Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ράλι των πάντων επέστρεψε: Τι το προκάλεσε, πόσο θα κρατήσει - Γιατί αυτή η bull market φέρνει μεγάλη ανησυχία στις αγορές

Το ράλι των πάντων επέστρεψε: Τι το προκάλεσε, πόσο θα κρατήσει - Γιατί αυτή η bull market φέρνει μεγάλη ανησυχία στις αγορές
Οι μετοχές, τα ομόλογα, τα κρυπτονομίσματα και ο χρυσός αυξάνονται…
Σχετικά Άρθρα
Οι επενδυτές πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του 2023 ανησυχώντας για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Τώρα αγοράζουν τα πάντα: από μετοχές και ομόλογα μέχρι κρυπτονομίσματα - ακόμη και χρυσό.
Η ταυτόχρονη άνοδος των περιουσιακών στοιχείων πυροδότησε συζήτηση σχετικά με το εάν το «ράλι των πάντων» σηματοδοτεί την άφιξη μιας διαρκούς bull market — ή απλώς μια φευγαλέα άνοδο στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της Federal Reserve.
Στην αρχή του έτους, τα επιτόκια αυξάνονταν και η Wall Street ετοιμαζόταν για ύφεση.
Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν άνοδο, οδηγούμενοι σε μεγάλο βαθμό από την ομάδα μετοχών τεχνολογίας, των γνωστών «Magnificent Seven», αλλά οι περισσότεροι άλλοι κλάδοι μαράζωναν.
Τώρα οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και οι επενδυτές αισθάνονται ότι η εκστρατεία της Fed ενάντια στον πληθωρισμό ολοκληρώνεται.
Η πτώση των αποδόσεων οδήγησε σε ένα ευρύ ράλι: Ορισμένοι από τους πιο υποτιμημένους κλάδους της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών ακινήτων και των περιφερειακών τραπεζών, πρωτοστατούν.
«Η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά δεν ραγίζει», δήλωσε ο Jason Draho, επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην UBS Global Wealth Management.
«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ανησυχία για τις αυξήσεις της Fed δεν υπάρχει πλέον».
Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 12% από το χαμηλό του, στις 27 Οκτωβρίου, για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του 2023 και να επεκτείνει τα κέρδη του από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στο 20%.
Ο Dow Jones, ο οποίος είχε μείνει πίσω για μεγάλο μέρος του έτους, υπολείπεται μόλις 2% από το ρεκόρ του Ιανουαρίου 2022.
Και ο Nasdaq Composite, ο οποίος υποχώρησε περισσότερο από τους άλλους δείκτες, έχει σημειώσει άνοδο 38% το 2023.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μειώθηκε στο 4,244% από 5,021% στις 23 Οκτωβρίου καθώς οι τιμές αυξήθηκαν.
Σύμφωνα με την UBS, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ απέδωσαν 3,44% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη μηνιαία επίδοσή τους από το 1989.

Κρυπτονομίσματα

Το ράλι επεκτάθηκε και στα κρυπτονομίσματα.
Το Bitcoin διαπραγματεύτηκε πάνω από 44.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης CoinShares, οι εισροές κεφαλαίων στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν συνολικά σε 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες 10 εβδομάδες,
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, όταν κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. το πρώτο ανταλλακτήριο με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, τα οποία συνήθως αυξάνονται σε περιόδους πίεσης, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο, ένδειξη ότι οι επενδυτές διαισθάνονται πως τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν άλλο.
Ακόμη και η σύναψη συμφωνιών στη Wall Street, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό αδρανής από το 2021, πρόσφατα αυξήθηκε.
Η Alaska Air και η φαρμακοβιομηχανία AbbVie αποκάλυψαν σχέδια για μεγάλες εξαγορές σε μεγάλα premium, ενώ η εταιρεία fast fashion Shein υπέβαλε αίτηση για να μπει στο χρηματιστήριο.
Όπως φαίνεται λοιπόν, οι επενδυτές δεν είναι πια σκεπτικιστές.
Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Αμερικανική Ένωση Επενδυτών, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αναμένουν άνοδο τους επόμενους έξι μήνες - πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.
Στις αρχές Νοεμβρίου, μόλις το 24% των ερωτηθέντων ήταν bullish και οι μισοί ήταν bearish.
Σύμφωνα με την έρευνα, η απαισιοδοξία στο τέλος αυτού του μήνα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018.
«Πιστεύω ότι αυτό το ράλι έχει πόδια και θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2024» δήλωσε η Lauren Goodwin, οικονομολόγος στη New York Life Investments.
«Η ανησυχία μου είναι ότι αυτό το ράλι ανακούφισης της Fed είθισται στα τέλη κάθε οικονομικού κύκλου».

«Πάνω κάτω»

Ορισμένοι από τους τομείς που τιμωρούνται από τα υψηλότερα επιτόκια έχουν σημειώσει το μεγαλύτερο ράλι.
Ο τομέας ακινήτων στον S&P 500 σημείωσε άνοδο 12% τον Νοέμβριο - την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από το 2011.
Ένα χρηματιστηριακό αμοιβαίο κεφάλαιο μετοχών οικοδομών επίσης σημείωσε πρόσφατα ρεκόρ - παρότι τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν τα σπίτια λιγότερο προσιτά στους μέσους καταναλωτές.
Ο πολιορκημένος περιφερειακός τραπεζικός τομέας αποτινάσσει τον αντίκτυπο της κρίσης που προκάλεσε τον όλεθρο τον Μάρτιο.
Ο δείκτης KBW Nasdaq Regional Banking Index έχει σημειώσει άνοδο 22% από τα τέλη Οκτωβρίου.
Πίσω από το ράλι αυξάνεται η πεποίθηση ότι η Fed θα είναι σε θέση να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση», κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να φέρει τον πληθωρισμό στα άκρα, χωρίς να προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 3,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο από ό,τι περίμενε η Wall Street.
«Οι οικονομολόγοι που είπαν ότι θα απαιτηθεί υψηλή ανεργία για να γίνει αυτό, μασήσαν τα λόγια τους» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen.
Οι επενδυτές φάνηκε να βρήκαν αυτό που αναζητούσαν στην έκθεση θέσεων εργασίας της Παρασκευής.
Οι εργοδότες των ΗΠΑ δημιούργησαν 199.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.
Οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.
Οι μετοχές έκαναν ράλι και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν την Παρασκευή ως απάντηση.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME, οι traders τιμολογούν πιθανότητα 98% ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.
Τιμολογούν επίσης πιθανότητα 4% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιανουάριο και πιθανότητα 46% τον Μάρτιο.
Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, τα επιτόκια αναμένεται να είναι περίπου μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.
Οι δύσπιστοι επενδυτές και οι αναλυτές δεν περιμένουν ανατροπή.
Ωστόσο, επισημαίνουν τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο για άλλη μια φορά ή ότι θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί η πολυαναμενόμενη, αν και απευκταία, ύφεση.
Επιπλέον, οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται σχετικά ακριβές.
Με όρους PE ο S&P 500 τυγχάνει διαπραγμάτευσης περίπου στο 22x τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με το FactSet, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.
«Οι άνθρωποι που πηδούν πάνω-κάτω για μια ομαλή προσγείωση, μπορεί να έχουν δίκιο», δήλωσε ο Justin Simon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Jasper Capital Management.
«Αλλά για μένα, αυτό είναι το ίδιο με το να ενθουσιάζομαι με τον παροδικό πληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης