Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Υπερβολικά αισιόδοξη η Κομισιόν για την ανάπτυξη το 2024 – Προσοχή στη Γερμανία

Oxford Economics: Υπερβολικά αισιόδοξη η Κομισιόν για την ανάπτυξη το 2024 – Προσοχή στη Γερμανία
Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίο θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις
Σχετικά Άρθρα
Υπερβολικά αισιόδοξες χαρακτηρίζει η Oxford Economics τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2024, ενώ τονίζει τη σημασία των εξελίξεων στη γερμανική οικονομία, μετά την τρύπα ύψους 60 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό, λόγω της πρόσφατης απόφασης του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου.  Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης ήταν στάσιμη το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε αντίθεση με την απασχόληση, η οποία αυξήθηκε κατά περίπου 450 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η ανθεκτική αγορά εργασίας είναι ένας από τους κύριους λόγους που δεν περιμένουμε να υποχωρήσει η ανάπτυξη της ευρωζώνης, σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics. 
Προειδοποιεί ωστόσο για καθοδικούς κινδύνους, όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα φαίνεται αισιόδοξη καθώς αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 1,2% ετησίως το 2024, διπλάσιο της εκτίμησης των αναλυτών. 

oxford_2.JPG

Κλειδί η Γερμανία 

Οι προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία είναι η βασική διαφορά και τα τελευταία στοιχεία υποστηρίζουν την πιο επιφυλακτική στάση των αναλυτών.
Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, προειδοποιεί η Oxford Economics.
Η επιτροπή προϋπολογισμού της Γερμανίας διέκοψε τις τελικές διαβουλεύσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τους επικεφαλής του προϋπολογισμού της κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που έφερε τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας προσπαθεί να διορθώσει μια μεγάλη τρύπα στα δημοσιονομικά του, αφού η δικαστική απόφαση εμπόδισε την κυβέρνηση να μεταφέρει 60 δισ. ευρώ σε αδιάθετα κονδύλια από την πανδημία προς πράσινες πρωτοβουλίες και στήριξη της βιομηχανίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου αύξησε τις εντάσεις στον ήδη εύθραυστο τριμερή συνασπισμό του καγκελάριου Olaf Scholz, ο οποίος έχει δει την υποστήριξη να υποχωρεί, καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά κρίσεων και η οικονομία παραπαίει στα πρόθυρα της ύφεσης, σημειώνει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης