Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Katleya Advisor: To 2024 θα ζήσουμε στην Ευρώπη μέρες… 2008 – Ετοιμαστείτε για μεγάλη κρίση, με κραχ στα χρηματιστήρια

Katleya Advisor: To 2024 θα ζήσουμε στην Ευρώπη μέρες… 2008 – Ετοιμαστείτε για μεγάλη κρίση, με κραχ στα χρηματιστήρια
Το 2024 θα μπορούσε να μοιάζει, 16 χρόνια αργότερα, με το 2008
Θύμησες από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008 αναμένεται να φέρει στον νου των επενδυτών και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής –και όχι μόνον- το 2024, σύμφωνα με τη γνωστή συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Ζυρίχη Katleya Advisors.
Όπως επισημαίνεται, το κραχ στην αγορά ομολόγων, που θα μειώσει ραγδαία τις τιμές και θα αυξήσει τις αποδόσεις τους, θα καταστήσει κάποιους κρατικούς εκδότες, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, αφερέγγυους, με την πιθανότητα ενός ντόμινο κατάρρευσης να αυξάνεται.
Πιο αναλυτικά, λέει η Katleya Advisors, «παρότι ακόμη δεν επικρατεί πανικός, αναδύονται οι πρώτες ανησυχίες».
Οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και η κακή οικονομική κατάσταση θα υπονομεύσουν την ικανότητα των πιο υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και να πληρώσουν τους τόκους του χρέους τους.
Για παράδειγμα, το ιταλικό έλλειμμα αγγίζει πλέον το 5%, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη 0,5% - δέκα φορές μικρότερη.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ιταλικό κράτος αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες.
Έχει χρέη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από τα οποία δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την αξία εκτός ισολογισμού που είναι συχνά η πιο σημαντική για τα κράτη που αρέσκονται στο να χειραγωγούν τα στοιχεία.

Το 2024 θα είναι χρονιά υψηλού κινδύνου...

Σύμφωνα με την Katleya Advisor, αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη στην Καλιφόρνια με την SVB και τη First Republic: αυτές οι τράπεζες χρειάστηκαν μόνο 3 με 4 ημέρες για να χρεοκοπήσουν, παρόλο που είχαν ενεργητικό 200 δισ. δολ.
Η τρέχουσα κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ό,τι πιστεύεται, καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να θέσουν τη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο σε διαδικασία επί παραβάσει «λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων».
Με άλλα λόγια, είναι διάχυτος ο φόβος ότι αυτές οι χώρες θα ακολουθήσουν Ιταλία…
Όπως είναι φυσικό, ο φόβος αυξάνεται όσο αυξάνονται τα επιτόκια, που καθιστούν τα χρέη ολοένα και πιο επαχθή.
Με άλλα λόγια, λέει η συμβουλευτική εταιρεία, το 2024 οδεύουμε προς μια επικίνδυνη κατάσταση, με μεγάλα discount σε χαρτοφυλάκια ομολόγων που το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει ότι είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο.
Σίγουρα, τα κουπόνια είναι υψηλά λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και απορροφά μεγάλο μέρος των αποδόσεων που επιτυγχάνονται.
Εν προκειμένω θα πρέπει να προστεθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ύφεση, η οποία θα αποδυναμώσει τα φορολογικά έσοδα των κρατών και, για άλλη μια φορά, την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το 2024 θα είναι χρονιά υψηλού κινδύνου για τον πρόσθετο λόγο ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη.
Ο επόμενος Απρίλιος, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικός.
Ίσως έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής, αφού το παγκόσμιο χρέος, ύψους 300.000 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.
Το 2007, ήταν η αρχή της κρίσης των subprime, με την πτώχευση των Lehman Brothers και Northern Rock.
Την επόμενη χρονιά, το 2008, είχαμε τη Μεγάλη Κρίση…
16 χρόνια αργότερα, το 2024 θα μπορούσε να μοιάζει με το 2008, με κραχ στα χρηματιστήρια και ισχυρά discount στα ομόλογα, με αποτέλεσμα ορισμένα κράτη να μην καταφέρουν να χρηματοδοτηθούν.

Βιοτικό επίπεδο…

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το βιοτικό επίπεδο ορισμένων πληθυσμών υποχωρήσει ραγδαία, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ταραχών και κοινωνικών εντάσεων.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Rudiger Dornbusch, ο οποίος ήταν ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Bill Clinton, είπε: «Στα οικονομικά, τα πράγματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συμβούν από ό,τι θα περίμενε κανείς.
Έπειτα, εξελίσσονται πιο γρήγορα από όσο νομίζατε!».
Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Απρίλιο, για παράδειγμα:
ένα κραχ ομολόγων, συνοδευόμενο από σημαντική πτώση στις τιμές των μετοχών, θα μπορούσε να προκαλέσει, για άλλη μια φορά, όπως συνέβη και με τα «subprimes» το 2008, στη χρεοκοπία ορισμένων κρατών.
Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων σε διεθνές επίπεδο, στρεφόμενοι σε ακίνητα υψηλής απόδοσης ή επενδύοντας σε μη εισηγμένες εταιρείες.
Σημαντικό είναι «να απαλλαγούμε από τοξικό κρατικό χρέος κρατών που δεν κατέχουν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, χρυσό ή άλλα» αναφέρει η Katleya Advisors, καταλήγοντας: .
Στην πραγματικότητα, αν σας αρέσουν οι πολυεθνικές, επενδύστε σε πολλές χώρες για να διευρύνετε τις παραμέτρους ασφαλείας σας.
Όπως λένε φιλόσοφοι και οικονομολόγοι, οι άνθρωποι έχουν πλέον πρόσβαση, χάρη στην παγκοσμιοποίηση, σε ένα “ανοιχτό σούπερ μάρκετ” όπου, από τα ράφια του, ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει “τα προϊόντα” που θέλει στις τιμές που θέλει».
Προσοχή λοιπόν στα κράτη και το χρέος τους και επωφεληθείτε από αυτό το «παγκόσμιο σούπερ μάρκετ»!
Καταγραφή_159.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης