Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από τη νίκη του Wilders στον επερχόμενο πολιτικό σεισμό στις Ευρωεκλογές - Τα πατριωτικά κόμματα θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης

Από τη νίκη του Wilders στον επερχόμενο πολιτικό σεισμό στις Ευρωεκλογές - Τα πατριωτικά κόμματα θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης
Το μεταναστευτικό, ο πληθωρισμός και η βοήθεια στην Ουκρανία προκαλούν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις
Επίκειται ένας ιστορικών διαστάσεων πολιτικός σεισμός στη Γηραιά Ήπειρο.
Η υποστήριξη των εκλογικών σωμάτων για τα δεξιά και πατριωτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί σε μία τάση που όχι δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης αλλά προοιωνίζεται μία μείζονα πολιτική αλλαγή εντός του 2024 στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.
Μία σειρά από οικονομικές εξελίξεις - από το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, που προκλήθηκε εν μέρει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι την άνοδο του προσφυγικού ρεύματος -πιο πρόσφατα από την Ουκρανία ως αποτέλεσμα του πολέμου δι’ αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας- έχουν ωθήσει τη στροφή των κομματικών συστημάτων προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Ο Geert Wilders, ένας Ολλανδός πολιτικός με έντονο αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό και υπέρμαχος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, και έχει ζητήσει να σταματήσει η βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι ο τελευταίος δεξιός πολιτικός που εξέφρασε το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που σαρώνει την Ευρώπη.
Ο Wilders επικράτησε με άνεση έναντι των αντιπάλων του, όπως έδειξε ο αρχικός απολογισμός μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία στις 22 Νοεμβρίου.
Μετά τις τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte, τα exit poll έδειξαν ότι το Κόμμα Ελευθερίας του Wilders (PVV) θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο επόμενο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos, το Κόμμα για την Ελευθερία του Wilders κέρδισε τις περισσότερες έδρες - 35, και ακολουθεί η συμμαχία Πράσινων-Εργατικών, με επικεφαλής τον Frans Timmermans, με 25 έδρες.
Far-right leader Geert Wilders wins most votes in Dutch election
Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), με επικεφαλής τον Dilan Yesilgöz-Zegerius, έλαβε 24 έδρες, σύμφωνα με το exit poll.
Ο Mark Rutte ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός απέτυχε να συμφωνήσει σε μέτρα για τον περιορισμό της εισροής αιτούντων άσυλο μετά από μακρά σειρά διαβουλεύσεων.
Αργότερα, η Ολλανδική Ραδιοφωνική Εταιρεία (NOS) ανέφερε ότι ο Rutte υπέβαλε στον βασιλιά την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Το Εκλογικό Συμβούλιο της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι νέες βουλευτικές εκλογές στη χώρα ενδέχεται να διεξαχθούν στα μέσα Νοεμβρίου.
Καθώς ο Geert Wilders απευθυνόταν σε ζητωκραυγείς υποστηρικτές σε μια αντίδραση στα αποτελέσματα των exit poll, ο ηγέτης του PVV δηλωσε: «Κανένα κόμμα δεν μπορεί πλέον να μας αγνοεί αφού έχουμε 35 έδρες».  
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η ελπίδα του ολλανδικού λαού είναι ότι θα πάρουν πίσω τη χώρα τους».
Geert Wilders: Rise of far right in European politics | The Canberra Times  | Canberra, ACT

Εξέχουσες προσωπικότητες σε όλη την Ευρώπη, από τη Γαλλίδα Marine Le Pen μέχρι τον Ούγγρο Viktor Orban έσπευσαν να συγχαρούν τον Wilders.
Η Le Pen, η κορυφαία φυσιογνωμία της δεξιάς στη Γαλλία, πήγε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για να συγχαρεί τον Wilders και το PVV «για τη θεαματική τους επίδοση στις βουλευτικές εκλογές που επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων».
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής παράταξης του κόμματος Assemblée Nationale (Εθνική Συσπείρωση) πρόσθεσε ότι «Είναι επειδή υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να δουν την εθνική δάδα να σβήνει, η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban αντέδρασε θριαμβευτικά την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2023 επίσης για τη νίκη του Wilders.
Οι δεσμοί μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών ήταν τεταμένες τον τελευταίο καιρό, με την Ουγγαρία να εκφράζει επανειλημμένα τη διαμαρτυρία της για τις «λευκές επιταγές» της ΕΕ στο Κίεβο.
Ο Orban διακήρυξε στην πλατφόρμα X ότι «οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ».
Ένα μέρος που σίγουρα δεν θα είναι χαρούμενο για τη νίκη του Wilders είναι το Κίεβο.
Infographic: Where Europe's Far-Right Has Gained Ground | Statista
Η βοήθεια στην Ουκρανία

Εν μέσω της αυξανόμενης «κούρασης για την Ουκρανία» σε ολόκληρη τη Δύση λόγω του αυξανόμενου βάρους υποστήριξης του καθεστώτος με όπλα και οικονομικά, ο Wilders έχει επανειλημμένα ζητήσει να τερματιστεί η βοήθεια προς το Κίεβο λέγοντας ότι τα όπλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της χώρας του.
Ο ίδιος έχει επίσης αντιταχθει στο παρελθόν ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως «υστερική ρωσοφοβία» που διαπερνά την Ευρώπη.
Ο Geert Wilders ταξίδεψε στη Μόσχα το 2017 και συνάντησε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στη Δούμα, φορώντας στο πέτο του μια καρφίτσα για τη Ολλανδίας-Ρωσίας.
Δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ολλανδία μοιράζονται πολλά κοινά συμφέροντα και καταδίκασε ορισμένους πολιτικούς, τους οποίους δεν κατονόμασε, που διέδιδαν «ψευδείς εικόνες για την εχθρότητα».
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπό τον Mark Rutte, η Ολλανδία δεσμεύτηκε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία το 2024 και ηγείται της ευρωπαϊκής προσπάθειας για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Το μεταναστευτικό

Ο 60χρονος πολιτικός ασπάζεται μια στάση για τη μετανάστευση την οποία αναδεικνύει ως βασικό ζήτημα εδώ και δεκαετίες.
Ο Geert Wilders στο τέλος της εκλογικής του εκστρατείας  εστίασε στα αυξανόμενα οικονομικά δεινά, δέσμευτηκε για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, την επίλυση της στεγαστικής κρίσης και ζήτησε από την Ολλανδία να αποσυρθεί από τις διεθνείς της υποχρεώσεις για την κλιματική αλλαγή.
Μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα του περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του ολλανδικού συνοριακού ελέγχου, τη διασφάλιση της κράτησης και απέλασης των παράνομων μεταναστών και την επανεισαγωγή αδειών εργασίας για εργαζομένους εντός της ΕΕ.
Σύμφωνα με το μανιφέστο του κόμματός του, η Ολλανδία «έχει αποδυναμωθεί σοβαρά λόγω του συνεχιζόμενου τσουνάμι των αιτούντων το άσυλο και της μαζικής μετανάστευσης». Μια άλλη υπογεγραμμένη πρόταση του Wilders είναι η διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
European far-right leaders get together for anti-EU bid | The Times of  Israel
Η στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά

Είναι δυνατόν κάποιος να φανταστεί τους τίτλους που περιγράφουν τη νίκη του Wilders ως «σοκ» ή «αναστάτωση».
Αλλά αν κοιτάξετε πώς ψηφίζουν οι άνθρωποι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία χρόνια, η επιτυχία της δεξιάς στην Ολλανδία εκφράζει μια γενικότερη στάση.
Στη Γαλλία, το κόμμα της Marine Le Pen βρέθηκε πρόσφατα στην κορυφή μιας δημοσκόπησης του IFOP για τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους, εξασφαλίζοντας, προς το παρόν, ένα άνετο προβάδισμα έναντι του κόμματος του προέδρου Emmanuel Macron.
Η υποστήριξη του Γάλλου ηγέτη στην Ουκρανία, που τροφοδοτεί τον πόλεμο «by proxy» του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, έχει κατηγορηθεί σταθερά από τους δεξιούς πολιτικούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Le Pen, ως κλιμάκωση ενός ευρωπαϊκού πολέμου, ενώ διατυπώνει σαφείς προειδοποιήσεις για πιθανή άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Στην Ιταλία πέρυσι, η Giorgia Meloni κέρδισε την εξουσία για το δεξιό κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας.
Επίσης, αντιμέτωπη με μια οξυμμένη μεταναστευτική κρίση, η Ιταλία θα λάβει «έκτακτα μέτρα» για να αντιμετωπίσει μια εισροή παράνομων μεταναστών που έχει γίνει αφόρητη για τη χώρα φέτος, δήλωσε η πρωθυπουργός.
Η Meloni εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η Ιταλία «έχει μείνει μόνη» για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.
Στη Γερμανία, η δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) υπερηφανεύεται για περισσότερη υποστήριξη από οποιοδήποτε από τα κόμματα στον καταρρέοντα συνασπισμό του καγκελαρίου Olaf Scholz.
Στις εκλογές της Γερμανίας στο κρατίδιο της νότιας Βαυαρίας και τη δυτική Έσση τον Οκτώβριο, το αντιμεταναστευτικό AfD σημείωσε εκλογικά κέρδη, δείχνοντας την αυξανόμενη απήχησή του που ξεπερνά τα παραδοσιακά προπύργια.
«Η Έσση και η Βαυαρία είναι ένα σημάδι ότι το AfD μπορεί να οικοδομήσει σε στέρεο έδαφος στη δυτική Γερμανία όπως έχει κάνει στην Ανατολή.
Ο λόγος για αυτό είναι η εκτεταμένη κούραση με τη μεταναστευτική πολιτική», έγραψε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
Επιπλέον, η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, αντιμετωπίζει περαιτέρω οικονομική παρακμή και αποβιομηχάνιση και αναμένεται να έχει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ομάδας των G7 φέτος.
The Far Right Is Winning Europe's Immigration Debate : r/europe

Η βαριά βιομηχανοποιημένη Γερμανία έχει πληγεί περισσότερο από άλλα μέλη της ΕΕ από τις κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς και από τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.
Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί που μετακόμισαν στη Γερμανία μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης έχουν γίνει «πληγή» στα δημόσια οικονομικά του Βερολίνου, δήλωσε νωρίτερα ο Gunnar Beck, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Μόνο μια σχετικά μικρή μερίδα από αυτούς βρήκε δουλειά στη νέα χώρα υποδοχής, με πολλούς Ουκρανούς μετανάστες να φαίνονται ικανοποιημένοι απλώς να εισπράττουν τα επιδόματα πρόνοιας.
Ακόμη και η Σλοβακία ακολουθεί την τάση της ανόδου των πατριωτικών κομμάτων.
Η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του αντιευρωπαϊκού πρωθυπουργού Robert Fico, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023.
Ο Fico, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργός μετά τη νίκη του κόμματός του Smer, ή Direction, στις βουλευτικές εκλογές της Σλοβακίας στις 30 Σεπτεμβρίου, έχει επίσης δεσμευτεί να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας προς την Ουκρανία και να μειώσει τη μετανάστευση.
«Υποστηρίζουμε την ανθρωπιστική και πολιτική βοήθεια στην Ουκρανία — αυτή θα είναι η επίσημη πολιτική του υπουργικού συμβουλίου μου.
Δεν θα προμηθεύσουμε στην Ουκρανία κανένα όπλο», είπε ο Fico κατά τη διάρκεια συνάντησης με βουλευτές τον περασμένο μήνα.

Δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών και των κοινωνικών συνθηκών που θα προκαλέσουν έντασητης κοινωνικής δυσαρέσκειας, οι επόμενες ευρωεκλογές προοιωνίζονται έναν πολιτικό σεισμό για την Ευρώπη.

If the European elections were on Sunday: A comeback for the EPP • Europe .Table
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης