Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το δολάριο οδεύει προς τον χειρότερο μήνα του 2023 - Η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων

Το δολάριο οδεύει προς τον χειρότερο μήνα του 2023 - Η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων
Τα προβλήματα στο δολάριο αναμένεται να συνεχιστούν και κατά το 2024
Σχετικά Άρθρα
Ο Νοέμβριος ήταν ένας φανταστικός μήνας για της Wall Street, αλλά ένας θλιβερός μήνας για το δολάριο.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 8%, το δολάριο βρίσκεται σε τροχιά για τον χειρότερο μήνα του έτους. Το νόμισμα έχει παρασυρθεί από τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι η Fed πρόκειται να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από σχεδόν δύο χρόνια σύσφιξης. Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί την ισχύ του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του ιαπωνικού γεν, έχει σημειώσει πτώση 3,3% από την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, το σερί απωλειών έχει φέρει το νόμισμα στο ρυθμό του χειρότερου μήνα από το Νοέμβριο του 2022, όταν υποχώρησε κατά 5,1%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για μια ύφεση που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί.

Παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed;

Το δολάριο δέχθηκε πιέσεις αυτόν τον μήνα λόγω των αυξανόμενων εκτιμήσεων της αγοράς ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν περαιτέρω.
Μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου 2023, η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού από σχεδόν μηδενικό σε περίπου 5,5%. Κι αυτό βοήθησε τον πληθωρισμό να κρυώσει από τα υψηλά επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών σε μόλις 3,2% από τον Οκτώβριο.
Ο πρόεδρος, Jerome Powell, σηματοδότησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να είναι έτοιμη να τερματίσει την εκστρατεία σύσφιξης, λέγοντας σε ενημέρωση Τύπου ότι το κύριο ερώτημα που θέτουν τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον εαυτό τους είναι: «Πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο;».
Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2024, προτού προχωρήσει σε μειώσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME Group.
Η πτώση των επιτοκίων τείνει να είναι καλή είδηση για τις μετοχές, τα ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα - αλλά κακός οιωνός για το δολάριο, επειδή σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις μπορούν να βρουν πιο ζουμερές αποδόσεις αλλού.
Οι Financial Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι επενδυτές εγκατέλειψαν το δολάριο με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος τον Νοέμβριο, επικαλούμενοι στοιχεία της State Street που δείχνουν ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έκαναν «σημαντικές» πωλήσεις κάθε μέρα από τις τρεις του μήνα.
Αυτή ήταν η ημέρα που τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι η ανεργία αυξήθηκε τον Οκτώβριο, γεγονός που η αγορά είδε ως έναν ακόμη λόγο για να σταματήσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια.

Έρχεται περισσότερος πόνος;

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα προβλήματα για το δολάριο πιθανόν να τραβήξουν και το επόμενο έτος.
Ενώ η αγορά είναι βέβαιη ότι θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων, οι προβλέψεις διίστανται σχετικά με το πόσο επιθετικά θα χαλαρώσει η Fed τη νομισματική πολιτική. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η UBS παρουσίασε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα μειώνει το κόστος δανεισμού κατά 275 μονάδες βάσης, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία μετά την ύφεση στα μέσα του 2024.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για το δολάριο - αλλά ακόμη και μερικές μόνο μειώσεις επιτοκίων θα εξασθενούσαν πιθανότατα τη δύναμή του.
«Οι επενδυτές πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η πιο επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μια γενιά ολοκληρώνεται», δήλωσε την Παρασκευή ο Nigel Green, διευθύνων σύμβουλος της ανεξάρτητης χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής εταιρείας deVere Group. «Το δολάριο παραδοσιακά έχει καλές επιδόσεις στην αρχή του έτους, αλλά είναι πιθανό ότι θα εξασθενεί σταθερά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, καθώς η Fed κινείται προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των επιτοκίων».
«Καθώς οι επενδυτές ποντάρουν πολλά στη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, το 2024 θα μπορούσε να ονομαστεί "η χρονιά της βουτιάς του δολαρίου"», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης