Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στο 2,1% θα επιβραδυνθεί η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οριακά αυξάνεται το ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Fitch: Στο 2,1% θα επιβραδυνθεί η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οριακά αυξάνεται το ΑΕΠ της Ευρωζώνης
Η έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ελάχιστη αύξηση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αναμένει για το 2024 η Fitch Ratings, στο +2,1% (από 2,9% το 2023) και +0,7% (από 0,5% το 2023) αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό, ήτοι 1,2% έναντι 2,4% το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται πως η παγκόσμια ανάπτυξη διατηρήθηκε καλά το 2023 λόγω της ομαλοποίησης της κατανάλωσης στην Κίνα και της ανάκαμψης στις ΗΠΑ, που αντιστάθμισαν την απότομη επιβράδυνση στην Ευρώπη στον απόηχο του ενεργειακού σοκ του περασμένου έτους. Ωστόσο, με τον πλήρη αντίκτυπο της πρόσφατης νομισματικής σύσφιξης να είναι ακόμη αισθητός, τη συνεχιζόμενη ύφεση των ακινήτων στην Κίνα και την οικονομία της Ευρωζώνης να παραμένει στάσιμη, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα το επόμενο έτος.
Η Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2023 στο 2,9% από 2,5% στην αντίστοιχη έκθεση Σεπτεμβρίου, με την εκτίμηση για τις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 0,4 π.μ. στο 2,4% και την Κίνα κατά 0,5 π.μ. στο 5,3%.
«Η πρόσφατη αναπάντεχη ανθεκτικότητα των ΗΠΑ αντανακλά τη δημοσιονομική χαλάρωση, την προθυμία των καταναλωτών να συνεχίσουν να αντλούν πλεονάζουσες αποταμιεύσεις και τα ισχυρά οικονομικά του ιδιωτικού τομέα. (...)
Η οικονομία της Ευρώπης δεν έχει αναπτυχθεί φέτος και ήπιες τεχνικές υφέσεις εκτυλίσσονται επί του παρόντος στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν σταθεροποιηθεί παγκοσμίως καθώς οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αμβλυνθεί. (...)
Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν για την πρόωρη δήλωση νίκης στον αγώνα κατά του πληθωρισμού και θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι αυστηρές συνθήκες στην αγορά εργασίας κάνουν τη Fed να ανησυχεί για τον πληθωρισμό των μισθών που παραμένει υψηλός. (...) Η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της τον Απρίλιο, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους».
Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-11_203214.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης