Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβάθμιση σε «αρνητικό» το outlook της Κίνας λόγω αυξανόμενων κινδύνων χρέους

tags :
Moody's: Υποβάθμιση σε «αρνητικό» το outlook της Κίνας λόγω αυξανόμενων κινδύνων χρέους
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση υποβάθμισης της Moody's
Σχετικά Άρθρα
Σε υποβάθμιση του outlook της Κίνας σε «αρνητικό» από «σταθερό», προχώρησε η Moody's, αναμένοντας ότι η στήριξη και οι πιθανές διασώσεις του Πεκίνου για τις προβληματικές τοπικές κυβερνήσεις και τις κρατικές επιχειρήσεις θα μειώσουν τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας.
Η Moody's διατήρησε ωστόσο τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «Α1» για τα κρατικά ομόλογα της Κίνας, ενώ αναμένει ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2024 και το 2025 και κατά μέσο όρο 3,8% από το 2026 έως το 2030. Διαρθρωτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων δημογραφικών στοιχείων, θα οδηγήσουν σε μείωση στο 3,5% έως το 2030, ανέφερε.
Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιπέδων χρέους και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς το Πεκίνο καταφεύγει σε δημοσιονομικά κίνητρα για να στηρίξει τις τοπικές κυβερνήσεις και να περιορίσει την αυξανόμενη κρίση χρέους μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων της χώρας.
«Η αλλαγή του outlook αντανακλά επίσης τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με τις διαρθρωτικά και επίμονα χαμηλότερες
μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων», ανέφερε η Moody's στη σχετική ανακοίνωση.
«Οι τάσεις αυτές υπογραμμίζουν τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που υποστηρίζουν την οικονομική επανεξισορρόπηση, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον ηθικό κίνδυνο και περιορίζοντας τον αντίκτυπο στον ισολογισμό του κράτους», πρόσθεσε ο Moody's.
Τα CDS της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης από το επίπεδο κλεισίματος της Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Απογοήτευση στο Πεκίνο

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση υποβάθμισης της Moody's.
«Οι ανησυχίες της Moody για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Κίνας είναι περιττές», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.
«Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, εν όψει της σύνθετης και σοβαρής διεθνούς κατάστασης και με φόντο την ασταθή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και την εξασθένηση της δυναμικής της, η μακροοικονομία της Κίνας συνέχισε να ανακάμπτει και η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προχώρησε σταθερά», πρόσθεσε το υπουργείο.
Η κεντρική κυβέρνηση δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι επισημοποίησε μια διαδικασία που επιτρέπει στις τοπικές κυβερνήσεις να δανείζονται κεφάλαια για το επόμενο έτος - ξεκινώντας από το προηγούμενο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης