Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται το τέλος της ηγεμονίας του δολαρίου στις αγορές, σωρηδόν πωλήσεις από τους επενδυτές - Tι επιλέγουν funds και θεσμικοί

Έρχεται το τέλος της ηγεμονίας του δολαρίου στις αγορές, σωρηδόν πωλήσεις από τους επενδυτές - Tι επιλέγουν funds και θεσμικοί
Η χρήση του δολαρίου ΗΠΑ ως αποθεματικού νομίσματος απειλείται πανταχόθεν
Σωρηδόν πωλούν δολάρια πλέον οι επενδυτές, καθώς η αγορά εκτιμά πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τις πλέον επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων ετών και το επόμενο έτος, το 2024, θα ξεκινήσει τις μειώσεις.
Ειδικότερα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να πουλήσουν το 1,6% των ανοικτών θέσεων σε δολάρια αυτό τον μήνα, τη μεγαλύτερη μηνιαία εκροή από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τη State Street, η οποία είναι θεματοφύλακας περιουσιακών στοιχείων 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την τράπεζα, μετά τα πιο αδύναμα του αναμενομένου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, οι διαχειριστές κεφαλαίων πραγματοποιούν «σημαντικές» πωλήσεις κάθε μέρα.
Ως αποτέλεσμα, το αμερικανικό νόμισμα τροχοδρομεί τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του το 2023, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν απλώς να είναι η αρχή μιας πιο μακροπρόθεσμης τάσης μεταξύ των επενδυτών, που μειώσουν συνεχώς την έκθεσή τους σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.
«Οι ροές τις τελευταίες δύο εβδομάδες υποδεικνύουν ταχεία επί τα χείρω αναθεώρησης της ζήτησης για δολάριο» δήλωσε ο Michael Metcalfe, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στη State Street, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες πωλήσεις σηματοδοτούν την αποκάλυψη μιας «ασυνήθιστα μεγάλης θέσης στο [δολάριο] ΗΠΑ».
«Οι επενδυτές πιστεύουν ότι «εάν [περικοπές επιτοκίων] συμβούν, τότε δεν χρειάζεται να διακρατουν τόσο πολλά δολάρια».
Σύμφωνα με τη State Street, τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξαν μόνο έξι τόσο ταχείες πτώσεις των διαθεσίμων σε δολάρια.
Η πιο πρόσφατη συνέβη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο δείκτης του δολαρίου, ένα μέτρο της δύναμής του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, αποδυναμώθηκε κατά περίπου 10% μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Ο Metcalfe πρόσθεσε ότι, παρά την πρόσφατη χαλάρωση, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εξακολουθούσαν να είναι overweight σε δολάρια σε σύγκριση με άλλα νομίσματα, σημάδι ότι η αδυναμία του δολαρίου θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Το δολάριο γνώρισε τεράστια ανοδική πορεία πέρυσι, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Ο δείκτης του δολαρίου είχε αυξηθεί έως και 19% μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποφέροντας μεγάλα κέρδη σε hedge funds με θέσεις long, πριν αποδυναμωθεί απότομα το τέταρτο τρίμηνο.
Φέτος, μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 7%, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία ώθησαν το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ σε υψηλό 16 ετών και έπεισαν τους επενδυτές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όμως το αφήγημα άλλαξε ξανά τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, στο 3,2%, ωθώντας τους επενδυτές να αναθεωρήσουν οποιαδήποτε προοπτική περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων.
Η πρόσφατη αδυναμία άφησε τον δείκτη του δολαρίου περίπου από εκεί που ξεκίνησε φέτος και οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλούν τώρα περικοπές επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Line chart of US Dollar Index showing Prospect of US interest rate cuts weighs on dollar
«Πουλούσαν δολάρια με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος»

Ο Geoff Yu, αναλυτής συναλλάγματος στην BNY Mellon, θεματοφύλακας περιουσιακών στοιχείων 46 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες οι πελάτες του «πουλούσαν δολάρια με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος», στρεφόμενοι στο ιαπωνικό γεν, στο καναδικό δολάριο και σε μια σειρά από νομίσματα της Λατινικής Αμερικής.
Οι πωλήσεις δολαρίου είναι ευπρόσδεκτη είδηση για το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας, που τελεί εν εγρηγόρσει για πιθανή συναλλαγματική παρέμβαση καθώς το γεν τυγχάνει διαπραγμάτευσης κοντά σε χαμηλό 33 ετών έναντι του δολαρίου, γεγονός που ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών.
Και παρότι το γεν έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% έναντι του δολαρίου φέτος, ο Νοέμβριος πρόσφερε κάποια ανάπαυλα με την ενίσχυση του νομίσματος κατά περίπου 1,5%.
Ο Yu αναμένει ότι η ισχύς του γεν θα συνεχιστεί, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να εγκαταλείπει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες. «Δεν έχει πολύ νόημα να είναι χαμηλό το γεν [στοιχηματισμός σε πτώση τιμής] καθώς κάθε συνάντηση πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα είναι μια ζωντανή εκδήλωση», είπε.
Η αδυναμία του δολαρίου αποτελεί, επίσης, ανακούφιση για τις αναδυόμενες αγορές, αφού τις διευκολύνει να αποπληρώσουν δάνεια εκφρασμένα σε δολάρια ενώ αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό λόγο ώστε οι επενδυτές να επιστρέψουν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μετά από μεγάλες πωλήσεις χρέους σε σκληρό νόμισμα φέτος.
«Είμαστε overweight σε μετοχές αναδυόμενων αγορών και εμπορεύματα», δήλωσε ο Florian Ielpo, επικεφαλής μακροοικονομικής, πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Lombard Odier Investment Managers, προσθέτοντας ότι το ασθενέστερο δολάριο «ξεδιπλώνει ορισμένες από τις πολύ στενές [ανοδικές] περιπτώσεις για τις αμερικανικές μετοχές.
Ο δείκτης μετοχών αναδυόμενων αγορών του MSCI έχει προσθέσει 3% μέχρι στιγμής φέτος, πολύ πίσω από την άνοδο κατά 19% για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 των μετοχών blue-chip.
Ο Francesco Sandrini, επικεφαλής περιουσιακών στοιχείων στην Amundi, είπε ότι οδεύοντας προς το 2024 η αδυναμία του δολαρίου θα συνεχιστεί «εν μέρει επειδή αναμένουμε λιγότερες αναταράξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», που σημαίνει ότι οι επενδυτές είχαν λιγότερη ανάγκη από το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, «κάτι έχει σπάσει» στο σύνηθες επενδυτικό rotation μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών, σημειώνοντας ότι η προτίμηση για μετοχές στο Μεξικό και τη Βραζιλία οφείλεται εν μέρει στην αντίληψη ότι αυτές οι χώρες βρίσκονται σε καλή πολιτική θέση. «Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τις αναδυόμενες αγορές - αλλά νομίζω ότι αυτές οι δύο δυνάμεις, το ασθενέστερο δολάριο και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, είναι λίγο σε σύγκρουση», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης