Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανοίγει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα η Societe Generale – Θετική η δημοσιονομική επίδοση

Ανοίγει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα η Societe Generale – Θετική η δημοσιονομική επίδοση
Οι κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν στραφεί προς τις εκδόσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας καθώς επιδιώκουν να μειώσουν τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και να περιορίσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού
Long θέσεις συστήνει στους επενδυτές να ανοίξουν η Societe Generale, έναντι των ιταλικών, καθώς βλέπει οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας να υποστηρίζουν μια βελτίωση των τιμών των ομολόγων.
Όπως επισημαίνει, τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων δοκιμάστηκαν από τον Ιούλιο και μετά, ενώ η επιδείνωση των ιταλικών ομολόγων ευνόησε την αλλαγή της στάσης των διεθνών επενδυτών, καθώς ενσωματώσουν πλέον σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο.
Η Societe Generale εστιάζει και στις διαφορές του χρέους μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνοντας ότι αποτυπώνουν το χάσμα μεταξύ της δομής του πιστωτικού περιθωρίου (spread) και των αναμενόμενων ζημιών τους λόγω αθετήσεων.
Οι κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν στραφεί προς τις εκδόσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας καθώς επιδιώκουν να μειώσουν τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και να περιορίσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού.
Η μετατόπιση είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Γαλλία και την Ισπανία, όπου η μέση διάρκεια του ανεξόφλητου χρέους έχει αυξηθεί κατά ένα έως δύο χρόνια από το 2015.
Η γαλλική τράπεζα, αναμένει επίσης από τους εκδότες να συνεχίσουν να στρεβλώνουν την προσφορά μέχρι το μακροπρόθεσμο τέλος, ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2024, ασκώντας κάποια εποχιακή πίεση στις καμπύλες.

1_460.JPG
Οι συνέπειες του COVID εξακολουθούν επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά

Η τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο έδειξε για άλλη μια φορά αποκλίνουσες τάσεις στη ζώνη του ευρώ.
Μικρότερες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναμένεται να αναφέρουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 και σημαντική μείωση του χρέους από το 2019 καθώς είναι σε θέση να καλύψουν τις πληρωμές τόκων.
Άλλες χώρες με πιο άκαμπτη δομή κόστους ή υψηλές πληρωμές τόκων, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία, θα μπορούσαν να έχουν υψηλά ελλείμματα και τον επιπλέον επιβάρυνση χρέους.
Αυτή η απόκλιση αλλάζει σιγά σιγά την ταξινόμηση των χωρών πυρήνα, ημιπυρήνων και περιφερειακών χωρών.
Για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολο να χαρακτηριστεί η Ιρλανδία ως περιφερειακή όταν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της χώρας ήταν ήδη ο χαμηλότερος μεταξύ των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ το 2022.
Όπως επισημαίνει η Societe Generale, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας ανασχηματισμός της δημοσιονομικής τάξης.

Μεγαλύτερο χρέος και υψηλότεροι κίνδυνοι

Καθώς η γραμμή μεταξύ περιφερειακών και μεσαίων χωρών έχει γίνει πιο θολή, η Societe Generale πιστεύει ότι ένας ευκολότερος τρόπος είναι να διαχωριστούν οι χώρες με βάση τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ το 2022.
Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και το Βέλγιο θα πέσουν στο όμιλο υψηλού χρέους, ενώ η Φινλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία θα εμπίπτουν στην ομάδα χαμηλού χρέους.
Παρατηρεί, δε, δύο μοτίβα: πρώτον, εκτός από την Πορτογαλία, οι χώρες με υψηλό χρέος θα καταλήξουν με χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, ενώ οι χώρες με χαμηλό χρέος θα μπορούσαν να παραμείνουν πολύ κάτω από το 100%.
Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα των χωρών με υψηλό χρέος θα παραμείνουν πιο εκτεθειμένα σε μια διεύρυνση της πιστωτικής διαφοράς που φαίνεται όλο και πιο πιθανό να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Δεύτερον, με περισσότερο χρέος προς χρηματοδότηση, οι χώρες με υψηλό χρέος θα επηρεαστούν περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού καθώς το κόστος των τόκων αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα.

Η συμμόρφωση με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες εξακολουθεί να είναι αβέβαιη

Οι υψηλότεροι δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ και οι δαπάνες για τόκους δυσκολεύουν επίσης τις χώρες της ζώνης του ευρώ να συμμορφωθούν με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, επισημαίνει η Societe Generale.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες να τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο το 2025, παράλληλα με την πλήρη συμμόρφωση των περισσότερων χωρών της ζώνης του ευρώ με ετήσια μείωση 0,5% στο διαρθρωτικό ισοζύγιο.
Ωστόσο, αυτό δεν θα απαιτούσε περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής στάσης από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Πολιτική αναταραχή

Η πολιτική έχει παίξει σημαντικό ρόλο στους ευρωπαϊκούς κύκλους, αλλά κάποιες ανησυχίες θα μπορούσαν να αναδυθούν, σύμφωνα με την Societe Generale.
Η δημοσιονομική συμμόρφωση θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική των χωρών μελών.
Για παράδειγμα, η πρόσφατη παραίτηση του Πορτογάλου Προέδρου Costa και οι πρόωρες εκλογές που ορίστηκαν για τον Μάρτιο του 2024 θα μπορούσαν να αφήσουν την Πορτογαλία με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και σε πολιτικό αδιέξοδο - και επίσης με την πιθανότητα μιας λιγότερο συντηρητικής δημοσιονομικής στάσης.
Οι ομοσπονδιακές εκλογές στο Βέλγιο τον Ιούνιο του 2024 θα μπορούσαν και πάλι να οδηγήσουν σε παρατεταμένη περίοδο σχηματισμού κυβέρνησης και καθυστέρηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αν και δεν θα διεξαχθούν εκλογές στην Ισπανία, οι πρόσφατες διαμαρτυρίες μετά τις προσφορές αμνηστίας του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού Σάντσες στους Καταλανούς αυτονομιστές θα μπορούσαν να συνεχιστούν το 2024, θέτοντας σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων, με την κυβέρνηση να πρέπει να ταχυδακτυλουργήσει με αιτήματα από πολλά περιφερειακά κόμματα και ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στους δρόμους.
Επιπλέον, θα έχουμε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024 και τις πολύ σημαντικές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.
Επομένως, η Societe Generale πιστεύει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο το 2024.

Θεμελιώδη

Η βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών στις μικρότερες χώρες φαίνεται στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τους.
Η Ελλάδα μόλις ανέκτησε την πιστοληπτική της ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας από τον S&P τον Οκτώβριο και πιθανότατα θα λάβει άλλη μία τον Δεκέμβριο.
Η βαθμολογία της Ιρλανδίας βελτιώνεται ταχέως και θα μπορούσε ενδεχομένως να ανέλθει κοντά στο AAA.
Καθώς ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2024 πρόκειται να εγκριθεί φέτος, η αξιολόγηση της χώρας θα πρέπει να έχει συνεχείς αναβαθμίσεις, εφόσον δεν υλοποιηθούν πολιτικοί κίνδυνοι πέραν του 2024.
Αντίθετα, η επιδείνωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να συνεχιστεί στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης