Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BCA Research: Οι αγορές δίνουν σήμα κατάρρευσης – Κραχ -30% στον S&P 500 ή 3.100 μον. το 2024

BCA Research: Οι αγορές δίνουν σήμα κατάρρευσης – Κραχ -30% στον S&P 500 ή 3.100 μον. το 2024
Ξαφνιάζει η BCA Research…
ανοδικά περιθώρια στα χρηματιστήρια φαίνονται να εξαντλούνται, διαπιστώνει η BCA Research, που εκτιμά πτώση έως -30% στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 το 2024 ή 3.100 μον. μέσα στο έτος.
Ειδικότερα, ο δείκτης S&P 500 θα «κλείσει» σύντομα τον καλύτερο μήνα του εδώ και έναν χρόνο.
Η δε ύφεση που όλοι ανέμεναν το 2023 τελικά δεν ήρθε ποτέ…
Ωστόσο, η BCA Research, που ανέμενε επίσης μια μεγάλη διόρθωση, λέει ότι τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και το μοιραίο δεν δύναται να αποφευχθεί, με τις μετοχές να υποχωρούν πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα.
«Δεν αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος - εκτός εάν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί σημαντικά.
Ωστόσο, οι επενδυτές προεξοφλούν πολλή χαλάρωση πριν από ύφεση και πολύ λίγη όταν συμβεί» προειδοποίησαν οι αναλυτές της BCA στην έκθεσή τους.
Και οι μετοχές «είναι πιθανό να υποχωρήσουν σημαντικά λόγω της επικείμενης ύφεσης», με τον S&P 500 να τυγχάνει εντέλει διαπραγμάτευσης μεταξύ 3.300 μον. και 3.700 μον. το επόμενο έτος.
Κάτι τέτοιο θα έστελνε τον δείκτη κάτω από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2022.

Παράγοντες

Σε ό,τι αφορά τους καταλύτες οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την ύφεση, οι αναλυτές αναφέρουν τα εξής:

α) Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις ΗΠΑ θα εξαντληθούν σύντομα ενώ η ζήτηση δανείων και η πιστωτική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα υποχωρήσουν.
Αυτό θα συμβεί λόγω του αντικτύπου που θα έχουν οι αυξήσεις επιτοκίων, που πιθανότατα θα εκδηλωθεί κατά την επόμενη ύφεση ή οικονομική άνθηση.

β) Η bearish άποψη της BCA εδράζεται επίσης στις μεγάλες μειώσεις που αναμένεται να παρουσιάσουν τα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ, τα οποία σε κανονικές υφέσεις είθισται να υποχωρούν κατά μέσο όρο από 5% έως 15%, παρεκτός μερικές μεγαλύτερες εξαιρέσεις.
Αν και δεν είναι το χειρότερο σενάριο, οι αναλυτές της BCA βλέπουν μείωση των κερδών με «υψηλό μονοψήφιο ποσοστό», δεδομένου ότι τα προθεσμιακά κέρδη τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν κατά 6% το 2022 χωρίς συρρίκνωση της πραγματικής κατανάλωσης.

γ) Οι επενδυτές πρέπει να ξεχάσουν το εύκολο χρήμα που έδωσε ώθηση στα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 2009 και 2021.
«Ούτε η πολιτική μηδενικού επιτοκίου ούτε η διαρκής χρήση της ποσοτικής χαλάρωσης ως εργαλείου νομισματικής πολιτικής θα αποτελέσουν επιλογή κατά την επόμενη ύφεση.
Τα επιτόκια θα είναι σημαντικά υψηλότερα την επόμενη δεκαετία από ό,τι ήταν την τελευταία δεκαετία» λένε οι αναλυτές.

Πώς να προετοιμαστείτε λοιπόν για όλα τα παραπάνω;

«Σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση που διαπιστώνεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ένα σενάριο ύφεσης θα συνεπαγόταν μια πολύ σημαντική πτώση του λόγου μετοχών προς ομόλογα των ΗΠΑ, γεγονός που θα δικαιολογούσε έντονα μια υποβαρυμένη στάση έναντι των μετοχών σε ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων» λέει η BCA, προσθέτοντας ότι οι αναπτυξιακές μετοχές ναι μεν θα συμβάλουν στην αύξηση της απόδοσης των αμερικανικών μετοχών, ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια θέση overweight σε έναν δείκτη που καθοδηγείται τόσο από μια μικρή ομάδα τίτλων, τους λεγόμενους Magnificent Seven.
Στην περίπτωση της Nvidia, για παράδειγμα, τα κέρδη και η ώθηση στις αγορές εξαρτώνται από το εάν οι αγοραστές ημιαγωγών καταφέρουν να εμπορευματοποιήσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που ετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά το επόμενο έτος
Σε αυτό το πλαίσιο, η BCA Research συνιστά bearish έως underweight θέσεις μέταλλα και ουδέτερη στάση για το πετρέλαιο και την ενέργεια.
Σε περίπτωση που αποφευχθεί η ύφεση, οι τιμές του αργού θα ξεπεράσουν τα 110 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης