Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μειώνει στα 18 ευρώ την τιμή στόχο της Τέρνα Ενεργειακής η Eurobank Equities – Σύσταση αγορά

Μειώνει στα 18 ευρώ την τιμή στόχο της Τέρνα Ενεργειακής η Eurobank Equities – Σύσταση αγορά
Η Eurobank Equities αναμένει ότι η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής θα κινηθεί περισσότερο παράλληλα με τα θεμελιώδη μεγέθη
Στα 18 ευρώ μειώνει την τιμή στόχο της Τέρνα Ενεργειακής η Eurobank Equities, αναβαθμίζοντας όμως τη σύσταση σε αγορά (buy), από διακράτηση (hold) προηγουμένως.
Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, από τις αρχές του 2022, η επενδυτική υπόθεση της Τέρνα Ενεργειακής κυριαρχείται από πιθανά ενδιαφέροντα εξαγοράς, ένα θέμα που κατά καιρούς έχει επισκιάσει τα θεμελιώδη.
Τους τελευταίους μήνες, οι αντίθετοι άνεμοι για τον κλάδο των ΑΠΕ διεθνώς, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο εσωτερικό και η εξασθένιση του αφηγήματος περί deal έχουν επηρεάσει το κλίμα και οδήγησε σε πτώση της τιμής της μετοχής κατά 27% από τα υψηλά του καλοκαιριού.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η Eurobank Equities αναμένει ότι η μετοχή θα κινηθεί περισσότερο παράλληλα με τα θεμελιώδη μεγέθη, με τον Όμιλο να συνεχίζει να επεκτείνεται και να κυριαρχεί στην τοπική αγορά ΑΠΕ, με λειτουργική ισχύ 1,2 GW μετά την εμπορική λειτουργία του αιολικού πάρκου Καφηρέα (330 MW).

Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη
1_456.JPG
Το τοπίο των ΑΠΕ

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο του ενημερωμένου Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (NECP) θέτει τον στόχο ΑΠΕ για το 2030 σε 26GW έναντι 12GW σήμερα, θέτοντας ανώτατο όριο στις δυνατότητες ανάπτυξης ΑΠΕ και περιορίζοντας αποτελεσματικά την ορατότητα για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι ΑΠΕ των 5 μεγάλων εταιρειών ενέργειας.
Από την πλευρά της ζήτησης, η ενεργειακή κρίση το 2022 ενίσχυσε τη ζήτηση για ΑΠΕ από τους αγοραστές, με τους ενδεικτικούς δείκτες της ΕΕ να καταγράφουν διψήφια ετήσια ανάπτυξη που στηρίζουν τη ζήτηση.
Ωστόσο, η αγορά ΑΠΕ έχει επηρεαστεί από σημαντική αστάθεια πρόσφατα, καθώς οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών έχουν ωθήσει το κόστος κεφαλαίου υψηλότερα, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν συμπιέσει τα IRR ιδίων κεφαλαίων, επηρεάζοντας τελικά το προφίλ κινδύνου-απόδοσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, αναφέρει η Eurobank Equities.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης