Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα των αναλυτών η Citigroup, εν όψει της κομβικής συνεδρίασης της Fed

Κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα των αναλυτών η Citigroup, εν όψει της κομβικής συνεδρίασης της Fed
Ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι πιθανό να παραμείνει γύρω στο 3%
Οι οικονομολόγοι της Citigroup πιστεύουν ότι ο Jerome Powell βρίσκεται αντιμέτωπος με μια "σημαντική" απόφαση στη συνεδρίαση της FOMC την Τετάρτη: αν θα αποδεχθεί τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών ή θα αντισταθεί σε αυτήν.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο φαίνονται πρόωρες, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο και η οικονομική δραστηριότητα αντέχει, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έκθεσης για τις θέσεις εργασίας.

Ήπια στροφή από τη Fed

Ωστόσο, η Citi παρατηρεί ενδείξεις ότι η Fed ενδέχεται να προετοιμάζεται ήπια να "στρίψει" προς τις μειώσεις, παρόλο που ο πληθωρισμός δεν προβλέπεται να φθάσει τον στόχο.
Οι θετικές προοπτικές του Powell αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα παρά την αύξηση κατά 0,30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του βασικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο, η οποία αποτελεί πρόβλεψη της Citi, η οποία είναι ισχυρότερη από την επιθυμητή, αλλά θεωρείται αποδεκτή δεδομένης της προηγούμενης ασθενέστερης μέτρησης.
"Νομίζουμε ότι το ενοποιητικό θέμα του Waller που θέτει στο τραπέζι τις περικοπές του Μαρτίου και του Powell που πιέζει για το χρονοδιάγραμμα αλλά όχι για την ιδέα, είναι μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των αξιωματούχων της Fed ότι οι σωστά τοποθετημένες χρονικά περικοπές μπορούν να διατηρήσουν μια εκκολαπτόμενη ήπια προσγείωση με την απορρόφηση της δραστηριότητας για να αποφευχθεί μια ύφεση", ανέφεραν οι αναλυτές σε σημείωμά τους.
"Αυτό σημαίνει ότι ο Powell μπορεί να έχει μικρή προθυμία να αυστηροποιήσει απότομα τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε αυτή τη συνεδρίαση".

Στο 3% ο δομικός πληθωρισμός

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Citi έχουν μια λιγότερο αισιόδοξη άποψη.
"Ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι πιθανό να παραμείνει γύρω στο 3% και έχουμε δει αρκετά πρώιμα σημάδια για να πιστεύουμε ότι οι καθυστερημένες επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής θα οδηγήσουν σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο απώλειας θέσεων εργασίας και επιβράδυνσης της δραστηριότητας", κατέληξαν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης