Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για Αργεντινή: Τα ριζοσπαστικά οικονομικά σχέδια του Milei συγκρούονται με την πολιτική πραγματικότητα

Fitch για Αργεντινή: Τα ριζοσπαστικά οικονομικά σχέδια του Milei συγκρούονται με την πολιτική πραγματικότητα
Το σχόλιο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης μετά τις εκλογές στη χώρα
Σχετικά Άρθρα
Το ριζοσπαστικό οικονομικό όραμα του πρόσφατα εκλεγμένου προέδρου της Αργεντινής Javier Milei, θα συγκριυστεί με την περίπλοκη πολιτική πραγματικότητα της χώρας (CC η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας), αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, αν και τα λεπτομερή σχέδια δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, δεδομένων των τρομερών προκλήσεων, πιθανότατα θα υπάρξει κάποιου είδους γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων (χρεοκοπία) τα επόμενα χρόνια.
«Ο Javier Milei θα αναλάβει καθήκοντα τον επόμενο μήνα εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης. Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 143% τον Οκτώβριο του 2023, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών. Η δημοσιονομική κατάσταση είναι άσχημη και η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα έχει τροφοδοτήσει βαθιές νομισματικές ανισορροπίες. Τα -καθαρά- συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν σε μείον 10 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ παρά τους αυστηρούς ελέγχους, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει την υποτίμηση του πέσο», σημειώνεται.
Ο Milei έχει προτείνει γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων των δραματικών περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες, της πλήρους δολαριοποίησης, του κλεισίματος της κεντρικής τράπεζας και των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, «η αμφίβολη εφαρμογή αυτών των σχεδίων και η πρόσφατη μετριοπάθεια στη ρητορική του, καθιστούν αβέβαιο πόσο φιλόδοξη ατζέντα θα επιδιώξει».
Οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να παραμείνουν ασταθείς έως ότου ο Milei καθορίσει τα σχέδιά του πιο ξεκάθαρα, ειδικά για τη δολαριοποίηση της οικονομίας. «Μια σημαντική υποτίμηση του πέσο φαίνεται αναπόφευκτη ως πρώτο βήμα, το οποίο θα οδηγούσε σε υψηλότερο πληθωρισμό και ύφεση, αλλά θα μπορούσε να βελτιώσει τις εξωτερικές ανισορροπίες και να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες εάν γίνει παράλληλα με ισχυρές πολιτικές.
Η εμφατική νίκη του Milei του προσφέρει πολιτικό κεφάλαιο για να αναλάβει τολμηρή δράση, αλλά η έλλειψη πολιτικών προσώπων θα αποτελέσει εμπόδιο. Το Libertad Avanza θα έχει μόλις 38 από τις 257 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οκτώ από τις 72 στη Γερουσία και οι συμμαχίες δεν θα προσφέρουν πλειοψηφία».
Η Αργεντινή πρέπει να καταβάλει πληρωμή 910 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ στο ΔΝΤ στα τέλη Δεκεμβρίου, 1,9 δισεκ. δολάρια τον Ιανουάριο και 1,5 δισεκ. δολάρια σε κουπόνια ευρωομολόγων τον Ιανουάριο. Η ενεργοποίηση της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα και η παρακράτηση δολαρίων στους εισαγωγείς, βοήθησαν τις αρχές να πραγματοποιήσουν πληρωμές χρέους τους τελευταίους μήνες, αλλά περιέπλεξαν τη μελλοντική εικόνα εξωτερικής ρευστότητας. «Η ικανότητα και η προθυμία του Milei να χρησιμοποιήσει το swap για επερχόμενες πληρωμές είναι επίσης ασαφής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης