Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Θετική για την παγκόσμια οικονομία η «πράσινη» μετάβαση στην ενέργεια

ΔΝΤ: Θετική για την παγκόσμια οικονομία η «πράσινη» μετάβαση στην ενέργεια
Το Διάγραμμα της Εβδομάδας από το ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Η διασφάλιση ενός μέλλοντος με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και θετική για την οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία του Network for Greening the Financial System (NGFS, μια ομάδα 127 κεντρικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών) που αναλύει στο Διάγραμμα της Εβδομάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν μέσω της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι.
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η ομαλή μετάβαση στο «καθαρό μηδέν» έως το 2050 θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα αύξηση 7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ σε σύγκριση με τις τρέχουσες πολιτικές.
«Η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Ενώ οι θερμοκρασίες αυξάνονται άνισα σε όλο τον κόσμο, κατά μέσο όρο είναι υψηλότερες κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται επίσης. Τα μοντέλα του NGFS δείχνουν ότι η ξηρασία και οι καύσωνες είναι η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου σε όλες τις περιοχές. Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ευρώπης και της Ασίας είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε καύσωνα, ενώ χώρες της Αφρικής, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής είναι πιο ευάλωτες στην ξηρασία.
Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση από τις υψηλότερες τιμές άνθρακα και το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την ανακύκλωση των εσόδων από άνθρακα σε κρατικές επενδύσεις και χαμηλότερους φόρους απασχόλησης. Το πιο σημαντικό, η μείωση των εκπομπών θα μειώσει τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που μειώνει το μακροοικονομικό κόστος.
Η μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές ρύπων θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας», σχολιάζει το ΔΝΤ.
COTW-green-returns.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης