Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Εάν κάνει ένα λάθος ο ΟΠΕΚ, η τιμή του πετρελαίου θα βυθιστεί στα 40 δολάρια

Citigroup: Εάν κάνει ένα λάθος ο ΟΠΕΚ, η τιμή του πετρελαίου θα βυθιστεί στα 40 δολάρια
Εάν τα κράτη μέλη συνεργαστούν για να διατηρήσουν τις ποσοστώσεις, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ισορροπήσουν γύρω στα 70-80 δολάρια ανά βαρέλι
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε μεγάλη πτώση το επόμενο έτος, εάν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ σταματήσουν τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής τους, εκτίμησε ο επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup, Max Layton, στο Bloomberg TV.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά άλλα 900.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, πέρα από τις προηγούμενες δεσμεύσεις από φέτος.
Εάν τα κράτη μέλη συνεργαστούν για να διατηρήσουν αυτές τις ποσοστώσεις, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ισορροπήσουν γύρω στα 70-80 δολάρια ανά βαρέλι, δήλωσε ο Layton.
Ωστόσο, εάν η πλεονάζουσα παραγωγή του ΟΠΕΚ επανέλθει στο δίκτυο, οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν μεταξύ 30%-50%, πρόσθεσε - ένα σενάριο που ο οργανισμός δεν επιθυμεί να δοκιμάσει.
«Πιστεύω ότι η εναλλακτική είναι τόσο επώδυνη, που το πιο πιθανό είναι να μειώσουν την παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους στη σωστή τιμή», είπε.

Μειωμένη η ζήτηση

Φέτος, η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και το πλεόνασμα στην προσφορά πετρελαίου ήταν οι κύριες πιέσεις στις τιμές του αργού.
Μέχρι το 2024, ο Layton αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί, με συνολικό πλεόνασμα περίπου 600.000 βαρελιών την ημέρα.
Ενώ ο Layton έχει προσδοκίες για κάποια ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, άλλοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει απότομη πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τον ΟΠΕΚ να περιορίσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου.
«Η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω περικοπές του ΟΠΕΚ+ εάν η αγορά πετρελαίου μετατοπιστεί αποφασιστικά σε πλεόνασμα, αλλά η τελευταία συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου 2023 τόνισε την απροθυμία να μειωθεί η παραγωγή», ανέφερε η Fitch Ratings.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 2,1% το επόμενο έτος.
Ωστόσο, άλλοι έχουν εκτιμήσει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εγκαταλείψει τους περιορισμούς της παραγωγής του βραχυπρόθεσμα και να πλημμυρίσει την αγορά με προσφορά προκειμένου να αμβλύνει την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των παραγωγών των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης