Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Σαουδική Αραβία θα κηρύξει «πόλεμο» στις ΗΠΑ με όπλο το πετρέλαιο - Το... μάθημα του Ριάντ από το 2014 και το 2020

Η Σαουδική Αραβία θα κηρύξει «πόλεμο» στις ΗΠΑ με όπλο το πετρέλαιο -  Το... μάθημα του Ριάντ από το 2014 και το 2020
Η Σαουδική Αραβία, ενδεχομένως, να αλλάξει στάση και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στο α' εξάμηνο του 2024
Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία πασχίζει να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου με περικοπές στην παραγωγή και μπορεί σύντομα να προβεί σε μια δραματική ανατροπή με στόχο τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα ενέργειας Paul Sankey.
Σε συνέντευξή του στο Business Insider, ο Sankey δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αλλάξει στάση και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να «πλημμυρίσει» την αγορά το α' εξάμηνο του 2024. Και αυτό δεν είναι για να στοχεύσει σε αναδυόμενους παραγωγούς όπως η Γουιάνα ή η Βραζιλία, αλλά το σχιστολιθικό πεδίο των ΗΠΑ. Αργότερα, ο Sankey πρόσθεσε: «Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, νομίζω ότι πρόκειται για έναν πόλεμο μεριδίων αγοράς».
Η Σαουδική Αραβία παράγει σήμερα περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τη μέγιστη δυναμικότητα. Εάν η χώρα αυξήσει την παραγωγή βυθίζοντας τις τιμές του αργού, ο στόχος θα ήταν ουσιαστικά να «χρεοκοπήσει» η βιομηχανία των ΗΠΑ καθιστώντας την ασύμφορη την εξόρυξη πετρελαίου, εξήγησε ο Sankey. Είναι μια τακτική που χρησιμοποίησε το Ριάντ το 2014 και το 2020 για να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.
Και αυτή τη στιγμή, το σκηνικό είναι παρόμοιο με τα δύο προηγούμενα επεισόδια, είπε ο βετεράνος της αγοράς. Υπάρχει έλλειψη υποστήριξης από τον υπόλοιπο OPEC, καθώς χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο ενώ το Ιράν καταναλώνει το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας στις κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου. Και μετά υπάρχει εξασθένιση της ζήτησης, όπως αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια του Covid.
«Και στις τρεις περιπτώσεις είχατε το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναμφισβήτητα, το οποίο είναι ότι οι ΗΠΑ κάνουν απλώς υψηλά και νέα υψηλά και ακόμη περισσότερα υψηλά όσον αφορά τη δική τους παραγωγή», είπε ο Sankey. Επισημαίνεται ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε φέτος και πρόσφατα έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 13,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς αγορές ενέργειας έχουν γίνει δύσπιστες ότι ο OPEC+ είναι σοβαρός σχετικά με τις τελευταίες δεσμεύσεις του να περιορίσει την παραγωγή. Μετά τη συνάντηση του καρτέλ την περασμένη εβδομάδα, όταν τα μέλη υποσχέθηκαν να παρατείνουν τις περικοπές, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν.
Η αποδυνάμωσή της στις αγορές πετρελαίου εμφανίστηκε ξανά αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Bloomberg TV ότι οι περικοπές παραγωγής ενδέχεται να περάσουν το πρώτο τρίμηνο. Την Τρίτη, το Κρεμλίνο μίλησε επίσης σκληρά. Όμως οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν περαιτέρω.
Ο Sankey αρνήθηκε να σχολιάσει εάν έχει ακούσει για σχέδια αύξησης της παραγωγής από Σαουδάραβες αξιωματούχους. Αλλά η ώρα για δράση μπορεί να έρθει σύντομα. «Νομίζω ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα περιμένουν τον χειμώνα για να δουν τι συμβαίνει και θα διατηρήσουν, όπως είπαν, στο α' τρίμηνο, τις περικοπές τους», είπε. «Και στη συνέχεια, αν τα πράγματα αρχίσουν να εξασθενούν από εκεί, θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης