Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι μετοχές θα καταρρεύσουν το 2024 και δεν θα υπάρξει stop loss - Στροφή στα ομόλογα και τα μετρητά

JP Morgan: Οι μετοχές θα καταρρεύσουν το 2024 και δεν θα υπάρξει stop loss - Στροφή στα ομόλογα και τα μετρητά
Οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν μετρητά ή ομόλογα, αντί για μετοχές, ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, Marco Kolanovic
Ως «loss - loss», δηλαδή ό,τι και αν πράξει κανείς θα γράψει απώλειες, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις αγορές ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, Marco Kolanovic.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε με έκθεσή του την οποία δημοσίευσε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, τόσο οι μετοχές όσο και άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν κέρδη εφόσον δεν υπάρξει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσω επιτοκιακών μειώσεων εκ μέρους της Federal Reserve αλλά και από άλλες κεντρικές τράπεζες – και δεν αναμένει να συμβεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, εξαιρουμένης της περίπτωσης που υπάρξει σοβαρή ύφεση ή αν οι αγορές σημειώσουν τρομακτική πτώση.
Για τον λόγο αυτό, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν μετρητά ή ομόλογα, αντί για μετοχές.
«Αυτή είναι μια κατάσταση catch-22», έγραψε ο Κροάτης, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να δούμε κάποιες μειώσεις και αστάθεια στην αγορά… Τότε θα υπάρξει χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και βιώσιμο ράλι».

Bearish…

Ο Kolanovic, ο οποίος παρέμεινε bearish καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού ράλι στις μετοχές, επανέλαβε την αμυντική του στάση, λέγοντας στους πελάτες του ότι οι αποδόσεις των ομολόγων είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, οπότε δεν χρειάζεται να στραφούν σε περιουσιακά στοιχεία και στρατηγικές.
Και παρότι τα yields των αμερικανικών τίτλων χρέους σε γενικές γραμμές έχουν υποχωρήσει, όπως εκτιμά ο αναλυτής, ακόμα και στο πιο αισιόδοξο οικονομικό σενάριο οι μετοχές θα μπορούσαν να υπερκεράσουν τα ομόλογα ή τα μετρητά μόλις κατά 5%.
Ωστόσο, στο αναμενόμενο περιβάλλον της αρνητικής ανάπτυξης ή μιας ύφεσης, οι επιδόσεις των μετοχών θα μπορούσαν να υπολείπονται ως και 20%.
«Ανεξάρτητα από το αν θα συμβεί ύφεση ή όχι, το premium για την ανάληψη ρίσκου στα χρηματιστήρια καθώς επίσης και σε άλλες αγορές είναι χειρότερό εν συγκρίσει με τα μετρητά ή τα ομόλογα» είπε ο Kolanovic.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan δεν έχει πέσει μέσα σε καμία από τις εκτιμήσεις που έχει κάνει για το 2023, με τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 να σημειώνει άνοδο +19% και την αμερικανική οικονομία να δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, παρά την πιο επιθετική πολιτική νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων χρόνων.
Επισημαίνεται πως ο Kolanovic μείωσε την κατανομή των μετοχών του τον περασμένο Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών αφού παρέμεινε αισιόδοξος σε μεγάλο μέρος της πορείας των μετοχών του 2022.
Έτσι, παρόλο που η Wall Street είναι πλέον πιο αισιόδοξη εν συνόλω -με μια σειρά εταιρειών, όπως η Bank of America Corp., η Deutsche Bank AG και η RBC Capital Markets να αναζητούν νέα υψηλά - οι αναλυτές της JPMorgan έχουν πάει ενάντια στο ρεύμα, αποδεσμεύοντας τις πιο ζοφερές προβλέψεις για το 2024.
Η τράπεζα βλέπει τον S&P 500 να υποχωρεί στις 4.200 έως το τέλος του επόμενου έτους, περίπου 8% από το τρέχον επίπεδο διαπραγμάτευσης την Πέμπτη.
Ο τρέχων μέσος στόχος που παρακολουθείται από το Bloomberg βλέπει το εύρος να αυξάνεται λίγο πάνω από τις 4.700 μον.
«Συνολικά, δεν είμαστε θετικοί σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές τους επόμενους 12 μήνες» έγραψε ο Kolanovic, προειδοποιώντας ότι το σοκ των επιτοκίων των τελευταίων 18 μηνών θα φτάσει τελικά στην οικονομία και τις αγορές.
Καταγραφή_165.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης