Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολ. το 2024 - Οι αντιδράσεις των UBS, Goldman Sachs για τη συνεδρίαση του OPEC+

Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολ. το 2024 - Οι αντιδράσεις των UBS, Goldman Sachs για τη συνεδρίαση του OPEC+
Ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκαν οι περικοπές της παραγωγής τροφοδότησε επίσης τη σύγχυση και τον σκεπτικισμό στις αγορές
Σχετικά Άρθρα
Τα 100 δολ. αναμένεται να ξεπεράσει η τιμή του πετρελαίου Brent το 2024, καθώς χώρες-μέλη του OPEC+ δεσμεύθηκαν για εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή.
Ειδικότερα, το πετρελαϊκό καρτέλ δημοσίευσε την Πέμπτη (30/11/2023) μια δήλωση που δεν ενέκρινε επίσημα τις περικοπές της παραγωγής, αλλά μεμονωμένες χώρες ανακοίνωσαν εθελοντικές μειώσεις συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Επικεφαλής των περικοπών είναι η βασίλισσα του OPEC και μεγαλύτερο μέλος του, η Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ συμφώνησε να παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής του κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως -που ισχύει από τον Ιούλιο- μέχρι το τέλος του α' τριμήνου του 2024. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την προσφορά κατά 300.000 βαρέλια αργού την ημέρα και 200.000 βαρέλια πετρελαιοειδών την ημέρα κατά την ίδια περίοδο. Το Ιράκ μειώνει κατά 223.000 βαρέλια την ημέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 163.000 βαρέλια την ημέρα, το Κουβέιτ κατά 135.000 βαρέλια την ημέρα, το Καζακστάν κατά 82.000 βαρέλια την ημέρα, η Αλγερία κατά 51.000 βαρέλια την ημέρα και το Ομάν κατά 42.000 βαρέλια την ημέρα.
«Η συμμόρφωση είναι το κλειδί. Δεν μπορεί να είναι μόνο η Σαουδική Αραβία. Πρέπει να έχουμε συμμόρφωση από τα άλλα κράτη του OPEC», δήλωσε στο CNBC ο Bill Perkins, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής trader της Skylar Capital Management. «Όταν αυτά τα άλλα έθνη λένε ότι πρόκειται να μειώσουν, η αγορά δεν το εμπιστεύεται τόσο πολύ», πρόσθεσε.
Ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκαν οι περικοπές της παραγωγής τροφοδότησε επίσης τη σύγχυση και τον σκεπτικισμό στις αγορές. Σε προηγούμενες ανακοινώσεις, το δελτίο Τύπου του OPEC+ περιείχε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Αλλά την Πέμπτη, τα μεμονωμένα κράτη μέλη εξέδωσαν ξεχωριστές δηλώσεις σχετικά με τις εθελοντικές περικοπές τους. Εάν τα μέλη εκπληρώσουν τις υποσχεθείσες περικοπές τους, οι τιμές του αργού θα ενισχυθούν.

Οι αντιδράσεις των Goldman Sachs και UBS

Όταν οι περικοπές λήξουν στο τέλος του α' τριμήνου, αυτά τα βαρέλια που αφαιρέθηκαν θα επιστρέψουν μόνο σταδιακά, «γεγονός που θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ελλειμματική αγορά πετρελαίου το α' εξάμηνο του 2024», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo, σε σημείωμα που ακολούθησε την απόφαση, προσθέτοντας ότι αναμένει άνοδο των τιμών στην αγορά πετρελαίου που υπολείπεται σε προσφορά. «Εάν το ποσοστό συμμόρφωσης του ομίλου βελτιωθεί από εδώ και πέρα, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ακόμη περισσότερα βαρέλια», πρόσθεσε ο Staunovo.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Goldman Sachs προβλέπει υψηλότερες τιμές, υιοθετώντας μια στάση αναμονής σχετικά με την τήρηση των προτεινόμενων περικοπών από τα μέλη του OPEC+. «Εκτιμούμε μια μέτρια μηχανική ώθηση από την επιπλέον περικοπή, στις τιμές του Brent τον Δεκέμβριο το 2024 κατά περίπου 4 δολάρια/βαρέλι σε σχέση με τις προηγούμενες υποθέσεις μας για τον OPEC+», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο OPEC+ «μπορεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου Brent στην περιοχή των 80-100 δολαρίων το 2024».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης