Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Χτύπημα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών λόγω αλλαγής στο όριο αποθεματικών – Πόσο θα είναι το κόστος

S&P: Χτύπημα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών λόγω αλλαγής στο όριο αποθεματικών – Πόσο θα είναι το κόστος
Αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών τους στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης εξετάζει η ΕΚΤ
Ισχυρό πλήγμα στη ρευστότητά τους θα μπορούσαν να δεχτούν οι ελληνικές τράπεζες αν η ΕΚΤ αυστηροποιούσε, όπως συζητείται ευρέως, τους όρους για τα ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά (MRR), σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ ξεκίνησε πρόσφατα την αναθεώρηση του λειτουργικού της πλαισίου, δηλαδή του φάσματος των μέσων που χρησιμοποιεί για τη διαχείριση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς, και αναμένει να ολοκληρώσει αυτήν την επανεξέταση έως την άνοιξη του 2024.
Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες .
Όπως επισημαίνεται, το επιτόκιο υποχρεωτικών αποθεματικών είναι επί του παρόντος 1% και αντιπροσωπεύει ποσοστό των καταθέσεων, των χρεογράφων και των χρεογράφων που πρέπει να διατηρούν στην ΕΚΤ οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ευρωζώνη.
Η S&P Global Ratings θεωρεί ότι μια μέτρια αύξηση του MRR -για παράδειγμα, στο ιστορικό επίπεδο του 2%- θα οδηγούσε σε μέτρια μείωση των κερδών και της ρευστότητας των τραπεζών της ευρωζώνης.
«Για τις τράπεζες της ευρωζώνης συνολικά εκτιμούμε ότι μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα MRR θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση ακαθάριστη μείωση των προ φόρων κερδών κατά 3,3% και του δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) κατά 4,7%.
Για την Ελλάδα, μια τέτοια μείωση θα ανερχόταν στο ύψος του 2% για τα προ φόρων κέρδη και στο 2% για τον LCR.
image
image
Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα ανερχόταν στο 1%.
image
Επίσης, μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα καθώς θα οδηγούσε σε σημαντική εξάντληση των πλεονάζοντων αποθεματικών για ορισμένες τράπεζες οι οποίες θα χρειαστεί να αποπληρώσουν TLTROs έως το τέλος του 2024.
image
Κάτι τέτοιο αφορά, όπως λέει η S&P Global Ratings, αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες «θεωρούμε πως θα παρουσιάσουν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστροφή του MRR στο επίπεδο του 2%, σε συνδυασμό με αποπληρωμές TLTRO και ποσοστό μετακύλισης 64%, θα οδηγούσε σε συνολική εξάντληση των πλεοναζόντων αποθεμάτων κατά περίπου 45% στην Ελλάδα (βλ. διάγραμμα 2).
image
Κατά την άποψή μας, ένα τόσο υψηλό επίπεδο εξάντλησης των αποθεματικών πιθανότατα θα ανάγκαζε ορισμένες τράπεζες με ασθενέστερες θέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές αναχρηματοδότησης».
Ο αντίκτυπος στα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών της ευρωζώνης φαίνεται πιο συγκρατημένος, καθώς η πτώση των πλεοναζόντων αποθεματικών στα περισσότερα συστήματα θα κυμαινόταν μεταξύ 10%-20%.
Πάντως, αναμένουμε από την ΕΚΤ να ενεργήσει σταδιακά και ο αντίκτυπος να είναι διαχειρίσιμος για τις τράπεζες της ευρωζώνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης