Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συναγερμός από World Bank για νέα αύξηση στις τιμές τροφίμων - Τα 3 σενάρια για το πετρέλαιο - Έως 157 δολ. η τιμή

Συναγερμός από World Bank για νέα αύξηση στις τιμές τροφίμων - Τα 3 σενάρια για το πετρέλαιο - Έως 157 δολ. η τιμή
Η έκθεση της World Bank προσομοιώνει τρία σενάρια για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σε περίπτωση μικρής, μεσαίας ή μεγάλης διαταραχής
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο οι τιμές του πετρελαίου να περάσουν σε «αχαρτογράφητα νερά», εάν ενταθεί η βία μεταξύ Ισραήλ και Hamas, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσε σε νέα αύξηση των τιμών τροφίμων παγκοσμίως, προειδοποιεί η World Bank.
Η έκθεση της World Bank «Commodity Markets Outlook» διαπίστωσε ότι ενώ οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να είναι περιορισμένες εάν η σύγκρουση δεν διευρυνθεί, το outlook «θα επιδεινωθεί γρήγορα εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί»
Η επίθεση κατά του Ισραήλ από τη Hamas και η επακόλουθη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Hamas έχουν αυξήσει τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Και η απειλή της κλιμάκωσης ελλοχεύει. Ισραηλινά άρματα μάχης και πεζικό εισέβαλαν στη Γάζα το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, ανακοίνωσε ένα «δεύτερο στάδιο» του πολέμου. Αξιωματούχοι της Hamas ζήτησαν περισσότερη περιφερειακή βοήθεια από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Hezbollah στο Λίβανο.

Τα τρία σενάρια για το πετρέλαιο

Η έκθεση της World Bank προσομοιώνει τρία σενάρια για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σε περίπτωση μικρής, μεσαίας ή μεγάλης διαταραχής.
Οι επιπτώσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες εάν η σύγκρουση δεν διευρυνθεί σε ένα σενάριο «μικρής διαταραχής», καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να μειωθούν από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 90 δολαρίων το βαρέλι σε 81 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της World Bank.
Αλλά κατά τη διάρκεια μιας «μέτριας διαταραχής» -που ισοδυναμεί με τις διαταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ- η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ύψους περίπου 100 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα μειωνόταν κατά 3 έως 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο ενδεχομένως κατά 35%.
Σε ένα σενάριο «μεγάλης διαταραχής» -συγκρίσιμο με το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο του 1973- η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωνόταν κατά 6 έως 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 56% έως 75%, ή σε 140 έως 157 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την έκθεση.

Διπλό ενεργειακό σοκ

Ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της World Bank, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ήδη ανατρεπτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία «που συνεχίζονται μέχρι σήμερα».
«Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα διπλό ενεργειακό σοκ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες - όχι μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Gill.
Ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της World Bank, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές τροφίμων.
«Εάν υλοποιηθεί ένα σοβαρό σοκ στις τιμές του πετρελαίου, θα ωθήσει προς τα πάνω τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων που έχει ήδη αυξηθεί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες» ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Kose. «Μια κλιμάκωση της τελευταίας σύγκρουσης θα εντείνει την επισιτιστική ανασφάλεια, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Συνολικά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 6% από την έναρξη της σύγκρουσης. Και ο χρυσός -ένα εμπόρευμα που τείνει να αυξάνεται σε περιόδους συγκρούσεων- έχει αυξηθεί περίπου 8%, σύμφωνα με την World Bank.
Ορισμένοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μαζικές ελλείψεις πετρελαίου, δεδομένου ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης