Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Unicredit: Μικτή εικόνα και σύννεφα για την οικονομία της Ελλάδας – Αναθεώρηση επί τα χείρω του ΑΕΠ, στο 1,3% το 2024

Unicredit: Μικτή εικόνα και σύννεφα για την οικονομία της Ελλάδας – Αναθεώρηση επί τα χείρω του ΑΕΠ, στο 1,3% το 2024
Η επίδραση της νομισματικής σύσφιξης εντείνεται
Μικτή η εικόνα από την οικονομία και «σύννεφα» βλέπει η UniCredit για την Ελλάδα, στην οποία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2023 και 1,5% το 2024.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 2%, η Κομισιόν 2,4% και ο ΟΟΣΑ 1,9%. Για το 2025, ο πήχυς τίθεται στο 1,7%.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προβλέπεται υποχώρηση από το 3,5% φέτος στο 2% το 2024 και στο 1,6% το 2025.
Επίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ, με το χρέος στο 159,8%, με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2025 στο 1% και στο 158,7%.
Kατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η ιταλική τράπεζα, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,5% το 2024, με τον ίδιο ρυθμό όπως φέτος.
Οι δείκτες υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ είτε θα μείνει στάσιμο είτε θα συρρικνωθεί μέτρια το δ’ τρίμηνο του 2023.
Οι αντίθετοι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί το 2024, καθώς η μετάδοση των επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων εκ μέρους της ΕΚΤ συνεχίζεται, σε μια περίοδο που οι αποταμίευσεις των νοικοκυριών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί, η δημοσιονομική πολιτική γίνεται αυστηρότερη και η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας αρχίζει να εξασθενεί.
Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός και η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου είναι πιθανό να προσφέρουν πυλώνες στήριξης.
«Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα γίνει θετική στις αρχές του 2024 και θα επιταχυνθεί εκ νέου αργά στον προβλεπόμενο ορίζοντα.
Για το 2025, η μέση αύξηση του ΑΕΠ 1,2% στην ΕΕ θα αγγίξει 1,2%» προσθέτει η Unicredit.
Η νομισματική πολιτική πρόκειται να προβάλει βαριά αντίσταση στην οικονομία και το 2024, καθώς τα δάνεια και τα ομόλογα που λήγουν αναχρηματοδοτούνται με πολύ υψηλότερα επιτόκια.
Ως γεγονός για τις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει πως θα αυξηθούν οι δαπάνες για τόκους, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση της κερδοφορίας τους εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας της ζήτησης.
Με τη σειρά του, αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει τις προοπτικές για πάγιες επενδύσεις και να αμφισβητήσει την ανθεκτικότητα των προσλήψεων, ασκώντας ανοδική πίεση στο ποσοστό ανεργίας και καθοδική πίεση στην αύξηση των μισθών.
Η μη άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παρά την πτώση του πληθωρισμού, και η επιδείνωση του κλίματος στο λιανεμπόριο ίσως σηματοδοτούν ότι τα νοικοκυριά συγκρατούνται από μια ευρύτερη αίσθηση αβεβαιότητας που υπερβαίνει τις επιπτώσεις που επέφερε η ακρίβεια.
Εάν αυτό αποδειχθεί ακριβές, η οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να αποτύχει να αναπτυχθεί το 2024.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2024 και θα υποχωρήσει κάτω από αυτόν το 2025.
Ο πληθωρισμός πυρήνα θα προσαρμοστεί προς τα κάτω πιο αργά, κλείνοντας το 2024 στην περιοχή του 2,5% και το 2025 στο 2% ή λίγο κάτω από αυτό.
1_461.JPG
2_330.JPG
3_213.JPG
Επιτόκια


Σύμφωνα με την Unicredit, η ασθενής ανάπτυξη και η διεύρυνση του αποπληθωρισμού καθιστούν πιθανό τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ να έχουν φτάσει στο μέγιστο επίπεδο.
Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν θα καταστεί σαφές ότι η αύξηση των μισθών έχει αρχίσει να υποχωρεί, κάτι που συνάδει με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%.
Από αυτή την άποψη, σημειώνεται πως τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος Lane έχουν επισημάνει ότι τα στοιχεία μισθών/αμοιβών για το α’ τρίμηνο του 2024 έτους θα καθορίσουν τις επόμενες αξιολογήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (GC).
Σε αυτό το πλαίσιο, η ιταλική τράπεζα «βλέπει» περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, οι οποίες θα οδηγούσαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% στο τέλος του 2024 και στο 2,25% στο τέλος του 2025.
«Υποθέτουμε ότι το σημείο προσγείωσης θα είναι 2% στις αρχές του 2026, ένα επίπεδο που η πλειοψηφία του δ.σ. μπορεί να θεωρήσει ουδέτερο» προσθέτει η ιταλική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά τo πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η μείωση του χαρτοφυλακίου APP θα συνεχιστεί με ρυθμό 30 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ οι προοπτικές για επανεπενδύσεις PEPP είναι πιο αβέβαιες.
«Κατά την άποψή μας, το κόστος και οι κίνδυνοι της πρόωρης απορροής υπερτερούν των πιθανών οφελών.
Η διακοπή των επανεπενδύσεων το επόμενο έτος είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας, ενώ θα αυξήσει τον κίνδυνο αδικαιολόγητης αυστηροποίησης των όρων χρηματοδότησης» συνεχίζει η Unicredit.
Ως εκ τούτου, οι επανεπενδύσεις PEPP θα συνεχιστούν το 2024.

Aγορές

Σύμφωνα με την UniCredit, οι ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να δώσουν κέρδη περίπου 10% το 2024.
Η άνοδος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη στη Wall Street και στις τεχνολογικές μετοχές, λόγω της υψηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια.
Ο οίκος θέτει την τιμή-στόχο του 2024 για τον STOXX Europe 600 στις 500 μονάδες, για τον Euro STOXX 50 στις 4.700 μονάδες, για τον DAX στις 17.300 μονάδες, για τον S&P 500 στις 5.000 μονάδες και για τον Nasdaq στις 18.000 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης