Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 4 γραφήματα που δείχνουν ότι επίκειται ιστορικό κραχ στις αγορές – Από πού θα αρχίσει και πότε θα έρθει

Τα 4 γραφήματα που δείχνουν ότι επίκειται ιστορικό κραχ στις αγορές – Από πού θα αρχίσει και πότε θα έρθει
Υπάρχει ένα σημαντικό ποσό επικίνδυνου χρέους που λήγει βραχυπρόθεσμα, περίπου 20% στις ΗΠΑ και σχεδόν 45% στην Ευρώπη
Η πιστωτική αγορά έχει συγκεντρώσει μερικά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα καθώς το υψηλό κόστος του χρέους αρχίζει να επηρεάζει τις αμερικανικές εταιρείες.
Σύμφωνα με οικονομολόγους της Apollo Management, αυτά τα σύννεφα είναι η αρχή ενός κύκλου χρεοκοπίας, που πυροδοτείται από τα αυξημένα επιτόκια της Fed.
«Με τη Fed να διατηρεί τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το υψηλότερο κόστος χρέους θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα κέρδη και τους δείκτες κάλυψης των τόκων τα επόμενα τρίμηνα και τόσο οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα κόστη αναχρηματοδότησης», έγραψαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Torsten Sløk.
Αυτό σημαίνει ότι ο δανεισμός χρημάτων έχει γίνει πολύ ακριβός για τις επιχειρήσεις και αρκετές από αυτές θα χρεοκοπήσουν.
«Ένας κύκλος χρεοκοπίας έχει ξεκινήσει με τις αιτήσεις πτώχευσης να αυξάνονται, όπως και τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων τα επόμενα τρίμηνα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εταιρείες της μεσαίας αγοράς», πρόσθεσαν.
1_85.jpg
«Η συνεχιζόμενη άνοδος των ποσοστών χρεοκοπίας δεν είναι απλώς μια «ομαλοποίηση».
Είναι η άμεση συνέπεια των αυξήσεων της Fed.
Η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία», έγραψε ο Sløk.

Τι έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία

Τον Ιούλιο, τα στοιχεία της Moody's έδειξαν ότι οι εταιρικές χρεοκοπίες είχαν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές χρεοκοπίες σε όλο το 2022 κατά ένα επιβλητικό 53%.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν σωρευτικές 516 αιτήσεις πτώχευσης φέτος έως τον Σεπτέμβριο, που είναι περισσότερες από ό,τι σε όλο το 2021 ή το 2022 και κυμαίνονται ακριβώς κάτω από τις 518 αιτήσεις στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020, όταν η πανδημία συντάραξε την οικονομία.
2_142.jpg
Ο Sløk τονίζει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ευθύνονται για τις υψηλότερες χρεοκοπίες.
Και τώρα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τους καταναλωτές.
«Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής επιβραδύνουν την ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης με τις καθυστερήσεις πληρωμής αυτοκινήτων και πιστωτικών καρτών να αυξάνονται και οι όροι τραπεζικού δανεισμού να γίνονται αυστηρότεροι, οδηγώντας σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των δανείων που επηρεάζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με αδύναμους ισολογισμούς», έγραψε.
Σίγουρα, τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης δεν έχουν εκτοξευθεί, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων είναι «εξίσου πεπεισμένη με τη χρηματιστηριακή αγορά ότι η εγχώρια οικονομία παραμένει σταθερά σε κατάσταση ανάπτυξης», δήλωσε επίσης ο Nicholas Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research.
3_123.jpg
Χρέος σε λήξη

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσό επικίνδυνου χρέους που λήγει βραχυπρόθεσμα, περίπου 20% στις ΗΠΑ και σχεδόν 45% στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Apollo.
Τον περασμένο μήνα, ο οίκος Moody's είπε ότι υπήρχε χρέος 1,87 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έληγε μεταξύ 2024 και 2028 — αύξηση 27% από τα 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν στην περσινή μελέτη για την περίοδο 2023-2027.
4_111.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης