Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Τον Απρίλιο 2024 η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

BNP Paribas: Τον Απρίλιο 2024 η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Luigi Speranza βλέπει το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ στο 3,25% έως το τέλος του 2024, από 4% σήμερα
Η BNP Paribas εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προβεί στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Απρίλιο του 2024 και σε έναν "σταδιακό ρυθμό μειώσεων" μέσα στο έτος, επικαλούμενη την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και τη χαλάρωση του πληθωρισμού.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Luigi Speranza βλέπει το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ στο 3,25% έως το τέλος του 2024, από 4% σήμερα, με την πρώτη μείωση να αναμένεται να γίνει κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.
Οι traders αναμένουν επί του παρόντος μειώσεις 140 μ.β. μέχρι το επόμενο έτος, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ένας λιγότερο "hawkish" τόνος από το γεράκι της ΕΚΤ Isabel Schnabel αυτή την εβδομάδα ενίσχυσε αυτά τα στοιχήματα, με τις αγορές χρήματος να αναμένουν την πρώτη μείωση τον Μάρτιο.
"Δεν (αποκλείουμε) μια περικοπή τον Μάρτιο, αλλά θεωρούμε ότι αυτό θα απαιτούσε εντονότερο αποπληθωρισμό και/ή ταχύτερη επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας από ό,τι στην κεντρική μας υπόθεση", έγραψε η Speranza σε σημείωμά της.
Η Deutsche Bank δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, ξεκινώντας με μια μείωση 50 μονάδων βάσης τον Απρίλιο.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs δήλωσε ότι προβλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ η Morgan Stanley, η UBS και η Citigroup έχουν τοποθετήσει τα στοιχήματά τους για τον Ιούνιο.
Η BNP αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια και το 2025, παρέχοντας μειώσεις 25 μ.β. κάθε τρίμηνο.
Η Speranza και η ομάδα της βλέπουν την ΕΚΤ να επιταχύνει την ποιοτική σύσφιξη, τερματίζοντας τις επανεπενδύσεις του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης της πανδημίας την άνοιξη του 2024.
Η χρηματιστηριακή εταιρεία βλέπει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να πραγματοποιεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης