Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ακτινογραφία του ιταλικού χρέους - Δημοσιονομική απειθαρχία ή αδύναμη ανάπτυξη;

Η ακτινογραφία του ιταλικού χρέους - Δημοσιονομική απειθαρχία ή αδύναμη ανάπτυξη;
H ιταλική οικονομία δυσκολεύεται να αναπτυχθεί και το κόστος δανεισμού της είναι σχετικά υψηλό
Σχετικά Άρθρα

Η Ιταλία ξεχωρίζει στην ευρωζώνη για την ιδιαίτερα ανησυχητική δυναμική του δημόσιου χρέους της, σημειώνει η Capital Economics σε ανάλυσή της.
Όπως εξηγούν,οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τους δείκτες χρέους τους, ενώ παράλληλα θα είχαν πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα.
Όμως, λόγω των άσχημων προοπτικών ανάπτυξης της Ιταλίας και του υψηλότερου κόστους δανεισμού, η κυβέρνησή της θα πρέπει να επιτύχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό για να αποτρέψει την αύξηση του λόγου χρέους της.
Οι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ιταλίας είναι πιθανό να αυξηθεί μακροπρόθεσμα.
Αυτό δεν οφείλεται σε δημοσιονομική απειθαρχία, καθεαυτήν.
Η Ιταλία έχει ισχυρό ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό (δηλαδή το δημοσιονομικό ισοζύγιο χωρίς τις πληρωμές τόκων) και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρωτογενές ισοζύγιό της θα επιστρέψει σε πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια.

Δύσκολη η ανάπτυξη, υψηλό κόστος δανεισμού

Αντιθέτως, το πρόβλημα της Ιταλίας είναι ότι η οικονομία της δυσκολεύεται να αναπτυχθεί και το κόστος δανεισμού της είναι σχετικά υψηλό.
Έχει επίσης ένα μεγάλο απόθεμα χρέους - που ισοδυναμεί με περισσότερο από 140% του ΑΕΠ - για το οποίο πληρώνει αυτά τα συγκριτικά υψηλά επιτόκια. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί πολύ μικρότερη ανησυχία σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Η οικονομία της Ιταλίας θα αναπτύσσεται μόνο κατά περίπου 0,5% ετησίως μεσοπρόθεσμα, ενώ οι προβλέψεις της Capital Economics  για την ανάπτυξη άλλων χωρών κυμαίνονται γενικά μεταξύ 1% και 1,5%.
Το μέσο επιτόκιο του αποθέματος του δημόσιου χρέους στην Ιταλία είναι σήμερα 3% και είναι πιθανό να αυξηθεί στο 4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Το αμέσως υψηλότερο μέσο επιτόκιο είναι στην Ισπανία, στο 2,2%, και πιστεύουμε ότι θα φτάσει το 3% μόνο μέχρι το 2030.
Το μέσο επιτόκιο στη Γερμανία είναι μόλις 1,1%.Και μεταξύ των μελών της νομισματικής ένωσης, μόνο η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό χρέους, αλλά μεγάλο μέρος του δανεισμού της προέρχεται από τον επίσημο τομέα με ευνοϊκά επιτόκια.
Το διάγραμμα 2 συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω.  
Χρησιμοποιεί τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ και τα επιτόκια στο δεύτερο μισό της δεκαετίας.
Με βάση αυτές τις παραδοχές, οι μπλε μπάρες στο Διάγραμμα δείχνουν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού που θα πρέπει να επιτύχει κάθε μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης προκειμένου να διατηρήσει σταθερούς τους δείκτες του δημόσιου χρέους της.
 Εκτός από την Ιταλία, κάθε χώρα θα μπορούσε να εμφανίσει πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα και να σταθεροποιήσει τον λόγο χρέους της.
Στο ένα άκρο του φάσματος, η Ιρλανδία θα μπορούσε να έχει πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ χωρίς να αυξηθεί ο λόγος του χρέους της.
Στο άλλο άκρο, η Ισπανία θα μπορούσε να έχει πρωτογενές έλλειμμα μόνο 0,2% του ΑΕΠ.
Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερο από το πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 2% του ΑΕΠ που θα έπρεπε να επιτύχει η Ιταλία για να αποτρέψει την αύξηση του λόγου χρέους της.
Και το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται θα αυξηθεί τη δεκαετία του 2030 και του 2040, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αυξάνουν σταδιακά το μέσο επιτόκιο του χρέους.
Επίσης, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν αυτά τα πλεονάσματα, καθώς η γήρανση του πληθυσμού ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στα δημόσια οικονομικά.
capital1_1.jpg

Στα ύψη η αβεβαιότητα

Για να είμαστε σαφείς, οι αριθμοί αυτοί είναι απλώς ενδεικτικοί, σημειώνουν οι αναλυτές.
Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις υπόκεινται σε τεράστια αβεβαιότητα.
Σίγουρα θα υπάρξουν απροσδόκητα σοκ - θετικά και αρνητικά - στο μέλλον, οπότε δεν θα πρέπει να εστιάζουμε υπερβολικά στους ακριβείς αριθμούς. Καταδεικνύουν όμως ότι όσον αφορά τους κινδύνους βιωσιμότητας του χρέους, η Ιταλία αποτελεί εξαίρεση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να πάνε πολλά στραβά για να βρεθούν άλλες χώρες στην ίδια κατηγορία με την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης