Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σοβαρό πλήγμα για τις αμερικανικές τράπεζες τα επίμονα υψηλά επιτόκια

Fitch: Σοβαρό πλήγμα για τις αμερικανικές τράπεζες τα επίμονα υψηλά επιτόκια
Έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Οι επιπτώσεις από τα επίμονα υψηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να πιέζουν τη ρευστότητα και τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών στις ΗΠΑ το 2024, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές προοπτικές (outlook) για τον κλάδο, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, παρά τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, οι τράπεζες των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δέχονται πλήγμα από τα υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις, τη μείωση στη ζήτηση δανείων από καταναλωτές και επιχειρήσεις, αλλά και τις επικείμενες απομειώσεις.
Η βελτιστοποίηση του ισολογισμού στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανές ρυθμιστικές αλλαγές, θα πλήξει επίσης την απόδοση των τραπεζών. Ενώ οι προτεινόμενοι κανόνες για το τέλος της «Βασιλείας III» δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα αυξηθούν και ως αποτέλεσμα οι τράπεζες πιθανότατα θα διατηρήσουν χαμηλότερη αύξηση δανείων το 2024.
«Ένας άλλος τομέας που αξίζει να παρακολουθήσετε προσεκτικά το 2024 θα είναι οι τάσεις των πιστωτικών απωλειών. Ενώ οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, αυτή η ανθεκτικότητα είναι απίθανο να συνεχιστεί το επόμενο έτος, κάτι που θα μεταφραστεί σε υψηλότερες καθυστερήσεις και χρεώσεις. Οι πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων, ειδικότερα, θα μπορούσαν δυνητικά να επιδεινωθούν πέρα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπό το φως των προσδοκιών για μια πολύ πιο αδύναμη αμερικανική οικονομία το 2024», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης