Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Ackman προβλέπει «ανώμαλη προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας: Η Fed να μειώσει τα επιτόκια σύντομα

O Ackman προβλέπει «ανώμαλη προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας: Η Fed να μειώσει τα επιτόκια σύντομα
H Fed έχει προχωρήσει σε 11 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 στην προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων από το α' τρίμηνο του 2024 «βλέπει» ο Bill Ackman, τονίζοντας ότι η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια σύντομα προκειμένου να αποφευχθεί απότομη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
«Νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος "ανώμαλης προσγείωσης" εάν η Fed δεν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αρκετά σύντομα», δήλωσε ο Ackman, ιδρυτής του hedge fund Pershing Square με 16 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση assets.
Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές από τον Μάρτιο του 2022, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3,2% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.
Το επιτόκιο-στόχος της Fed βρίσκεται τώρα στο εύρος 5,25% έως 5,5%, που είναι «πολύ υψηλό» όταν ο πληθωρισμός έχει τάσεις κάτω του 3%, δήλωσε ο Ackman. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πραγματικό επιτόκιο, που είναι αυτό που επηρεάζει την οικονομία, συνεχίζει να αυξάνεται καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται», πρόσθεσε ο Ackman.
Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις δαπάνες και ελέγχουν τις αυξήσεις των τιμών. Επίσης, περιορίζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, επιβραδύνοντας με τη σειρά τους την οικονομία. Αν και αυτό είναι επιθυμητό σε μια οικονομία που τρέχει πολύ ζεστά, υπάρχουν ανησυχίες για την υπερβολική επιβράδυνσή της εν μέσω μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas και της εξασθενημένης οικονομίας της Κίνας.
Μια ανάλυση της Deutsche Bank την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021, υπάρχουν περισσότερες κεντρικές τράπεζες που μειώνουν τα επιτόκια από εκείνες που τα αυξάνουν.
Ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η EKT, διατηρούν σταθερά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κι αυτές θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
Η ελβετική τράπεζα UBS, για παράδειγμα, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, καθώς η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση γύρω στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Μια παγκόσμια τάση μείωσης των επιτοκίων θα έφερνε ανακούφιση στους οφειλέτες, καθώς θα μείωνε το κόστος δανεισμού για οτιδήποτε, από στεγαστικά δάνεια έως πιστωτικές κάρτες.
«Υπήρξε μια τεράστια επιδότηση όσον αφορά τα χαμηλά επιτόκια, και οι περισσότερες εταιρείες καθορίζουν τα επιτόκια τους ή το χρέος τους σε πολύ χαμηλά επιτόκια, και σίγουρα οι επενδυτές ακινήτων έκαναν το ίδιο», δήλωσε ο Ackman, αναφερόμενος στα πολύ χαμηλότερα επιτόκια πριν από τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Fed. «Αυτό λειτουργεί μέχρι να μην λειτουργεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης