Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Κίνα απομονώνει το Ισραήλ και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή - Αραβική εκδίκηση για το αίμα στη Γάζα από τη συμμαχία του Παγκόσμιου Νότου

Η Κίνα απομονώνει το Ισραήλ και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή -  Αραβική εκδίκηση για το αίμα στη Γάζα από τη συμμαχία του Παγκόσμιου Νότου
Η θέση της Κίνας κατά του Ισραήλ και οι κατηγορίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου - Οι ΗΠΑ χάνουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή
Ο μονοπολιτικός κόσμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει λάβει πλέον τέλος και αναδύονται πλέον στο προσκήνιο νέες δυνάμεις που θα αναδιαμορφώσουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό ισοζύγιο των δυνάμεων.
Στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Ισραήλ και Hamas η Κίνα αναμένεται να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως ηγέτιδα μαζί με τη Ρωσία του Παγκόσμιου Νότου αναλαμβάνοντας σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα και να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal Bin Farhan ανακοίνωσε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ότι η Κίνα θα είναι ο εναρκτήριος προορισμός για την αποστολή της Ισλαμικής Υπουργικής Επιτροπής που έχει στόχο να ασκήσει διεθνή πίεση με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Διαλόγου της Μανάμα 2023, ο πρίγκιπας Faisal αποκάλυψε ότι οι υπουργοί που ορίστηκαν από Άραβες και Ισλαμικούς ηγέτες, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ, θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο Πεκίνο τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι μετά την επίσκεψή της στην Κίνα, η επιτροπή θα επισκεφθεί πολλές πρωτεύουσες προκειμένου να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα που θα τονίζει την επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και θα διευκολύνει την είσοδο βοήθειας και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Πρέπει να αγωνιστούμε για να επιλύσουμε τάχιστα αυτήν την κρίση και να βάλουμε ένα τέλος στον πόλεμο που διεξάγεται κατά της Γάζας», δήλωσε ο πρίγκιπας Faisal.
Η έκτακτη κοινή αραβο-ισλαμική σύνοδος κορυφής εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο αναθέτει στους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ινδονησίας, της Νιγηρίας και της Παλαιστίνης να ξεκινήσουν άμεση διεθνή δράση εξ ονόματος όλων των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου.
Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια διεθνής πρωτοβουλία για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να πιέσει για μια γνήσια και σοβαρή πολιτική διαδικασία, που θα οδηγήσει σε μόνιμη και συνολική ειρήνη σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς αναφορές.
Στο περιθώριο του forum ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τον Josep Borrell, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.
Κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Γάζα.
Ο πρίγκιπας Faisal επανέλαβε τον προβληματισμό της Σαουδικής Αραβίας για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον αμάχων.
Υπογράμμισε τη σημασία της ανάσχεσης της κλιμάκωσης και της αποτροπής του αναγκαστικού εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρίγκιπας Faisal τόνισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου την παροχή βοήθειας σε παιδιά, γυναίκες και πολίτες στη Γάζα.
Επιπλέον, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον του λαού στη Γάζα.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα απέφυγε την καταδίκη της Hamas μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι δεν είναι φίλος του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή.
Επιπλέον, έχει οδηγήσει διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική παύση ή κατάπαυση του πυρός, εμποδίζοντας την ισραηλινή στρατιωτική προσπάθεια να νικήσει τη Hamas και να απελευθερώσει τους απαχθέντες ισραηλινούς ομήρους.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping κάλεσε το Σάββατο 18/11 για άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ Hamas.
Η διευκόλυνση της επίτευξης του άμεσου στόχου της Hamas να ανακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν είναι μια φιλική κίνηση.
Η Κίνα υποστήριξε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18 Οκτωβρίου που ζητούσε ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η βοήθεια στη Γάζα.
Ευτυχώς για το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν veto.
Το Πεκίνο προσπαθεί να προωθήσει τρεις βασικούς διπλωματικούς στόχους: Να ενισχύσει το κύρος του ως ηγέτη των αναπτυσσόμενων χωρών, ενισχύοντας την επιρροή του στη Μέση Ανατολή, και ταυτόχρονα να αναγνωριστεί ως μια υπερδύναμη ικανή να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη γεωπολιτική ισχύ σε έναν πολυπολικό κόσμο .
Πρωτοβουλία Belt and Road

H Κίνα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου

Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επισημανε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Eli Cohen, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και να προστατεύει την ασφάλεια των αμάχων (υποδηλώνοντας ότι το Ισραήλ δεν το πράττει...).
Ο Wang κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «υπερβαίνει την αυτοάμυνα» και ζήτησε να σταματήσει η «συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας».
Η Κίνα ιστορικά δεν διάκειται  φιλικά ως προς το Ισραήλ.
Από το 2010, οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί της Κίνας με το Ισραήλ έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Αυτό περιλαμβάνει μια δραστική  αύξηση του κινεζικού τουρισμού προς το Ισραήλ, ακαδημαϊκούς δεσμούς και επενδύσεις στην ισραηλινή επιστήμη και τεχνολογία από μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως η Baidu, η Alibaba και η Ping An.
Το Ισραήλ είναι επίσης σημαντικό για την Πρωτοβουλία Belt and Road, το τεράστιο κινεζικό υπερπόντιο επενδυτικό σχήμα που έχει χρηματοδοτήσει τις υπόδομές  στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα.
Αλλά τώρα - σε κυβερνητικό επίπεδο - υπάρχει τριβή μεταξύ του Πεκίνου και της Ιερουσαλήμ σχετικά με την άρνηση της Κίνας να καταδικάσει τις ενέργειες της Hamas και να την κηρύξει επισήμως τρομοκρατική οργάνωση.
Το Ισραήλ είναι επίσης απογοητευμένο με αυτό που αντιλαμβάνεται ως αδράνεια του Πεκίνου όσον αφορά την αύξηση του διαδικτυακού αντισημιτισμού στον κινεζικό κυβερνοχώρο.
Αλλά αυτή η ανάπτυξη του αντισημιτισμού δεν συνδέεται με την επίσημη θέση της Κίνας για τον πόλεμο μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ, η οποία είναι απολύτως συνεπής με τον προσανατολισμός στις διεθνείς σχέσεις της Κίνας υπό τον Χι Jinping.
Το Πεκίνο έχει την τάση να αποφεύγει επισήμως να συντάσσεται με τη μια πλευρά σε συγκρούσεις, και προτιμά το ρόλο του διαμεσολαβητή – αν και να προτιμά λύσεις που διαφέρουν από αυτές της Δύσης.
Από το Κινεζικό Internet απουσιάζε το Ισραήλ μετά τις 7/10 - Κατηγορίες για αντισημιτισμό
As Gaza conflict rages, online maps from Chinese companies are missing  Israel's name | CNN
Παραδείγματα περιλαμβάνουν την άμεση πρόσκληση της Κίνας προς τους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να επισκεφθούν την Κίνα και να μιλήσουν για τη συμμετοχή της χώρας στην Πρωτοβουλία Belt and Road μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2021.
Ομοίως, η έμφαση της Κίνας στην ουδετερότητα για τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και η πρόταση εκ μέρους της ενός ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων.
Αλλά όσον αφορα τη αντιπαράθεση Ισραήλ - Παλαιστίνης, η Κίνα πήρε μια πολύ φιλοπαλαιστινιακή θέση από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τη δεκαετία του 1980.
Έκτοτε, συνέχισε να ευνοεί τη λύση δύο κρατών παρά τις θερμότερες σχέσεις της με το Ισραήλ από το 2010.
Daily Comment (October 19, 2023) - Confluence Investment Management
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης