Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η «ψηφιακή παγίδα» για το «παλιό» δολάριο και η αρχή μιας νέας νομισματικής τάξης με το e-yuan

Η «ψηφιακή παγίδα» για το «παλιό» δολάριο και η αρχή μιας νέας νομισματικής τάξης με το e-yuan
Ο ρόλος του Πεκίνου και τα stablecoins - Τι αλλάζει στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα
Τα ψηφιακά νομίσματα stablecoins που είναι στηριγμένα στο δολάρια βρίσκονται σε άνοδο, αλλά αυτό τίποτε καλό δεν προμηνύεται για την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ και του δολαρίου.
Τα stablecoins που συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ έχουν σημειώσει ταχεία ανάπτυξη πρόσφατα, με την αγορά stablecoin να κατέχει πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα των ΗΠΑ.
Αλλά ενώ ορισμένοι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων γιορτάζουν αυτό το ορόσημο, ηχούν καμπανάκια κινδύνου στην Ουάσιγκτον.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο των FT την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, οι συγγραφείς Jay Newman, ο συγγραφέας του Undermoney, και ο Richard Carty, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Principal Strategies, υποστηρίζουν ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε δολάρια θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ εφόσον οι ΗΠΑ αφήσουν το πεδίο αρρύθμιστο.
Τα stablecoins αποτελούν αυξανόμενη αιτία ανησυχίας
Ο Newman και ο Karti δεν είναι οι μόνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέδωσε πολλαπλές προειδοποιήσεις σχετικά με τη λεγόμενη «κρυπτογράφηση», ιδιαίτερα τη φυγή των επενδυτών σε σταθερά νομίσματα που συνδέονται με το δολάριο.
Η κύρια ελκυστικότητα των stablecoins όπως το Tether είναι ότι στοχεύουν να διατηρήσουν μια σταθερή αξία, σε αντίθεση με τα ασταθή κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.
Ωστόσο, οι Newman και Carty εξηγούν ότι τα stablecoins λειτουργούν επί του παρόντος εκτός της παραδοσιακής χρηματοοικονομικής εποπτείας.
Ενώ οι κανονικές τράπεζες πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρούς κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και των κυρώσεων, τα χρηματιστήρια με τα κρυπτογραφημένα assets έχουν ελάχιστες απαιτήσεις ρύθμισης ή διαφάνειας.
Αυτό το ρυθμιστικό κενό ανοίγει την πόρτα στη διακίνηση τεράστιων πόρων χωρίς να είναι δυνατόν αυτές οι συναλλαγές να εποπτευθούν.
Όπως επισημαίνουν ξεκάθαρα οι συγγραφείς, «η μεγάλης κλίμακας αποδοχή των κρυπτονομισμάτων μπορεί να προσφέρει έναν ισχυρό μηχανισμό εκκαθάρισης για νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες.
Αλλά πραγματικά είναι εξαιρετικά ως εργαλεία για παράνομες δραστηριότητες».

US dollar dominance is facing a crypto-yuan hostile takeover
Η Κίνα... κλέβει την ισχύ του δολαρίου

Η αυξανόμενη δραστηριότητα στα stablecoins με επίκεντρο το Χονγκ Κονγκ προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.
Με την υποστήριξη του Πεκίνου, τα κρυπτονομίσματα και οι ανταλλαγές που συνδέονται με το δολάριο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να εκτοπίσουν την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου.
Ήδη, το Tether (ένα νόμισμα με αξιοσημείωτους συνδέσμους με την Κίνα) αντιπροσωπεύει ένα εκπληκτικό μερίδιο αγοράς 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων stablecoin παρά την αδιαφανή ιδιοκτησία και διαχείριση της προσφοράς του.
Τώρα το Χονγκ Κονγκ φιλοξενεί νεότερους εισερχόμενους, όπως το TrueUSD και το First Digital USD, που έχουν άγνωστους πραγματικούς ιδιοκτήτες αλλά ύποπτους συνδέσμους με κινεζικούς επιχειρηματικούς γίγαντες.
Αυτό, σε ένα κράτος όπως η Κίνα, θα μπορούσε να σημαίνει στενούς δεσμούς με το ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η ικανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων και τα πλεονεκτήματα ήπιας ισχύος του δολαρίου απειλούνται ευθέως από αυτό το ψηφιακό βασίλειο που αναπτύσσεται υπό την κινεζική επιρροή.
Όπως εξηγούν, «η ικανότητα εξαγωγής αμερικανικών αξιών και επίτευξης οικονομικών στόχων που σχετίζονται με την αμερικανική κυριαρχία έχει από καιρό αποδυναμωθεί μέσω της ζήτησης του δολαρίου».
Εάν το Πεκίνο διεκδικήσει τον έλεγχο των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων με βάση το δολάριο, αυτό θα μπορούσε σιγά-σιγά να διαβρώσει αυτόν τον πυλώνα της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ.
Tether's Billion-Dollar Deposits Trigger Legal Tangle: Navigating a  Financial Dispute | BitEagle_News pe Binance Square
Ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης των Ηνωμένων Πολιτειών;

Ποια είναι λοιπόν η λύση σε αυτές τις ρυθμιστικές απειλές;
Οι Newman και Carty υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει είτε να διεκδικήσουν τον έλεγχο αυτού του νέου ψηφιακού τομέα είτε να διακινδυνεύσουν να εκχωρήσουν επιρροή σε αντίπαλες δυνάμεις όπως η Κίνα.
Ωστόσο, η Fed και το Κογκρέσο φαίνονται επί του παρόντος να κωλυσιεργούν σχετικά με το θέμα, παρά τους κινδύνους. Οι Newman και Carty αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις, αλλά ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν το δικό τους κρυπτογραφημένο asset ή θα δημιουργήσουν το δικό τους ανταλλακτήριο κρυπρογραφημένων νομισμάτων.
Μια ιδέα που ακούγεται καλή στα χαρτιά, αλλά θα μπορούσε να έχει περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους επενδυτές.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι απαιτείται περισσότερη εγρήγορση από την Ουάσιγκτον προτού η μαζική υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων μειώσει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να παρέμβουν στη νομισματική αγορά.
Όπως συμπεραίνουν σε δραματικό τόνο - αυτά τα ψηφιακά δολάρια δεν είναι πρόβλημα… μέχρι να γίνουν.
Όταν αυτό συμβεί, «το «παλιό» δολάριο και το ισχύον παγκόσμιο σύστημα διακανονισμού θα έχουν ξεφύγει οριστικά από τον έλεγχο των ΗΠΑ».
Bitcoin price might hit $40,000 target if Tether whales support BTC gains

As US Dollar Weakens, Emerging-Market Currencies Are Back Up After Wild  Year - BNN Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης