Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Συντριπτικό πλήγμα 7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ από τον νέο Ψυχρό Πόλεμο - Ο πλανήτης έχει χωριστεί σε Δύση - Ανατολή

ΔΝΤ: Συντριπτικό πλήγμα 7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ από τον νέο Ψυχρό Πόλεμο - Ο πλανήτης έχει χωριστεί σε Δύση - Ανατολή
Τί αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ, Gita Gopinath
Σχετικά Άρθρα
H υπ' αριθμόν 2 αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε σήμερα 11/12 ότι ο κατακερματισμός στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν "νέο Ψυχρό Πόλεμο" δεδομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Gita Gopinath, στη Διεθνή Οικονομική Ένωση του Μεντεγίν της Κολομβίας, ανέφερε ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν το 2,5% έως 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ εάν η οικονομία κατακερματιστεί σε δύο μπλοκ, που θεωρούνται κυρίως οι ΗΠΑ/Ευρώπη στη Δύση και οι Κίνα/Ρωσία στην Ανατολή.
«Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ευρείας υποχώρησης από την παγκοσμιοποίηση, αναδύονται ρήγματα καθώς ο γεω-οικονομικός κατακερματισμός γίνεται όλο και περισσότερο, πραγματικότητα», είπε. «Εάν βαθύνει ο κατακερματισμός, θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19, που κατέστρεψε τις μεταφορές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα από την Κίνα, καθώς και η επίδραση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, έχουν αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον τους σε προστατεύοντας τους εαυτούς τους με την παραγωγή περισσότερων εγχώριων ή «φιλικών σχέσεων» σε άλλες χώρες με τις οποίες μοιράζονται πιο σταθερές σχέσεις, σχολιάζει το Reuters.
Μετά από χρόνια αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων και αύξησης των δασμών, η Κίνα δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, με το Μεξικό να έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκε στο 13% το πρώτο εξάμηνο του 2023 από 22% το 2018.
Περίπου 3.000 περιοριστικά εμπορικά μέτρα επιβλήθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο - σχεδόν τρεις φορές τον αριθμό που επιβλήθηκε το 2019.
Ένας τέτοιος κατακερματισμός έχει πιθανές σοβαρές συνέπειες που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την εγχώρια οικονομική ανθεκτικότητα και ασφάλεια, είπε η κ. Gopinath.
«Εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση, το κόστος θα μπορούσε εύκολα να υπερκαλύψει αυτά τα οφέλη και ενδεχομένως να αντιστρέψει σχεδόν τρεις δεκαετίες ειρήνης, ολοκλήρωσης και ανάπτυξης που βοήθησαν να βγουν δισεκατομμύρια από τη φτώχεια», πρόσθεσε.
Η κ. Gopinath σημείωσε ότι ο παγκόσμιος κατακερματισμός θα δυσκόλευε την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και κάλεσε τις χώρες να εφαρμόσουν "ρεαλιστικές" προσεγγίσεις που διαφυλάσσουν τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου όσο το δυνατόν περισσότερο.
Μια συμφωνία "πράσινου διαδρόμου" θα μπορούσε να εγγυηθεί τη διεθνή ροή ορυκτών κρίσιμης σημασίας για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, είπε, ενώ παρόμοιες συμφωνίες για βασικά προϊόντα διατροφής και ιατρικές προμήθειες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ελάχιστες διασυνοριακές ροές σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο.
«Τέτοιες συμφωνίες θα διαφυλάξουν τους παγκόσμιους στόχους για την αποτροπή της καταστροφής από την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ανασφάλεια και την ανθρωπιστική καταστροφή που σχετίζεται με την πανδημία».
Σημείωσε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός των εισαγωγών για λόγους εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να είναι περιορισμένος και ότι οι χώρες θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν υπάρχει πραγματικά έλλειψη προμηθευτών από λιγότερο επικίνδυνες περιοχές, ιδιαίτερα για ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί, πριν αποφασίσουν να επαναφέρουν την παραγωγή στην πατρίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης