξη, αλλά δεν θα φτάσει για να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα για το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης